Dzień dobry.
Volkswagen Tiguan II 2.0 TDI z 2019 roku, przebieg: 140 tyś. km.
Potrzebuję małej pomocy.
Objawy:
* Od ok. 3 miesięcy od zakupu występuje problem z czujnikami parkowania z przodu.
* Najpierw prawy przedni czujnik (po stronie pasażera) w zaślepce zderzaka generował błąd — okazało się, że był nieprawidłowo osadzony w uchwycie.
* Następnie prawy czujnik czołowy (jeden z dwóch centralnych) — wyrobiony dolny zaczep nie trzyma czujnika; tymczasowo dociągnięty opaską zaciskową i wydaje się być ok.
* Po trasie ok. 800 km od założenia opaski na centalny, ponownie błąd PDC przód z komunikatem „Oczyść czujniki”. Lewy przedni czujnik w atrapie przy nacisku „wpada dołem” — dolny zatrzask nie trzyma; ten czujnik prawdopodobnie generuje błąd.
Co już wykonano:
* Poprawiono osadzenie prawego czujnika w uchwycie.
* Tymczasowo dociągnięto prawy czujnik czołowy opaską.
* Demontaż i ponowna próba zapięcia lewego czujnika w atrapie — bez trwałego efektu; dolny zatrzask nie trzyma.
Pytania:
* Jak zidentyfikować i gdzie kupić właściwą maskownicę/zaślepkę z uchwytem czujnika dla tego modelu (preferowany oryginał, opcjonalnie używany w bardzo dobrym stanie)?
* Czy istnieje skuteczna metoda naprawy/rekonstrukcji dolnego zaczepu uchwytu czujnika, czy konieczna jest wymiana elementu mówiąc o atrapie? Czy istnieje sposób na naprawę mocowania czujnika centralnego?
* Czy wymianę maskownicy/zaślepki (zdjęcie) można przeprowadzić bez demontażu przedniego zderzaka?
* Czy niewielka odchyłka położenia czujnika w uchwycie może generować błąd PDC i komunikat „Oczyść czujniki”?
A dopytam jeszcze - czy to ja mam pecha czy te czujniki tak kiepskie mocowania mają?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.