Zaślepienie EGR - TAK, o ile jest taka realna potrzeba.
W moim Sharanie 1.9 TDI, też jest EGR, który większość użytkowników takiego silnika, już dawno zaślepiła ale u mnie po fizycznej kontroli stanu tego urządzenia, okazało się, że ma się dobrze i działa prawidłowo. Był czysty i otwierał/zamykał się bez kłopotu.
Pomimo wieku i sporego przebiegu auta, nie widzę uzasadnionego powodu abym miał go zaślepiać - silnik jest sprawny i mało pali.
Usunięcie DPF - NIE i osobiście odradzam takie kroki.
Niedawno miałem okazję na zakup Passata B6 2.0 TDI z silnikiem po kapitalnym remoncie głowicy i wyciętym parę lat temu filtrem DPF. Ogólnie silnik po remoncie chodzi prawidłowo i nie miewa już problemów z wypalaniem filtra cząstek stałych (bo go nie ma) ale jest male "ale". Niedawno przy okazji przeglądu mojego Sharana, przejechałem się po wszystkich SKP w moim mieście i wypytałem diagnostów jak wygląda kontrola np. Passata B6 z silnikiem diesla. Od wszystkich usłyszałem jedno: po pierwsze sprawdzeniu podlega DPF - czy jest, po drugie: jeżeli jest, to czy jest sprawny (czy nie świeci się kontrolka) DPF, a po trzecie: kontrola wizualna samego filtra - jeżeli obudowa filtra, nie nosi widocznych znamion rozcinania/spawania, to nie ma problemu.
Po tych informacjach, zabrałem auto znajomego do zaprzyjaźnionego SKP i poprosiłem o testowy przegląd spodu auta. Diagnosta po chwili obcowania z podwoziem, zawołał nas i pokazał na filtr DPF - pytając co to jest i wskazując na mocno widoczne spawy po otwieraniu filtra (niestety fachowiec wziął niezłą kasę a odwalił fuchę).
Powiedział że auto z tak widocznie zmodyfikowanym filtrem, nie ma szans na przejście przeglądu a on nawet za jakiekolwiek "gratyfikacje", nie zaryzykowałby swojej pracy i odpowiedzialności karnej, dla żadnego znajomego - te czasy w Polsce, bezpowrotnie się skończyły.
Nawiązując do powyższego, sam nie kupiłbym już żadnego auta z wyciętym filtrem cząstek stałych, chyba że cena byłaby obniżona o sumę zakupu filtra DPF i przywrócenia auta do stanu fabrycznego. A takie przywrócenie DPF-a do stanu sprzed wycięcia, to nie mniej jak 1500 zł.
Zrobisz jak uważasz, to w końcu twoje auto i twoje pieniądze
Dodano: 23 - Września - 2020 - 11:53:40
Dopiszę jeszcze jedno: usunięcie DPF-a z wgraniem nowego softu, może być droższe od czyszczenia filtra lub zakupu zamiennika.