Autor Wątek: PARKTRONIC - czujniki, montaż, problemy  (Przeczytany 1299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zwierzu

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: FWD
PARKTRONIC - czujniki, montaż, problemy
« dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 21:30:34 »
Cześć.
Nie działa mi kamera oraz parktronic. Diagnosta wykrył uszkodzenie któregoś z dwoch środkowych przednich czujników. Czy przez to może nie działać kamera? Czy szukać gdzie indziej?

Offline Arti

• VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFFB
  • Skrzynia: MT
Odp: PARKTRONIC - czujniki, montaż, problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 22:27:46 »
Jeżeli jest uszkodzony któryś z czujników to rozłączony jest cały układ wspomagania przy parkowaniu

Offline Zwierzu

« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 01:07:16 »
A czy czujniki są takie same? Tzn czy mogę kupić obojętnie
który przedni i wpiąć w dowolne miejsce?

Offline Arti

• VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFFB
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Czerwca - 2018 - 22:53:36 »
Podepnij urządzenie diagnostyczne i dokładnie sprawdź o który czujnik chodzi. Czujniki mogą się różnić od siebie

Offline Zwierzu

« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Lipca - 2018 - 17:24:32 »
Diagnosta nie jest w stanie stwierdzić, który czujnik nie działa. Któryś z dwóch środkowych.
Kamerę ogarnąłem, była odwrotnie podpięta.  I jak się okazało nie jest zintegrowana z czujnikami, także chociaż ona działa.  :smoking:

Dodano: 21 - Sierpień - 2018 - 16:59:50
Wymieniłem czujniki i dalej parktronic nie działa. Wiązki uszkodzone? Macie jakieś inne pomysły?

Offline Endriu

• Kod: CBAB
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Lipca - 2020 - 22:32:02 »
Witam. W moim Tiguanie nie było czujników cofania a że muszę wymienić dokładkę zderzaka tył to podkusiło mnie (było ich też więcej w ofercie) aby kupić taki z otworami i sobie te czujniki dołożyć. Zmierzyłem te otwory w zderzaku i wychodzi na to, że ,,dziursko" ma chyba 26 mm, nie jest idealnie okrągłe i jeszcze na dole ma takie wycięcie. Może ktoś z forumowiczów przerabiał to zagadnienie i poleci jakiś zestaw bo nie chciałbym z dętki uszczelek docinać. Żeby tam coś pasowało to ze 28 mm musiałby mieć kołnierz wokół czujnika a jeszcze takich na allegro nie znalazłem. 

https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-czujnika-pdc-5n0919503d-vw-tiguan-9337196710
Takie coś znalazłem. Czy jak to zakupię to będzie łatwiej coś dopasować?

Dodano: 24 - Lipiec - 2020 - 21:15:33
Aby wpasować zakupiony zestaw czujników o średnicy 22 mm w oryginalne otwory (bez mocowań) które mają 28 mm mój kumpel wykorzystał odcięte szyjki butelek PET.
Trzeba odciąć szyjkę zaraz za tym szerokim kołnierzem na którym opiera się zakręcona nakrętka i ewentualnie szlifując wyrównać brzegi i trochę zejść z grubości. Kołnierz ten idealnie zasłoni oryginalny otwór w zderzaku a średnica szyjki bez zbędnych luzów wchodzi w otwór w zderzaku. Przygotowane mocowania można prysnąć farbką.

Aby zamocować te odcięte szyjki w zderzaku należy użyć nakrętki od butelki tylko, że wcześniej odcinamy denko nakrętki abyśmy otrzymali taką nakrętkę ale przelotową. Wtykamy odciętą szyjkę w otwór w zderzaku częścią gwintowaną do środka i zakręcamy przygotowaną wcześniej nakrętką. W tak przygotowany otworek wciskamy czujniki , które ładnie pasują.
Należy zaopatrzyć się w zestaw profilowanych podkładek, które zmienią kąt ułożenia czujników w zderzaku. Jest to konieczne gdyż czujnik w zderzaku opada nieco ku dołowi co powoduje że ,,łapie" grunt i niepotrzebnie ,,pika". Na razie mam bez tych podkładek bo problem nas nie jako ,,zaskoczył".

Podziękował: pretor

Offline Pinol

• Napęd: 4x4
  • Rej: FWS
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Sierpnia - 2024 - 22:27:40 »
Witam mam tiguana 2008 mam problem z parktronic jak wrzucę wsteczny to słychać dźwięk i niedzialaja w programie pokazuje błąd niby błąd sterownika mam sterownik z numerem 5N0 919 475 A jakim mogę go zastąpić czy musi być taki sam numer ?

Tagi wątku: