Autor Wątek: 1.9 TDI [AJM] - brak mocy po czyszczeniu intercoolera  (Przeczytany 5352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI [AJM] - brak mocy po czyszczeniu intercoolera
« Odpowiedź #25 dnia: 18 - Sierpnia - 2020 - 17:49:39 »
A myślałem że dość wyraźnie napisałem WCALE NIE MUSI.
Da się i ze sprawnym układem dolotowym ciągnąć za sobą czarną chmurę jak lokomotywa ale nie o to chodzi w tym temacie.Od strony autora tematu mogłoby się wydawać że istotniejszymi wypowiedziami będą takie które zbliżą do rozwiązania problemu. Które przybliżą do samodzielnego znalezienia przyczyny jak i naprawy ( bo chyba o to chodzi?). Problem z IC to ślepa uliczka w tym wypadku . Autor wspomniał że jego fura nie dymi pomimo braku działania gruchy (braku doładowania) czyli ma inaczej jak we wspomnianych dwóch co tylko potwierdza moją wypowiedź (nie musi).

Jak będzie dziura w IC to będzie błąd niskiego  ciśnienia doładowania, brak mocy, może być słyszalny gwizd lub syczenie i będzie kopcił podobnie jak w przypadku spadnięcia rury z IC
W tej wypowiedzi zamiast słowa" będzie" powinno być słowo "może" by nie wprowadzało w błąd.I tylko tyle.
W tematach czysto technicznych nieraz drobiazgi są bardzo istotne i nie mam tu na myśli gramatyki czy interpunkcji a zwroty które dość mocno zmieniają wypowiedź (sens) a tym samym wprowadzają zamieszanie w znalezieniu usterki. 

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #26 dnia: 18 - Sierpnia - 2020 - 18:24:03 »
Jak zwykle filozofowanie do niczego nikomu niepotrzebne. W którym aucie z jakim silnikiem po spadnięciu przewodu z IC podczas jazdy nie kopci? Pisz konkrety a nie że może ale nie musi.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #27 dnia: 18 - Sierpnia - 2020 - 21:11:37 »
Konkretnie odpowiedział na to autor tematu że jego pojazd nie miał mocy i nie kopcił.A powodem było brak ciśnienia doładowania czyli to samo co rozszczelnienie dolotu ,czy IC.
Jak mało konkretów to w fordzie mondeo 2.0 po rozszczelnieniu dolotu nie kopci tylko od razu wchodzi w tryb awaryjny obcinając prędkość max. Można but w podłogę i ani grama dymu z wydechu (pełny muł)
Podobnie ma mercedes tryb awaryjny ,muł i zero dymu.
Te nowiutkie cacuszka po takim rozszczelnieniu i pełnej nie obciętej dawce paliwa przez sterownik zapchałyby te cudowne wynalazki od ekologi w momencie dusząc się brakiem drożności wydechu.Najzwyczajniej stanęłyby dęba dlatego wchodzą w tryb awaryjny by można było nimi uciec np.z autostrady nie stwarzając zagrożenia,czy do kulać się do ASO nie ciągnąc za sobą czarnego dymu ze względu właśnie na ekologię.
Stary TD jak najbardziej będzie kopcił przy braku szczelności dolotu ,TDI może ale nie musi (podobnie jak pozostałe konstrukcje zasilane ON z turbiną)
Sprostowanie wypowiedzi było nie po to by być uszczypliwym a jedynie dać lepszy obraz dla przyszłych osób które mogą mieć problem z własnym autem.Jeśli zaobserwują objawy które nie do końca będą pokrywać się z Twoją wypowiedzią nie ułatwi im to znalezienia przyczyny usterki.Mogą mieć nieszczelność na dolocie i brak dymu z wydechu. :bry: 

Offline karolek476

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AJM
  • Rej: TOS
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Sierpnia - 2020 - 11:15:08 »
Nie za bardzo kojarzę jaki podgrzewacz i do tego sterowany podciśnieniem.
Ten Zawór do wymiany bo przepuszcza https://allegro.pl/oferta/zawor-ogrzewania-vw-passat-b5-1-9tdi-1996-2000-8082144259?snapshot=MjAyMC0wOC0xOFQwOToyNDowNi42NjhaO2J1eWVyOzQ2ZjI4ZDgwODQ0YjE5ZjQ5NWQxYWI4MTQ0MDcxYWVmMGNhNTNlYWZjMDdmZjVkOTdmMzkwOWI2OGQ4OTVhNjU%3D podobno to jest jakiś podgrzewacz paliwa nie znam się więc nie wiem ale , tam z boku jest taki że tak powiem cycek który powinien się podnosić po odpaleniu silnika a nie podnosi się , a co do mechanika to gość sie zna to nie jest pierwsza lepsza dziura tylko warsztat jak trzeba , a zawór stary ja zamontowałem sam bo powiedział abym sobie go podmienił na ten stary bo węże przy mnie sprawdzał ciśnienia wszystko przy mnie i nie podawało odpowiednio na gruchę , i po kolejne nie wziął za to kasy za zmarnowany swój czas bo jednak z ponad godzinkę to zeszło :D , także póki co jeździ nie wiem jak długo oby jak najdłużej , a co do schematu to może ten schemat był zły pod ten silnik nw albo może my z kolegą coś pominęliśmy uj wie na szczęście mechanik to wyczaił bo i hamulce jakieś takie lepsze się zrobiły , a najważniejsze jest to że pompa vacum nie jest do wymiany  , oraz póki co turbo też nie  , nie kopci pali od strzała auto , przyśpiesza , hamuje .

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Sierpnia - 2020 - 19:51:54 »
Wygląda że chodzi o zawór nagrzewnicy a nie podgrzewacza paliwa (ale to mało istotne).Ważne żeby miał mimo nieszczelności chęć działać (anemiczniej z opóźnieniem ale spełniał swoje zadanie) bo może być problem z temperaturą w kabinie (szczególnie zimą jak się takiej doczekamy).No i naturalnie jak nieszczelność zrobi się większa to mogą zacząć się ponownie cyrki ze sterowaniem.Przynajmniej będzie wiadomo gdzie szukać przyczyny.

Offline karolek476

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AJM
  • Rej: TOS
« Odpowiedź #30 dnia: 21 - Sierpnia - 2020 - 10:29:14 »
Już mam tą część jutro zamontuje póki co jeżdżę od 2dni z odpiętym wężykiem od tego ogrzewacza zaslepilem ten wężyk śrubka i auto ciągnie jak szalone także ta część przepuszczała i temu tez turbina nie zawsze ciągnęła ale no także jak ktoś będzie miał ten sam problem z turbina jak ja to najlepiej zacząć od wężyków potem od tego zaworu nagrzewnicy a później dopiero od zaworu n75.

Tagi wątku: