Autor Wątek: IDENTYFIKACJA CZĘŚCI - co to jest?  (Przeczytany 593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rwillu

• :: StartLine
  • VW: Lupo
  • Silnik: 1.0
  • Kod: ALL
  • Napęd: FWD
  • Rej: WWL
IDENTYFIKACJA CZĘŚCI - co to jest?
« dnia: 27 - Maja - 2020 - 18:47:08 »
Cześć wszystkim, jestem nowy na forum.
Przedwczoraj kupiłem sobie VW Lupo z 1998 z silnikiem 1.0 ALL.
Bardzo lubię swoje Lupo i chciałbym o nie zadbać, dlatego nawet najdrobniejsza pierdoła mnie dręczy. Powoli rozglądam się i zaznajamiam z nowym nabytkiem i trafiłem na dwie sprawy, o które chciałbym zapytać bardziej doświadczonych i ogarniętych w kwestii mechaniki kolegów z forum. A zatem do rzeczy:

Trafiłem na śrubę taką jak na zdjęciu. Nie jest ona do końca wkręcona dlatego zastanawiam się czy nie spróbować jej dokręcić, ale wolę zapytać żeby nie było, że coś zepsuję. Znajduje się ona w dolnej części bloku silnika, od strony kabiny (Zdj. poniżej. Chodzi o tą na którą ktoś założył trytytkę). Co to za śruba?

Dodatkowo, zdejmując obudowę filtra powietrza trafiłem na dwa bardzo cienkie wężyki (Sorki, nie zrobiłem im zdjęć), które wchodzą do obudowy filtra z drugiej strony elementu na zdjęciu.
Jeden z nich udało mi się zamocować ponownie bo znalazłem miejsce, z którego go wyciągnąłem, ale drugi (dłuższy) to dla mnie tajemnica. Wydaje mi się, że był już wcześniej urwany i tak sobie zwisał. Do czego służą te wężyki?

Jeśli jest tu jakaś dobra dusza i wie o co chodzi to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Tagi wątku: