Cześć,
Jest to pierwszy mój post na forum. Chciałem podpytać, czy ktoś może spotkał się z takimi błędami.
Pacjent to: VW Polo V 2010r prd. 1.6 TDi 55KW.
Na komputerze AMX 550 wyskoczyły bez opisu usterek:
P242
P2251
P2455
Nie znalazłem zbyt wiele informacji o tych błędach na internecie - a o P242 w ogóle, są tylko z dopiskiem F na końcu, a mi takowy na komputerze nie wyskoczył.
Dodam, że pierwszy check i migająca kontrolka zapaliła się jakoś 2 lata temu, od tego czasu jeżdżę i nie zauważyłem żadnych problemów. Czasami samochód szarpie i falują obroty na jałowym, ale bardzo, bardzo rzadko, wystarczy zgasić silnik i odpalić na nowo i nie szarpie, samo też z jazdą przechodzi. Kontrolka od świec miga cały czas z krótkimi przerwami, na 10-20 sekund. Po skasowaniu błędów i odpaleniu samochodu komputer nie notuje żadnych błędów, dopiero po przejażdżce zaczyna notować i wyświetlać check engine.
Na początku błąd check potrafił sam zniknąć po jakimś czasie, ale od jakiegoś pół roku wyświetla się nieprzerwanie.
Czy ktoś spotkał się z takimi objawami? Ja niestety na samochodach nie znam się w ogóle, stąd ten post. W jednym warsztacie przy okazji wymiany rozrządu próbowali dojść do tego co jest nie tak, ale nie potrafili - a że samochód jeździ bezproblemowo, to dałem sobie spokój z dociekaniem problemu. Dzisiaj znajomy użyczył mi komputera diagnostycznego i uzyskałem błędy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.