Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - pytania tylko przed-zakupowe  (Przeczytany 4278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - pytania tylko przed-zakupowe
« Odpowiedź #25 dnia: 23 - Marca - 2021 - 09:10:25 »
Korzystam z fabrycznej navi, bardzo dobrze prowadzi, ma przyjazny interfejs użytkownika w przeciwieństwie do google maps. Mam Android Auto jednak zdecydowanie wolę fabryczna navi

Dodano:  23 - Marca - 2021  -  09:13:16
Poza tym przewiduje bardzo szybki lifting mk8, ponieważ obecna forma jest bardzo kiepska, patrząc choćby na nowego lwa 308, to zastanawiam się, gdzie inżynierowie VW popełnili błąd

Offline vg8

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Rej: OP
« Odpowiedź #26 dnia: 23 - Marca - 2021 - 09:23:09 »
@Tomasz2510  mogę ci nagrać film ze swojego pojazdu jak to działa :) już po kolejne aktualizacji te mamy dobrze działają. Nawet są aktualizowane co miesiąc. Pytanie czy na pewno tak szybko ja Google Maps. Co jeszcze bierzesz w konfiguracji? Ja po czasie wiem ze biorę mocniejsza odmianę minimum 150KM możliwe ze w automacie. Ale przyjemność z jazdy jest wysoka :-)

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #27 dnia: 23 - Marca - 2021 - 10:16:55 »
Korzystam z fabrycznej navi, bardzo dobrze prowadzi, ma przyjazny interfejs użytkownika w przeciwieństwie do google maps. Mam Android Auto jednak zdecydowanie wolę fabryczna navi

Dodano:  23 - Marca - 2021  -  09:13:16
Poza tym przewiduje bardzo szybki lifting mk8, ponieważ obecna forma jest bardzo kiepska, patrząc choćby na nowego lwa 308, to zastanawiam się, gdzie inżynierowie VW popełnili błąd
W Polsce nowy golf sprzedaje się słabo ale w Europie jest najlepiej sprzedającym się autem kompaktowym. Muszę jednak przyznać, że nowa 308 wygląda świetnie. Tylko, że dla mnie wygląd zewnętrzy samochodu nie jest najważniejszy. Bardziej liczy się komfort, wyciszenie, silnik i rata leasingowa. Jeśli chodzi o fabryczne nawigacje, to nie mam najlepszych doświadczeń i najczęściej korzystam z google maps. Nawigacje fabryczną traktuję zawsze jako awaryjną.

Dodano:  23 - Marca - 2021  -  10:24:03
[mention]Tomasz2510 [/mention] mogę ci nagrać film ze swojego pojazdu jak to działa :) już po kolejne aktualizacji te mamy dobrze działają. Nawet są aktualizowane co miesiąc. Pytanie czy na pewno tak szybko ja Google Maps. Co jeszcze bierzesz w konfiguracji? Ja po czasie wiem ze biorę mocniejsza odmianę minimum 150KM możliwe ze w automacie. Ale przyjemność z jazdy jest wysoka :-)
Nawigację masz pro, czy media? Będę zamawiał 1.5 TSI 150KM z ręczną skrzynią w wersji style. Oprócz standardowego wyposażenia dobieram kamerę cofania, przyciemniane szyby, pakiet zimowy, bezkluczykowy dostęp, matrixy, pakiet biznes i nawigację (nie wiem jeszcze jaką)

Offline Romanog

• Rej: KR
« Odpowiedź #28 dnia: 23 - Marca - 2021 - 10:26:39 »
W najnowszym Motorze i Auto Świecie są artykuły dot. nowego Peugeota 308, który ma być dostępny u nas ponoć w październiku br. Istotnie nadwozie jest ładne, ale co do napędu jestem trochę staroświecki. Matematyka to matematyka, 3 cylindry, to nie 4. Podobnie jak w nowych Astrach, tak i nowy 308 w benzynie będzie dostępny tylko i wyłącznie w 3 cylindrowych silnikach. Ponieważ posiadam prawie 12 letnią Astre H, myślałem o nowej Astrze K, ale od liftu w 2019 r. są tylko w 3 cylindrach. Jeździłem testowo wersją 145 KM. Nie odpowiada mi ani odgłos pracy ani słyszalny warkot silnika 3 cylindrowego przy przyśpieszaniu. Dobrze, że w nowym Golfie, którym się na poważnie zainteresowałem, silniki 1.5 TSI są przynajmniej klasyczne 4 cylindrowe. I taki silnik mnie interesuje.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #29 dnia: 23 - Marca - 2021 - 12:28:11 »
Te 3 cylindry mają lepszą kulturę pracy niż niejeden 4 cylindrowiec. To już nie jest ten trzęsący się trzycylindrowiec co kiedyś. Moc i moment obrotowy rownież wystarcza do jazdy. Niedawno zrobiłem takim trasę Gdańsk - Szczecin - Gdańsk i jechało się bardzo przyjemnie. Niestety sylwetka mk8 to w mojej opinii porażka a kupując auto musi sie ono mi podobać dlatego wolałbym 308 czy nawet inne. Każdy ma prawo do własnej opinii i własnego wyboru

Offline CLAU

• Silnik: 1.5 TSI ACT
« Odpowiedź #30 dnia: 25 - Marca - 2021 - 07:02:04 »
Mam pod oknem swoją ósemkę w wariancie i taki sam MK7. Mimo, że nie podobają mi się nowe lampy to jednak porównując oba samochody, ósemka wygląda znacznie lepiej - bardziej nowocześnie i bardziej wyostrzona. Nie sądziłem, że tak będzie ale jednak kiedy auta stoją obok, to te zaokrąglone linie w siódemce są jakieś takie opatrzone.

Dalej jednak tęsknię za siódemką z powodu lepszego wyposażenia. Nawet szary metalik to był szary metalik a nie ten delfinowy wynalazek, który mam teraz.

Offline puncio1

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CYVB
  • Moc: 110 KM
  • Rej: SPI
ZAKUP KONTROLOWANY - Golf VIII
« Odpowiedź #31 dnia: 23 - Kwietnia - 2023 - 11:47:00 »
Witam.
Koledzy jestem posiadaczem Golfa VII z 2016r silnik 1,2 TSI z DSG mam przejechane 74tyś i zastanawiam się na zakupem nowego Golfa VIII
ale tym razem z manualną skrzynią i silnikiem 1,5 / 150kM.
Głównie chcę go zmienić ze względu na rocznik oraz na to że podobno przy przebiegu 80 tyś mogą zacząć się kłopoty z DSG czyli drogie naprawy sprzęgła itd. Mam pytanie do kolegów odnośnie nowego Golfa VIII  1.5 TSI, jak on się sprawuje jak działa elektronika i czy warto kupować czy jeszcze jeździć moim ?
Dowiedziałem się również że na nowego Golfa trzeba czekać przynajmniej rok jak nie dłużej.
Proszę o wasze rady sugestie.

Offline CLAU

« Odpowiedź #32 dnia: 24 - Kwietnia - 2023 - 14:25:34 »
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,10830.0.html

Nowy Golf z salonu to ~1,5 roku czekania. We Wrocławiu dali mi info, ze nawet nie przyjmują zamówień bo ten czas oczekiwania pokryje się z faceliftem i będą zaktualizowane cenniki i konfiguratory.

Offline adas2336

• Kod: DFYA
  • Rej: PJA
« Odpowiedź #33 dnia: 24 - Kwietnia - 2023 - 23:19:38 »
Porównywanie francuskiej motoryzacji do Niemieckiej to trochę za dużo, golf 8 jeśli chodzi o kulturę pracy działa 100 razy lepiej od astry L i każdego 1.2 Turbo. Siostra ma Astre L 2022 r i wersji ultimate i kryje się do golfa, zawansowany system parkowania w oplu to tak naprawdę tylko kamery 360 a nie automatyczne parkowanie jak w Golfie, Opel astra L czy 308 nie posiadają autoholda a więc na każdym mniejszym pochyleniu niestety trzeba trzymać hamulec cały czas, skrzynia biegów tragiczna, co że 8 biegów jak czuć szarpania od nowości jak by nie wiedziała jaki bieg załączyć, drgania przy włączeniu silnika i cały czas przy rozgrzewaniu to tragedia, ogólnie wyciszenie wnętrza na korzyść Golfa 8 czy Audi A3. Jeśli ktoś nie jeździ tymi samochodami na co dzień to nie może pisać tylko po tym co jest na papierze a siostry samochodem poruszam się na przemian między Audi A3, Golfem 8. Najlepiej z tych samochodów jeździ Golf 8. W audi i golfie mam tą samą jednostkę 1.5 etsi. Kiedy wyjdzie lifting na pewno zamawiam nowego golfa ale już ze wszystkim co można, bo i tak taniej od Audi wyjdzie. Jeśli chodzi o DSG w nowych samochodach to nie doświadczyłem żadnych zmian od nowości. W Golfie mam ponad 120 tyś km przebiegu i jak chodziła tak chodzi. Myślę, że dopiero po ponad 200 tyś da skrzynia coś do powiedzenia. Ostatnio ktoś na youtube mówił, że w golfie skrzynia przełącza biegi wolniej niż w Audi A3 chociaż to takie same skrzynie, jeśli chodzi o 1.5 etsi i zachęcał do wymiany oleju w sprzęgle tylko gość zapomniał, że DQ200 posiada suche sprzęgło więc nie da rady. Zapominają też, że skrzynia uczy się stylu jazdy na wielu km. Mam nadzieję tylko że w nowym golfie dadzą lepszej jakości diody do matrixów jak ma to Audi A3 a będzie to samochód moich marzeń, powinni też dodać kamery 360 stopni, w Audi robi to robotę.

Offline CLAU

« Odpowiedź #34 dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 05:40:43 »
Z tym uczeniem się to odleciałeś.
Niestety DSG w Golfie działa tak samo po 10 000km jak i przy przebiegu 120 000km.
Tryb D to porażka jak w każdym modelu z grupy VAG.

Jedyna różnica to przełączenie między D a S. Oprogramowanie skrzyni nie adaptuje się z biegiem czasu i jedyna opcja to korzystanie ze zmiany ustawień trybów jazdy.

Offline adas2336

« Odpowiedź #35 dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 08:21:41 »
Najwidoczniej nie jeździłeś dużą ilością samochodów VW. Jak odbierałem Golfa, A3, T-rocka czy A6 wspominali, że skrzynia biegów będzie sprawdzała, jak kto jeździ i do tej osoby przyzwyczajać swój charakter pracy. Jak tylko wejdę do golfa po 2 tygodniach jak jeździ brat to od razu czuć, że startuje z wyższymi obrotami a potem muszę zrobić kilkaset km by znowu zeszły do moich. W troc to już wgl. czuć te naukę, bo moja siostra nim jeździła i zawsze się wkurzała jak ja i brat gdzieś jechaliśmy, bo zawsze szybko startował. Jeździłem wieloma samochodami VW i przy nowych automatach widać i czuć, że mają tryb nauki.

Offline CLAU

« Odpowiedź #36 dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 09:52:21 »
Najwyraźniej nowy Passat, Arteon, Golf i Octavia to niewystarczająca pula do sprawdzenia. Silniki 1.5 i 2.0 Tsi. To prawda, nie jest to duża ilość samochodów.

Wszystkie w D są zmulone i w S jeżdżą normalnie.

Offline adas2336

« Odpowiedź #37 dnia: 25 - Kwietnia - 2023 - 11:18:20 »
Jeżdząc wcześniej 300 konnym silnikiem to każdy będzie zamulony szczególnie kiedy spełniał normy Euro 3-4. Dziś skrzynia ma nas ograniczać w emisji spalin i przed punktami karnymi i dużymi mandatami :) Nie chce porównywać do skody superb bo mamy, ale tylko w manualu, należy pamiętać, że w Golfie (1.5 eTSI), A3 (35 TFSI) i T-roc (1.5 TSI) mam te same skrzynie biegów DQ200, wszystkie samochody jakie posiadam mam zeskanowane w obdeleven bo lubię pobawić się w sterownikach i są z tą samą wersją sterowników pomijając, że a3 ma końcówkę wyższą, ale mi osobiście nie przeszkadzają one. Jak chcę wyprzedzić to raz manetka na kierownicy i się wyprzedza, jak ktoś chce szaleć swoim samochodem to niech kupi ferrari lub lamborghini to nie będzie narzekał. Samochody klasy VW, Skoda, Seat mają służyć do zwykłej jazdy, a mają wersje R jeśli ktoś lubi sportowe aspiracje, ale do sportowych 600 KM i wyżej to daleka droga, kolega ma RS6 i 25 tyś km przebiegu i na Polskich drogach 5 razy prostował felgi, przy czym 3 wymienił. Cieszmy się tym co mamy, bo osobiście Golf to najbardziej kompaktowy samochód i żałuje zakupu A3. Passat B8 2.0 CRLB jest u nas w automacie, ale to za stary samochód (2017 r) i skrzynia działa jak działa, nie ma żadnego zapamiętywania. Choć ma Matrixy w wersji przesłonowej to i tak jasność światła jest zdecydowanie większa niż w Golfie 8 z diodami. I to jest beznadziejne w VW, jak można oszczędzać na światłach w Golfie, kiedy płaci się ponad 4 k za lampy. Czekamy za liftem, może tam poprawią jakieś elementy.

Offline puncio1

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CYVB
  • Moc: 110 KM
  • Rej: SPI
« Odpowiedź #38 dnia: 26 - Kwietnia - 2023 - 20:42:42 »
Koledzy to jak reasumując zamawiać nowego Golfa 8 1,5 150kM czy na razie się wstrzymać i dalej jeździć moim z DSG?

Dodano:  29 - Kwietnia - 2023  -  09:27:24
Koledzy w jaki sposób w Golfie 8 odbywa się aktualizacja oprogramowania czytałem że jakoś automatycznie z netu a może trzeba mieć wykupiony jakiś pakiet?

Dodano:  01 - Maja - 2023  -  08:54:07
Podobno ma same wady fabryczne czy to prawda?

Tagi wątku: