Autor Wątek: EGR - zaślepienie + usunięcie filtra DPF  (Przeczytany 7142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amator93

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: FZG
EGR - zaślepienie + usunięcie filtra DPF
« dnia: 22 - Września - 2020 - 21:47:13 »
Panowie jako że pierwszy raz chce wprowadzić w swoim samochodzie takie modyfikacje, pragnę zaczerpnąć opinie starszych.
Mianowicie myślę o zaślepieniu EGR i wycięciu DPF wraz z wgraniem programu omijającego błędy w komputerze po wycince.
Chciałem się zapytać co sądzicie o tych zmianach? Czy warto ?
Czy nie powstaną żadne późniejsze komplikacje ?
Jaka jest wasza opinia, dzięki za dyskusje i pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Zaślepienie EGR + usunięcie DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Września - 2020 - 22:49:49 »
Jeśli będzie to zrobione profesjonalnie to dla silnika same plusy, tylko zostaw puchę imitującą DPF, w Polsce diesel nawet z wyciętym DPF mieści się w normach, za granicą może jednak już nie być tak kolorowo

Offline Amator93

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Rej: FZG
Odp: Zaślepienie EGR + usunięcie DPF
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Września - 2020 - 11:05:37 »
Najbardziej obawiam się że po roku może dwóch okaże się że rura cała czarna będzie ;/ silnik i wtryski są w super stanie i , rurka także czysciutka , boję się że kiedyś przy sprzedaży mogą źle na to patrzeć. Dzisiaj muszę podjąć decyzję a nie mogę się zdecydowa.ć 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: EGR - zaślepienie + usunięcie filtra DPF
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Września - 2020 - 11:36:06 »
Zaślepienie EGR - TAK, o ile jest taka realna potrzeba.
W moim Sharanie 1.9 TDI, też jest EGR, który większość użytkowników takiego silnika, już dawno zaślepiła ale u mnie po fizycznej kontroli stanu tego urządzenia, okazało się, że ma się dobrze i działa prawidłowo. Był czysty i otwierał/zamykał się bez kłopotu.
Pomimo wieku i sporego przebiegu auta, nie widzę uzasadnionego powodu abym miał go zaślepiać - silnik jest sprawny i mało pali.

Usunięcie DPF - NIE i osobiście odradzam takie kroki. 
Niedawno miałem okazję na zakup Passata B6 2.0 TDI z silnikiem po kapitalnym remoncie głowicy i wyciętym parę lat temu filtrem DPF. Ogólnie silnik po remoncie chodzi prawidłowo i nie miewa już problemów z wypalaniem filtra cząstek stałych (bo go nie ma) ale jest male "ale". Niedawno przy okazji przeglądu mojego Sharana, przejechałem się po wszystkich SKP w moim mieście i wypytałem diagnostów jak wygląda kontrola np. Passata B6 z silnikiem diesla. Od wszystkich usłyszałem jedno: po pierwsze sprawdzeniu podlega DPF - czy jest, po drugie: jeżeli jest, to czy jest sprawny (czy nie świeci się kontrolka) DPF, a po trzecie: kontrola wizualna samego filtra - jeżeli obudowa filtra, nie nosi widocznych znamion rozcinania/spawania, to nie ma problemu.

Po tych informacjach, zabrałem auto znajomego do zaprzyjaźnionego SKP i poprosiłem o testowy przegląd spodu auta. Diagnosta po chwili obcowania z podwoziem, zawołał nas i pokazał na filtr DPF - pytając co to jest i wskazując na mocno widoczne spawy po otwieraniu filtra (niestety fachowiec wziął niezłą kasę a odwalił fuchę).
Powiedział że auto z tak widocznie zmodyfikowanym filtrem, nie ma szans na przejście przeglądu a on nawet za jakiekolwiek "gratyfikacje", nie zaryzykowałby swojej pracy i odpowiedzialności karnej, dla żadnego znajomego - te czasy w Polsce, bezpowrotnie się skończyły.

Nawiązując do powyższego, sam nie kupiłbym już żadnego auta z wyciętym filtrem cząstek stałych, chyba że cena byłaby obniżona o sumę zakupu filtra DPF i przywrócenia auta do stanu fabrycznego. A takie przywrócenie DPF-a do stanu sprzed wycięcia, to nie mniej jak 1500 zł.

Zrobisz jak uważasz, to w końcu twoje auto i twoje pieniądze  ;)   

Dodano:  23 - Września - 2020  -  11:53:40
Dopiszę jeszcze jedno: usunięcie DPF-a z wgraniem nowego softu, może być droższe od czyszczenia filtra lub zakupu zamiennika.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: EGR - zaślepienie + usunięcie filtra DPF
« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Września - 2020 - 12:43:52 »
To że EGR jest sprawny to OK ale nie o to w tym zabiegu chodzi, ponieważ i tak twój silnik jest zasyfiony, chodzi przecież o to aby spaliny wydalić i aby silnik był czyściutki a nie aby ponownie trafiały na dolalenie i przy okazji wszystko zasyfiały

Dodano:  23 - Września - 2020  -  12:46:52
Co do DPF każdy ma swój rozum i sam decyduje, lecz jeśli jest sprawny to nie ma sensu go wyrzucać ale jeśli już jest przepalony to sam bym się go pozbył, dobrze zrobiona robota nie pozostawi najmniejszego śladu, żadna kontrolka nie ma prawa się świecić. Poza tym wówczas jest większe pole do popisu dla tunera

Tagi wątku: