Autor Wątek: ALARM FABRYCZNY - jest czy go nie ma ?  (Przeczytany 3688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Endriu

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
ALARM FABRYCZNY - jest czy go nie ma ?
« dnia: 18 - Lipca - 2020 - 21:27:58 »
Witam.
Do domu trafił nowy nabytek w postaci Golfa 6 1.6 TDI w wersji Highline.
Jak sprawdzić czy jest w tym aucie alarm fabryczny? Jak zostanę w samochodzie i go zamknę to po uaktywnieniu się alarmu w wyniku mojego ruchu wewnątrz włączają się jedynie kierunkowskazy które mrugają jak przy alarmie a nie ma żadnego dźwięku.

Co zauważyłem to z przodu auto ma bardzo mały prześwit. Naprawdę trzeba uważać aby nie szorować dokładką zderzaka po jakichś nierównościach czy progach zwalniających. Poprzedni właściciel twierdzi, że nic przy zawieszeniu nie robił a z jeszcze poprzednim już kontaktu nie ma. Można przód bezpiecznie podnieść? Inne sprężyny, jakieś podkładki?

[gmod]PRZYPOMINAM: proszę nie wprowadzać bałaganu na forum i NIE-tworzyć podwójnych tematów! Na forum we wszystkich działach "Warsztat", obowiązują te same zasady: jeden temat - jeden problem! Dziękuję[/gmod]

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: ALARM FABRYCZNY - jest czy go nie ma ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lipca - 2020 - 08:59:36 »
Jak sprawdzić czy jest w tym aucie alarm fabryczny? Jak zostanę w samochodzie i go zamknę to po uaktywnieniu się alarmu w wyniku mojego ruchu wewnątrz włączają się jedynie kierunkowskazy które mrugają jak przy alarmie a nie ma żadnego dźwięku.
No to sprawdziłeś, ma alarm z czujnikami ruchu skoro się uaktywnił. Dźwięku nie ma bo tak mają fabryczne alarmy zgodnie z Dyrektywą unijną. Możesz ewentualnie sprawdzić w 09-centralna elektryka w BCM czy jest opcja odblokowania dźwięku poprzez zmianę kodowania. Pamiętaj że ustawienia komfortu są w BCM

Offline Endriu

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: DZG
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lipca - 2020 - 19:06:15 »
Taki błąd pokazuje VCDS (błąd 01134 trochę słabo widać). To wygenerowane dziś. Pierwotnie pokazał się ten sam błąd ale przy stanie licznika 131 tysięcy.

Skasowałem go to wyskoczył ten co na obrazku. Zaglądano pod prawe nadkole i syreny tam nie ma ale nie ja to robiłem i jeszcze nie wiem czy jest możliwość montażu gdyż już trochę po forach golfa poskakałem i syrena powinna być ale potrafi się zepsuć.

Jeśli chodzi o kodowanie to wydaje mi się, że opcje dot. alarmu są identyczne jak w moim Tiguanie a w Tigu syrena alarmu działa. Nie ma tam w kodowaniu prostych opcji do zaznaczenia typu włącz/wyłącz syrenę. Może w adaptacjach trzeba by coś przestawić ale skoro pokazuje błąd to raczej coś będzie w instalacji.

Co do tego prześwitu to zacznę prawdopodobnie od wymiany sprężyn. Druciarstwa z pewnością nie będzie

I jeszcze taka sprawa. O co chodzi z tą datą na obrazku? To w jakimś innym systemie jest pokazywane? O co ,,kaman" ?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Lipca - 2020 - 20:39:04 »
Zrób pełen autoscan VCDS to się okaże czy jest w ogóle alarm z funkcją dozoru

Mieszałeś coś w kodowaniach odnośnie alarmu?
Masz czujnik pochylenia z dozorem wnętrza?

Jakie masz kodowanie tutaj:

Dodano:  20 - Lipca - 2020  -  20:56:46
O co chodzi z tą datą na obrazku?
Klony tak mają, to bez znaczenia

Tagi wątku: