Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - pytania tylko przed-zakupowe  (Przeczytany 4303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adas2336

• :: TrendLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Kod: DFYA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: PJA
ZAKUP KONTROLOWANY - pytania tylko przed-zakupowe
« dnia: 23 - Lipca - 2020 - 23:04:43 »
Temat na pytania przed zakupowe nowego lub używanego Golfa VIII

Witam wszystkich.
Mam kilka pytań i swoich spostrzeżeń co do Golfa 8.
Obecnie mam Golfa 7 jednak licznik z każdym dniem zbliża się do 300 tyś więc postanowiłem wymienić go na nowy model szczególnie że nowe technologie zawsze są u mnie mile widziane. Co do DPF-a i takich systemów nigdy nie miałem uwag, każdy mój samochód odwiedzał autostradę minimum 2,3 razy w tygodniu. 1.6 TDI to piękny silnik i nigdy mnie nie zawiódł i mam nadzieję że nowy golf też nie zawiedzie.

Zamówiłem nie całe 2 miesiące temu w czasie koronoparanoi  Golfa 8, nie brałem jakoś bogatej wersji ze względów na ograniczony budżet  ale przynajmniej by mieć to co dla mnie najważniejsze, 1.5 e-TSI 150 KM w automacie i oczywiście jedyna możliwa rozsądna wersja Style.

Dołożyłem felgi za 690 zł chociaż akurat nie patrzę się na to czego moje oczy nie widzą w czasie jazdy ale seryjne to skandal. poza tym Travel Assist high bo korki w poznaniu mnie męczą a w warszawie to wgl. po za tym oczywiście iq light bo bez tego nawet bym się nim obecnie nie zainteresował, i kamera i przyciemniane szyby, kolor biały ze względu na to że mam dość brudnych samochodów, mam granatowy i brudny, miałem czarny i też non stop brudny, brat ma skodę Superb białą i czysty, żadnych smug i nie widać tego brudu tak jak na innych kolorach a przy okazji latem zawsze chłodniej w samochodzie niż w ciemniejszym.

Ogólnie odbiór samochodu mam na początku września co boli ale jakoś delektuję się ostatnimi jazdami "siódemką", zaraz siostra dostanie go na swój pierwszy samochód i już traktuje jego stan na przed wypadkowy.

Co do tego co mi się nie podoba to wejście na kluczyk w klamce (bleee), maska bez teleskopu (w 7 mam), zderzak i maska tak cienki że byle większe zwierzę zrobi duże szkody (system ochrony pieszych ma chronić pieszych, ale też jak widać zwierzęta) szkoda że brakuje opcji wentylowanych foteli bo tego brakuje w upały ale coś zawsze musi brakować, nie brałem nawigacji bo i tak już tyle najeździłem się ciężarówkami że ogólnie jazda nie sprawia problemów a zawsze jak coś android auto jest więc stosowanie oryginalnej nawigacji byłoby bez sensu.
Jedynie szkoda że ACC nie będzie miał z czego brać informacji o chęci skręcania i przyhamowania w trakcie tego i to chyba dotyczy też współpracy z iq light ale nie wiem w jakim stopniu.

Mam pytania dla tych co już są szczęśliwymi posiadaczami golfa 8 generacji.
1. Czy matrixowe światła sprawdzają się, nie oślepiają za często i można im ufać?
Widziałem jak działa to w skodzie Superb a tam jest ponoć 14 lub 16 diod a w Golfie coś koło 20 albo 22 więc teoretycznie powinno być lepiej.

2. Kolejne pytanie do foteli, czy masaż jest jakiś odczuwalny czy to tylko lekkie muskanie.
Miałem jazdę próbną ale zapomniałem by sprawdzić coś więcej niż tylko jazdę.

3.Co do aktywnego tempomatu mam też pytanie, w czasie jazdy testowej miałem aktywny ACC i samochód przede mną skręcał w prawo ale przed nim nikogo nie było samochód tak naprawdę nie pojechał bez mojej ingerencji czyli naciśnięcie res.
Dziwne skorą kamera wykryła znak ograniczenia do 70 km/h i wedle mnie samochód powinien sam ruszyć i dociągnąć do prędkość na znaku.
Czy może jakoś inaczej to trzeba włączyć by jechało.

4. Jak spalanie w wersji 1.5 e-TSI ?
U mnie w 7 przejechałem ostatnio w ciągu dnia 800 km na autostradzie i średnie wyszło ok 5,6L na 100  a jechałem często ponad 140 km/h.  W tym czuję że mniej niż 7 raczej nie spali ale może się mylę.

5. Pytania mam też o czujniki parkowania, czy po wykryciu przeszkody np. z tyłu pojazdu kiedy za bardzo się do czegoś zbliżę to zahamuje mi automatycznie czy pozwoli uderzyć ? W Skodzie Superb brat jak by chciał to samochód mu nie pozwoli w cokolwiek uderzyć przy parkowaniu (chociaż jak cofał busem to ten już mu pozwolił uderzyć w skodę)

6. Co wy powiecie o tym Golfie 8 z punktu widzenia poprzednich samochodów i czy rzeczywiście czuć te lepsze przyspieszenie przy w pełni naładowanym akumulatorze pod siedzeniem pasażera?

Pozdrawiam

Dodano: 05 - Sierpień - 2020 - 14:15:17
Witam, mam pytanie dotyczące różnic pomiędzy Active Info Display w Golfie 8.
Są trzy wersje: Basic, Medium i Discovery Pro.
Mam pytanie czy ktoś wie jaka jest dokłada różnica oprócz wiadomych jak nawigacja i rozpoznawanie znaków drogowych.
Sama specyfikacja jest uboga w informacje oprócz tego że medium jest z możliwością personalizacji.

Offline vg8

• Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: OP
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - pytania tylko przed-zakupowe
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Sierpnia - 2020 - 08:59:06 »
Odpowiem na kilka pytań. Matrixowe światła nie oślepiają, ładnie wygaszają się strefy dla nadjeżdżających pojazdów lub tych przede mną. Światła na długich sprawiają naprawdę dobrze oświetloną drogę i dają duże poczucie bezpieczeństwa. Generalnie widać jak za dnia  :D Fotele masują konkretnie i czuć to wyraźnie. Jednak jeśli nie mamy byt dużo obrań na sobie. W kurtce będzie to mniej wyczuwalne. CO masz namyśli z tempomatem, bo czytam już 3 raz i nie wiem jak odpowiedzieć.

Offline adas2336

• Kod: DFYA
  • Rej: PJA
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Sierpnia - 2020 - 09:12:27 »
Dzięki za odp. konkretnie chodzi mi o sytuacje że mam uruchomiony ACC i jadąc samochód przede mną skręca np. w prawo ale przed nim nic nie jedzie i samochód mi wg nie ruszył jeżeli nie dałem gazu lub ponownie wcisnąłem res na kierownicy. czy to tak działa?? za 2 tygodnie mam odbierać samochód i poruszam się obecnie skodą karoq i tam ACC tak samo reaguje że samochód hamując jak by oczekiwał że ja ruszę a on dalej przejmie kontrolę.

Offline Franki

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DL
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Grudnia - 2020 - 21:43:10 »
A ja jestem z mojego Golfa VIII zadowolony, co prawda tylna klapa mogła by się  zamykać elektrycznie, ale to jest mały mankament.
Na razie ma najechane 1980 km, więc jeszcze szczeniaczek... :)

Offline santricity

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WE
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Stycznia - 2021 - 12:18:56 »
Wszystkiego najlepszego w 2021!

W przyszłym tygodniu zamawiam Golfa 8 :) Na żywo z małżonką widzieliśmy w salonie kilka kolorów i jednogłośnie wybór padł na moonstone grey. W domu natomiast pojawiły się wątpliwości - czy lakier ten nie będzie bardziej delikatny od metalika, czy nie wypłowieje szybciej, czy po pierwszych kilometrach na autostradzie (a to głównie na autostradach będziemy nim jeździć) nie pojawią się widoczne odpryski od kamyczków... itd... itp... Pewnie po zakupie auto i tak pójdzie na ceramikę.

Żonie też spodobał się szklany dach, męczy mnie o niego, a ja uważam, że przez niego straci się trochę na wyciszeniu kabiny. Niestety na jazdach testowych dostawaliśmy zawsze Golfa właśnie ze szklanym dachem i nie mam porównania. IMHO wyciszenie jest bardzo dobre, nie słyszałem szumu czy innych dziwnych dźwięków dochodzących z dachu.

Czy Ktoś z Forumowiczów pokusił się o audio Harman Kardon? Byłem mega zaskoczony jakością dźwięku w podstawowej konfiguracji, a w salonie nie mieli Golfa z HK. Na razie w konfiguratorze wybrałem audio HK.

Silnik 1.5 eTsi, bardzo pozytywnie na jazdach próbnych - trasa 140km, 120 na autostradzie 120-140km/h, potem miasto z dużymi wzniesieniami i 20 min korka - 6.2l/100km. Jak z awaryjnością jednostki 1.5 TSI? Czytałem głównie o 'kangurzeniu' w konfiguracji z manualną skrzynią biegów. Tu tego nie doświadczę - DSG. Czy przejechanie 300 tys km bez awarii byłoby realne? W obecnym samochodzie, Laguna III 2.0 dci mam prawie 400 tys na liczniku i nic się nie dzieje (trzymam się tylko 1 reguły - filtry i olej co 15k km).

No i czy DCC sprawiałoby też w przyszłości jakieś problemy? Tutaj też jestem sceptyczny, tak jak byłem przed zakupem LIII z 4control. Ale przez te prawie 400k km nic się z tym nie dzieje.

Będę wdzięczny za Wasze uwagi.

Offline CLAU

• Silnik: 1.5 TSI ACT
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Lutego - 2021 - 13:14:32 »
Jeździłem do tej pory firmowym Golfem VII, Highline, 1.4 150KM, manual, sportowe zawieszenie, podgrzewana przednia szyba, fotele ergo, navi, r-line i byłem bardzo zadowolony.
Teraz na szybko musiałem wziąć nowe więc padło na 8 generacje.

Abstrahując od tego, że to auto z placu, w określonym budżecie i tym, że nie miałem większego wyboru to byłem w salonie zobaczyć go z bliska i dawno nie czułem się tak zawiedziony, że zmieniam coś co jest dla mnie fajne i wygodne, tańsze na coś co jest droższe i gorzej wyposażone.

Powiem Wam, że trochę nadal jestem w szoku i gdyby nie to, że muszę aktualny samochód zdać na dniach i zorganizować sobie nowy (tak, moja wina, że nie przysiadłem do tematu z większym wyprzedzeniem) to bym ósemki nie wziął i albo przedłużył aktualny albo ponownie wybrał 7 generacje albo taniutkiego Passata.

Poniżej kilka moich przemyśleń jako osoby, która generalnie powinna się tym w ogóle nie przejmować bo nie kupuje za swoje ale jednak przywiązuje się do samochodów, nawet tych firmowych i dbam jak o swoje własne bo samochód dla mnie to jednak jest drugi dom na kółkach.

Wybraną mam wersję Style 150KM Tsi, manual + pakiet zimowy + pakiet travel high + 17" + kamera cofania.
Kwestia wyglądu nadwozia i felg dyskusyjna ale zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz samochód robi dobre pierwsze wrażenie. No właśnie. Pierwsze.
Wsiadasz i widzisz, że jest po nowemu, wygląda to ładnie - podoba mi się. Ale im dalej w las...

Chyba najlepszym podsumowaniem Golfa 8 jest określenie, że najbardziej zasłużeni księgowi w VW dostali wolną rękę aby się spełnić i zrobić aby było tanio. I jest niestety tanio.
Przednia klapa na patyk.
Brak schowka pod przełącznikiem kontroli świateł DRL, mijania.
Schowek pasażera całkowicie plastikowy i bez szmatki jak w starym fiacie z lat 90 albo innym japończyku.
Konsola środkowa i miejsce na kubki - proste, nieciekawy plastik i bez zasuwanej klapki, która mimo, że ciągle u mnie otwarta przez ostatnie 3 lata to jednak dodawała trochę więcej elegancji, tak samo jak srebrne metalowe wstawki tu i tam w 7 generacji Highline.
Samochód, który dotykałem miał trochę lepsze radio z 10 calowych ekranem, pod którym na dotykowym pasku, sterowało się temperaturą albo głosem. W moim będzie podstawowe radio 8,25" ale z opcją podłączenia telefonu z androidem aby korzystać z nawigacji.
i tu pierwszy zgrzyt bo zauważyłem, że w tym "radyjku" nie ma nawet tych dotykowych pasków pod ekranem. Więc wszystkie kwestie dotyczące klimatyzacji, nawiewów i prędkości dmuchawy trzeba klikać już z ekranu.

O ile jestem wielkim fanem technologii, najnowszych i najszybszych telefonów bo są po prostu wygodne i przyjemnie się z nich korzysta, tak feeling i operowanie przyciskami dotykowymi w samochodzie, podczas jazdy to dla mnie już totalny dramat. Miałem to już ze swoim radiem Discover media w 7 generacji. Teraz będzie jeszcze więcej tego a w zasadzie już wszystko...
I nie ma co się oszukiwać, koncerny wpychają na siłę te dotykowe przyciski, szkło bo to jest dla nich po prostu tańsze w zakupie, multi-wykorzystaniu i konfiguracji a ludzie i tak już są przyzwyczajeni do spędzania pół dnia wpatrując się w telefon i operując dotykowo. Tak samo jak z digital kokpitem.
Brak podgrzewanej szyby to kolejny cios, w mniejszym stopniu zawieszenie sportowe. Przyciski na kierownicy jakoś też tak dziwnie do wewnątrz przesunięte, mniejsze i trzeba dalej sięgać kciukami.

Szkoda mi bardzo obecnego samochodu bo mam świadomość, że następuje jednak regres. Mimo, że trochę ciasna to jednak siódemka dawała mi generalnie wszystko czego potrzebowałem do długich podróży i byłem bardzo zadowolony z tego samochodu. Wcześniej była Octavia 2.0 150KM z 2015r. i mimo, że Golf był zauważalnie mniejszy to jednak prowadził się lepiej, silnik benzynowy o dziwo dawał sobie spokojnie rady i był żwawy po przesiadce z ropy i całość wyposażenia dawała uczucie zauważalnego przeskoku.

Offline Tomasz2510

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Marca - 2021 - 15:01:24 »
Czy macie jakieś nowe uwagi dotyczące nowego golfa? Chodzi mi oczywiście o wady. Pytam dlatego, że pomimo użytkowania od kilku miesięcy nowej skody octavii przyszła pora na zamówienie kolejnego auta kompaktowego. W najbliższych dniach wybieram się do salonu, ponieważ chcę się dowiedzieć, jaki jest czas oczekiwania, koszty leasingu i rabaty.

Offline Dan118

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Rej: GA
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Marca - 2021 - 15:25:57 »
Cześć,

@santricity , jeśli chodzi o nagłośnienie HK to się nie zastanawiaj. Ja dodałem HK miesiąc po zamówieniu auta bo też długo debatowałem ale teraz nie wyobrażam sobie mieć podstawowego nagłośnienia. Tak, zgadzam się, że jest bardzo dobre bo w wersji testowej którą dostałem na 24h byłem zadowolony, dlatego też miałem podobną zagwozdkę jak Ty. Jednak teraz nie zamieniłbym na podstawowe nagłośnienie, gra rewelacyjnie, podczas wsiadania do innych aut czuje dyskomfort bo wszystko gra nie tak.

Ponadto, również mam zawieszenie DCC. Nie wiem jak z użytkowaniem tego na przestrzeni setki, tysięcy kilometrów ale zamawiając golfa nie brałem pod uwagę konfiguracji auta bez tej dodatkowej opcji i nie żałuję. Po prostu mogę polecić bo jeździ się świetnie na inteligentnym zawieszeniu, jeśli masz wątpliwości to spróbuj wyszarpnąć od salonu jakiekolwiek VW z tym zawieszeniem (co marka to konstrukcje delikatnie się różnią) i sam oceń. Dla mnie konieczność w takim typie samochodu.

Offline CLAU

« Odpowiedź #8 dnia: 11 - Marca - 2021 - 19:04:52 »
Zrobiłem swoim 1000 km.
Wyjątkowo irytujący samochód jeśli chodzi o obsługę wewnątrz i systemy wspomagania.
Duża różnica między sportowym zawieszeniem w 7gen a standardowym w ósemce.
Silnik 1.5 150 KM mniej zadziorny, inna skrzynia biegów, szósty bieg wydłużony - prawie 3000rpm przy 160km/h.

Ten brak schowków na okulary lub pod włącznikiem świateł to jakiś dramat.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Marca - 2021 - 07:10:14 »
Czy masz jakieś problemy z elektroniką? Jakie masz średnie spalanie? Czy fotele masz zwykłe, ergoactive czy kubełkowe? Czy skrzypi wnętrze np. deska rozdzielcza? W nowej octavii zdecydowanie najsłabszym punktem jest elektronika, która z niewiadomych powodów informuje o błędach, a po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy. Pomimo tego uważam, że octavia jest warta swojej ceny. W firmie przejechała już ponad 6tys/km. Nowe auto muszę odebrać do końca czerwca.   

Offline CLAU

« Odpowiedź #10 dnia: 12 - Marca - 2021 - 07:40:18 »
Nie mam problemów z elektroniką poza tym, że system trochę laguje ale to już standard w VW.
Obsługa jak w najnowszym smartfonie, to to nie jest.

Spalanie mnie nie interesuje, pamiętam że na trasie 250km miałem około 8.6 jadąc stale  na ACC 160 km/h.

Fotele ergo active z pamięcią.
Wnętrze samo z siebie nie skrzypi, jak zaczniesz ciągnąć lub naciskać piano plastiki to coś usłyszysz.

Nie mam porównania do nowszych Octavii, na pewno są przestronniejsze.
Golf 8 jest zauważalnie lepiej teraz wyciszony niż siódemka.
Ze standardowym zawieszeniem i obecnym 1.5 150km jest niestety trochę bardziej komfortowy i spokojny.
Poprzedni był zrywniejszy, tutaj jest wrażenie większej izolacji od otoczenia, inny dźwięk silnika i inne wrażenia.

Offline Dan118

« Odpowiedź #11 dnia: 12 - Marca - 2021 - 07:43:51 »
Przejechałem 5k kilometrów, styl mocno mieszany (trasy, duże i małe miasta) spalanie 9l. Problemy z elektronika takiego typu ze głośniki z jakiegoś powodu potrafią nie grać, dokładnie 3 razy się to zdarzyło.
Fotele kubełkowe ze względu na wyposażenie R, genialne i deska rozdzielcza zrobiona bardzo dobrze, nic nie trzeszczy.

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #12 dnia: 12 - Marca - 2021 - 12:36:38 »
Przejechałem 5k kilometrów, styl mocno mieszany (trasy, duże i małe miasta) spalanie 9l.
Bardzo dużo, jak na tak mały wspomagany prądem silnik i było nie było jednak małe auto kompaktowe.

Offline Dan118

« Odpowiedź #13 dnia: 12 - Marca - 2021 - 12:39:47 »
Też tak uważam, kontaktowałem się z serwisem w tej sprawie, twierdzą że ma spaść. Także czekam na efekty ✌️

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #14 dnia: 13 - Marca - 2021 - 15:01:08 »
Tyle to powinien palić golf GTI 245KM, a nie 1.5 TSI o mocy 150KM. Prawdopodobnie przyczyną tak wysokiego spalania u Ciebie jest automatyczna skrzynia dsg. Moja octavia z przekładnią manualną pali dużo mniej. Jestem już po pierwszej wizycie i rozmowach w salonie. Wersja golfa, która mnie interesuje, to Style 1.5 150KM. Fotele ergoactive w tej wersji są bardzo wygodne i posiadają w standardzie elektryczną regulację i masaż. Obecnie oprócz rabatu kwotowego wynoszącego 4tys można jeszcze wynegocjować rabat kilkuprocentowy. Dowiedziałem się również, że na przełomie marca/kwietnia ma pojawić się na golfa nowe rabatowanie. Golf sprzedaje się w Polsce słabo, więc poczekam licząc na to, że będą wyższe rabaty. Zależy mi również na podgrzewanej przedniej szybie. W octavii jest dostępna, w golfie 7 też była, a w 8 nie ma. Podobno nawet w nowej skodzie fabii będzie można taką szybę zamówić. Jest jednak szansa na to, że w najbliższym czasie wprowadzą taką opcję do konfiguratora golfa, ponieważ bardzo dużo klientów pyta o podgrzewaną przednią szybę, szczególnie po tegorocznym zaskoczeniu dużymi opadami śniegu i niskimi temperaturami. Wybieram się na rozmowy do innych salonów, więc na bieżąco będę informował o tym, co udało mi się nowego dowiedzieć.   

Offline Dan118

« Odpowiedź #15 dnia: 13 - Marca - 2021 - 15:11:43 »
Krótko a propos szyby, jeśli możesz to się wstrzymaj bo jest to strasznie uporczywe. Osobiście nie sprawdziłem tego podczas konfiguracji, pewnie i tak bym się zdecydował ale nie wiedziałem, że będzie to aż tak dosadnie denerwujące.

Bardzo możliwe, że takie spalanie jest spowodowane skrzynia automatyczne 7dsg ale manual nie wchodził w grę. Jak się nie zmniejszy to płakać nie będę, zaś zgodzę się, że na ten silnik to przesada delikatnie mówiąc.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #16 dnia: 16 - Marca - 2021 - 07:17:29 »
Wiem jakie utrudnienia powoduje brak podgrzewanej przedniej szyby, ponieważ mam kilka takich samochodów w firmie. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście założenie osłony na przednią szybę, bo skrobanie nie wchodzi w grę. Ale i tak jest to uciążliwe. Koncern Vag fajnie rozwiązał podgrzewanie, ponieważ nie widać drucików tak, jak np. w Volvo i Fordzie. Jeśli chodzi o spalanie, to niedawno testowałem przez weekend nowe Volvo S90 z 2 litrowym silnikiem benzynowym o mocy 250KM i oddałem auto ze średnim spalaniem 10L, a wolno nie jeździłem. Swoją drogą jako ciekawostkę powiem, że Volvo w swoich nowych samochodach wprowadziło już ograniczenie prędkości do 180km/h. Wracając do golfa, to czekam na informację odnośnie nowego rabatowania i czy wprowadzą do konfiguratora podgrzewaną przednią szybę. 

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
« Odpowiedź #17 dnia: 16 - Marca - 2021 - 09:52:19 »
@Tomasz2510, nie wiem jak w innych, ale w Tigu słabe to podgrzewanie, szybko się wyłącza i po 2-3(?) włączeniach jest przerwa (nie da się uruchomić) - gdy próbowałem używać podczas marznącego deszczu to okazało się niemal bezużyteczne. Chyba najlepszy w nim jest filtr IR - jest różnica w lato. Ogrzewanie postojowe (z wentylacją w lato) jest *super*, ale niestety cena... /brałem auto z placu z jednym i drugim, z dużym rabatem, więc nie patrzyłem na cenę opcji i mam porównanie/
Co do spalania, to ja długookresowo osiągam 10-12 zależnie od tego czy więcej miasta czy tras, a to kawał auta, 230 żwawych koni, które się ze mną nie nudzą i 4x4, DSG oczywiście, więc wyniki Golfa wyglądają okropnie. Czasem korzystam też z Octavii II 1.9 TDI w manualu i tam faktycznie widać dużą oszczędność nawet, gdy się ciśnie, a 250 Nm w TDI też daje trochę frajdy w mieście.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #18 dnia: 19 - Marca - 2021 - 07:18:02 »
W żadnym samochodzie nigdy nie miałem ogrzewania postojowego, ale zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo przydatne rozwiązanie. Tak, jak napisałeś przednia szyba oprócz funkcji grzania ma też filtr. W lecie cienka warstwa srebra w szybie chroni przed upałem. Odbija do 60 procent ciepła słonecznego, a temperatura we wnętrzu auta jest nawet do 15 stopni niższa niż byłaby w wypadku samochodu z szybą tradycyjną. Rozważam jeszcze zakup golfa ze skrzybią dsg i w związku z tym mam pytanie. Czy są opóźnienia skrzyni na wciśnięcie pedału gazu? Cały koncern vag ma duży problem z lagami i nie chcę wpakować się na minę, a wiem z doświadczenia, że opóźnienia potrafią być bardzo duże.

Offline Dan118

« Odpowiedź #19 dnia: 19 - Marca - 2021 - 09:08:34 »
Co do skrzyni DSG w nowym golfie uważam, że skrzynia została poprawiona względem 7 generacji. Jest minimalne opóźnienie ale chodzi to żwawo, osobiście uważam, że jest bardzo fajnie. Często jeżdżę na łopatkach, tam opóźnienie kompetnie brak.

Offline CLAU

« Odpowiedź #20 dnia: 19 - Marca - 2021 - 11:56:21 »
W żadnym samochodzie nigdy nie miałem ogrzewania postojowego, ale zdaję sobie sprawę, że jest to bardzo przydatne rozwiązanie. Tak, jak napisałeś przednia szyba oprócz funkcji grzania ma też filtr. W lecie cienka warstwa srebra w szybie chroni przed upałem. Odbija do 60 procent ciepła słonecznego, a temperatura we wnętrzu auta jest nawet do 15 stopni niższa niż byłaby w wypadku samochodu z szybą tradycyjną. Rozważam jeszcze zakup golfa ze skrzybią dsg i w związku z tym mam pytanie. Czy są opóźnienia skrzyni na wciśnięcie pedału gazu? Cały koncern vag ma duży problem z lagami i nie chcę wpakować się na minę, a wiem z doświadczenia, że opóźnienia potrafią być bardzo duże.

Nie przesadzajmy, o ile miałem przez 3 lata podgrzewaną szybę to jak jest ukrop w lato to w środku też jest ukrop i żadne opisy marketingowe tego nie zmienią.
Jeździłem DSG, od czasów WLTP to one wszystkie są jakieś niemrawe. Jest zauważalna różnica między 1.4 TSI a 1.5 ACT.
Aktualny silnik jest niestety wygładzony w wersji z manualem i DSG, nie ma szału. Przełożenia są dostrojone aby było bardziej eco.

Teraz o skrzyni manualnej: przez 3 lata w 1.4TSI ani razu nie użyłem 5 biegu. Czwórka wystarczająco mocna aby wrzucać na 6. Szóstka wystarczająca aby przyspieszać nawet na autostradzie.

W 1.5 ACT szósty bieg to już typowy nadbieg, jest wydłużony i czasami nie da się przyśpieszyć i trzeba zredukować na 5. Nawet częściej niż mi się wydawało.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #21 dnia: 21 - Marca - 2021 - 10:49:50 »
Czy orientujecie się jaka jest różnica pomiędzy systemem nawigacji discover pro, a discover media. W konfiguratorze nie ma opisanej różnicy, a cena to odpowiednio 6740zł za pro i 3200zł za media.

Offline Michal_HDI

• VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: WF
« Odpowiedź #22 dnia: 21 - Marca - 2021 - 19:27:40 »
Dysk wewnętrzny i mapy 3D, raczej nie warto dopłacać do PRO, chyba ze dają w pakiecie z innymi bajerami.

Offline CLAU

« Odpowiedź #23 dnia: 21 - Marca - 2021 - 20:06:13 »
Fabryczne nawigacje VW to są nadal lata dziewięćdziesiąte w porównaniu z Google Maps w telefonie. Nie warto za to płacić.
Miałem, nie polecam. W ósemce wygląda to nadal tak samo, z delikatnym liftem.

Offline Tomasz2510

« Odpowiedź #24 dnia: 22 - Marca - 2021 - 07:06:35 »
Jeśli faktycznie są to tylko mapy i dysk, to nie warto dopłacać do pro. Również jestem zdania, że nawigacje fabryczne w samochodach są bardzo słabe. Np. w nowym Audi A6 C8 nawigacja nie widzi kilkudziesięciokilometrowego odcinka drogi ekspresowej S5 pomiędzy Wrocławiem a Lesznem. Pomimo tego, że jest na bieżąco aktualizowana. Bardziej zależy mi na dużym ekranie, żeby wyraźnie było widać mapy google z których często korzystam.

Dodano:  23 - Marca - 2021  -  07:43:24
Wczoraj byłem w salonie na negocjacjach w sprawie golfa. W tym tygodniu chcę złożyć zamówienie, żeby zdążyć z produkcją przed wakacjami. Niestety przedniej szyby podgrzewanej nie będzie. Czy ktoś z użytkowników nowego golfa może mi powiedzieć, jak działa nawigacja. Czy mapy są dokładne?

Tagi wątku: