Autor Wątek: DRZWI KIEROWCY - nie można otworzyć drzwi przy temp. poniżej 0st  (Przeczytany 48892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matir1

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Witam,
Passat B6 2.0 TDI 140 KM 2005r., -  przednie drzwi prawe i lewe nie zawsze chcą się otwierać.
Wczoraj zawiązłem do mechanika i powiedział że trzeba wymienić zamek w prawych drzwiach bo jakaś zapadka nie odbija. Co jeśli okaże się, że to wina elektroniki? Bo dziwne, żeby nagle prawe i lewe drzwi nie chciały się otwierać od zewnatrz.
Akurat jak wczoraj byłęm u niego to otwierały się lewe a prawe nie chciały... Może to przez mróz?
Zaproponował mi za zamiennik zamka 260 zł + koszt wymiany.

Dodano:  06 - Luty - 2015
Dodam jeszcze, że prawe drzwi się w ogóle nie otwierają tylko od środka a lewe jeśli pociągane za klamkę od zewnątrz na zamkniętym aucie to nie chcą się otwierać po otwarciu auta tylko dopiero jak je odblokuję od zewnątrz.
Mechanik powiedział, że to przez zamek w prawych drzwiach lewe nie chcą się otwierać.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SPI
Odp: [B6] DRZWI KIEROWCY - nie można otworzyć drzwi przy temp. poniżej 0st
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Grudnia - 2021 - 11:12:24 »
Witam.
Niedawno kupiłem Passata B6 2.0 TDI Variant z 2006 roku i przy mrozie poniżej 0st, mam problem z zamykaniem drzwi kierowcy - zamek nie trzyma drzwi tylko je odbija.
Klamka podczas otwierania ma „objawy” zamarznięcia. Co najciekawsze ten problem pojawia się tylko w tych drzwiach inne działają poprawnie z centralnym zamkiem nie ma problemów samochód się zamyka ale drzwi kierowcy nie są zamknięte.

Proszę o pomoc w temacie i z góry dziękuję.
--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [B6] DRZWI KIEROWCY - nie można otworzyć drzwi przy temp. poniżej 0st
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Stycznia - 2022 - 17:46:28 »
Niedawno kupiłem Passata B6 2.0 TDI Variant z 2006 roku i przy mrozie poniżej 0st, mam problem z zamykaniem drzwi kierowcy - zamek nie trzyma drzwi tylko je odbija.
Klamka podczas otwierania ma „objawy” zamarznięcia.
Zacząłbym od ściągnięcia tapicerki z drzwi i zajrzenia do zamka drzwi. Jeśli jego mechanizm będzie dobrze nasmarowany, to powinien być sprawny. Gdyby okazało się, że mechanizm zamka jest brudny i bez smaru, to można go umyć zmywaczem do hamulców a następnie nasmarować specjalnym smarem do mechanizmów zamka. 

Jeśli zamek okaże się sprawny, to na 99% winne nieotwierania się drzwi - będzie cięgno/linka zamka (nr 9), które należałoby wymienić na nowe.
Link do aukcji z pasującym cięgnem/linką: OE 3C0837017B

Tagi wątku: