Autor Wątek: ZAMEK CENTRALNY - dziwne problemy po naprawie rozrusznika  (Przeczytany 950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Soul88

• :: StartLine
  • VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.6 ??
  • Skrzynia: Tiptronic
  • Napęd: FWD
  • Rej: SK
ZAMEK CENTRALNY - dziwne problemy po naprawie rozrusznika
« dnia: 22 - Października - 2020 - 20:55:02 »
Witam.
Mam nietypowy problem.
W Golfie Plus padł rozrusznik (na szczeście obok był mechanik). Mechanik zdemontował rozrusznik oddał go do regeneracji i i jeszcze tego samego dnia był gotowy.
Problem pojawił sie gdy odbierałem samochód.
Przyciski na pilocie nie działają (nie da się otworzyć ani zamknąć auto z pilota, wcześniej nie było problemów), więc otworzyłem auto tradycyjnie kluczykiem. Samochód, to jest rozrusznik został poprawnie naprawiony. Problem jest taki że żadnych innych drzwi ani klapy bagażnika nie da się otworzyć od zewnątrz ani od wewnątrz, nawet pociągając kilka razy za klamkę od środka. Na pilocie (scyzoryk) miga kontrolka przy przyciskaniu przycisków, światło wewnątrz samochodu również reaguje na przyciski zamykania i otwierania na pilocie.

Czy ktoś wie co mogło się stać i jak to naprawić ?
Przyznam że woże 2 małych dzieci i teraz nie mam jak ich nawet do tego samochodu włożyć.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: ZAMEK CENTRALNY - dziwne problemy po naprawie rozrusznika
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Października - 2020 - 08:21:04 »
Z dużym prawdopodobieństwem problem nastąpił po odłączeniu akumulatora do demontażu rozrusznika.Elektronika bez podtrzymania pamięci (prądu) potrafi oszaleć.Jest procedura zakodowania(nauczenia)auta ponownie kluczyka poprzez wsadzenie w drzwi kierowcy przytrzymanie go w pozycji zamknięcia i przytrzymanie przycisku na pilocie.By nie wprowadzać w błąd co do czasu jak i kierunku przekręcenia kluczyka odsyłam do przejrzenia filmików na YT jak robią to inni.   

Offline Soul88

« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Października - 2020 - 12:09:05 »
Niestety programowanie kluczyka nie działa, może dlatego że prąd nie dochodzi do drzwi.
Nie miga kontrolka zamka centralnego(tzw bolec), nie działa opuszczanie szyb ani na drzwiach kierowcy ani na innych, nie działa też podświetlanie przełączników na drzwiach, otwieranie klapki wlewu paliwa oraz sterowanie lusterek. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jeszcze raz (powymieniałem je ze sobą)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Października - 2020 - 15:21:40 »
W Golfie Plus padł rozrusznik (na szczeście obok był mechanik). Mechanik zdemontował rozrusznik oddał go do regeneracji i i jeszcze tego samego dnia był gotowy.
Problem pojawił sie gdy odbierałem samochód.
Rozumiem, że ten mechanik nie poczuwa się do obowiązku przywrócenia stanu auta z przed demontażu rozrusznika?

Z twojego opisu wynika, że awaria powstała przy demontażu/montażu rozrusznika - więc siłą rzeczy to niewątpliwa sprawka "mechanika".
Bo chyba samo się nie zepsuło, choć pewnie według mechanika tak właśnie jest.

Offline Soul88

« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Października - 2020 - 18:01:53 »
Rozumiem, że ten mechanik nie poczuwa się do obowiązku przywrócenia stanu auta z przed demontażu rozrusznika?

Z twojego opisu wynika, że awaria powstała przy demontażu/montażu rozrusznika - więc siłą rzeczy to niewątpliwa sprawka "mechanika".
Bo chyba samo się nie zepsuło, choć pewnie według mechanika tak właśnie jest.

Dokładnie tak. On tylko odłączył akumulator,zdemontował rozrusznik i założył nowy. Wg niego centralny się rozkodował bo auto długo stało z odłączonym akumulatorem.

Dziś kolejne godziny walki z problemem.
Wnioski takie że prąd do drzwi wychodzi z bezpieczników,
Żadne podświetlenie przycisków na drzwiach nie działa.
Opuszczanie szyb nie działa tak jak inne przyciski na drzwiach.
Szyberdach działa ale automatyczne domykanie z pilota nie
Wyskakują błędy z komunikacją z każdymi drzwiami (łącznie 4 błędy) które po skasowaniu odrazu się pojawiają.
Z moich i znajomego elektronika wniosków wynika że mogą to być
Przewody w słabym stanie ale nie widać by były przerwane (te pomiędzy drzwiami a kabiną)
1. Moduł komfortu który znajduje się pod kierownicą nie dostaje zasilania
2. Moduł nie wysyła sygnału do sterowników w drzwiach
3. Sterownik w drzwiach nie działa (podobno ten w drzwiach kierowcy jest główny i on steruje pozostałymi drzwiami.

Udało się na szczęście ręcznie otworzyć klapę bagażnika i wlew paliwa (od środka).

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Października - 2020 - 19:11:46 »
Mam Octavię II, która bazuje na Golfie V/Plus, czyli niemal to samo auto. Jest to wersja Elegance z różnymi dodatkami, więc elektroniki w niej nie brakuje. Kilkakrotnie musiała przez znacznie dłuższy czas obejść się bez zasilania i nigdy nie było po tym problemów...

Tagi wątku: