Autor Wątek: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI - Golf VI  (Przeczytany 731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregor-61

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYB
  • Moc: 90 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: FZ
HAMULCE-TARCZE-KLOCKI - Golf VI
« dnia: 14 - Lipca - 2020 - 23:30:57 »
Zwracam się o pomoc do forumowiczów, a mianowicie mam problem z hamulcem tzn. co jakiś czas mi prawy tylny zacisk nie puszcza do końca klocka.
Zregenerowany został zacisk,wymienione zostały klocki, giętki przewód,diagnostyka pompy hamulcowej, diagnostyka pompy ABS i problem co jakiś czas się pojawia/grzeje się felga oraz pojazd się nie toczy ponieważ nawet przy wolnej prędkości słychać tarcie klocków o tarczę.
Nie wiem co jeszcze wymienić.
Mam jeszcze jedno pytanie czy hamulec ręczny może mieć jakiś związek?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Lipca - 2020 - 08:37:42 »
Zamiast od razu wymieniać połowę wozu warto zdiagnozować co jest tego powodem.Jeśli jest podejrzenie na problem z hamulcem ręcznym/postojowym wystarczy odłączyć jego działanie na to koło i testować czy jest poprawa.

Offline gregor-61

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYB
  • Moc: 90 KM
  • Rej: FZ
Odp: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Sierpnia - 2020 - 08:55:07 »
Witam ponownie,
Panowie po odłączeniu hamulca ręcznego, oraz po wymianie zacisku na nowy problem w dalszym ciągu pozostaje, co jakiś czas tłoczek zacisku nie cofa się do końca i klocek trze o tarcze, delikatnie hamuje auto nie toczy się swobodnie,Zauważyłem że jest dziwne zachowanie tego koła,a  mianowicie jeśli zblokuje mi się zacisk i auto jest na małym wzniesieniu to się nie toczy, ale gdy nacisnę energicznie hamulec np. trzy razy to zacisk cofa się prawidłowo i samochód zaczyna się staczać ze wzniesienia.
proszę o podpowiedź co jeszcze może być przyczyną tej wydawało by się prostej usterki
z góry dziękuję za pomoc

Tagi wątku: