Autor Wątek: Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - wybór i opinie  (Przeczytany 1420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - wybór i opinie
« dnia: 17 - Maja - 2020 - 01:18:39 »
Cześć, moja paroletnia wiertarko-wkrętarka Sparky BR 12E  z Castoramy, dokonała żywota a tak naprawdę, to żywota dokonały jej Ni-Cd akumulatory.
Stan urządzenia, jak widać na poniższej fotce - dalej jest idealny.

Miałem już wybrany, pasujący pod wkrętarkę zestaw nowych akku 2 Ah Li-Ion za 150 zł ale przypomniałem sobie o katalogu z nagrodami Lotosu - gdzie od lat zbieram punkty i mam wystarczającą ich ilość, na obydwa urządzenia.

W katalogu znalazłem dwie interesujące mnie oferty:
- GRAPHITE Energy+ - zestaw elektronarzędzi
- DAEWOO DAA 1220 Li - wiertarko-wkrętarka akumulatorowa

W pierwszym zestawie jest tylko jeden akku 2 Ah ale jakieś tam mało przydatne dodatki, za to drugim przypadku, są 2 akumulatorki 1.5 Ah. Dobrze wiem, że darmowy sprzęt za punkty, jest dla amatorów ale mój "Sparky" też taki był i sprawdzał się wyśmienicie przez ładnych parę lat.

Teraz zastanawiam się czy brać darmowy sprzęt za punkty czy reanimować za 150 zł, mojego sprawdzonego w boju Sparky ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - wybór i opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Maja - 2020 - 07:34:28 »
Przy tego typu dylematach warto też rozpatrzeć opcję czy nie rozebrać baterii (nawet jak jest nierozbieralna) i nie wymienić jednego uszkodzonego ogniwa (najczęściej uszkodzeniu ulega tylko jedno max dwa).Tego typu ogniwa do naprawy całego pakietu znajdującego się w bateriach można kupić bez większych problemów. Naturalnie kwota naprawy przy chęciach wymiany we własnym zakresie wychodzi dużo taniej.
Jeśli cena zakupu nowego ogniwa do naprawy całego pakietu wydaje się mimo wszystko duża można zastosować ogniwa z innego zestawu baterii (kupując całą baterię z takiego samego sprzętu lub podobnego naturalnie jako uszkodzoną najczęściej na rynkach,portalach aukcyjnych ,giełdach itp.). Wykorzystanie sprawnego ogniwa z tego typu uszkodzonych baterii wyjdzie taniej i zostają zapasowe na kolejne naprawy w przyszłości.
Jest też opcja małego "tuningu" posiadanego tego typu sprzętu polegająca na wkomponowaniu w obudowę bateri akumulatorka (są w postaci monolitu w różnych kształtach i wielkościach używane np. w alarmach czy innym sprzęcie do którego stosuje się podtrzymanie funkcji po utracie zasilania) . Wymaga to odrobinę więcej kombinacji i zaangażowania tak jak wszelkiego rodzaju modyfikacje.Naturalnie należy uważać też by nie przesadzić.

Wizualna ocena zamieszczonego sprzętu (jego kondycja po latach eksploatacji) sugeruje że kolejny zakupiony obojętnie jakiej by nie był firmy ulegnie uszkodzeniu przez baterie a nie na skutek przepracowania/zużycia.Przy chęci zakupu nowego w takim wypadku najistotniejszym czynnikiem powinna być ocena wizualna (który bardziej się podoba). Przy nie zbyt intensywnej eksploatacji (co widać na fotce) mechanicznie przeżyje każdy.   

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WW
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Maja - 2020 - 09:18:31 »
Teraz zastanawiam się czy brać darmowy sprzęt za punkty czy reanimować za 150 zł, mojego sprawdzonego w boju Sparky ?
Niestety akumulatory Ni-Cd nie są najlepsze, zwłaszcza jak są długie przerwy w używaniu sprzętu. Trzeba by je systematycznie ładować/rozładowywać. Jak masz teraz dużo do zrobienia wiertarką, to na krótko możesz reanimować Sparky. To sprawdzony i znajomy sprzęt. Jak chcesz coś na dłużej, to lepiej kupić wiertarkę z akumulatorami litowo-jonowymi. Urządzenia o wyższym napięciu są bardziej sprawne pod względem wykorzystania energii elektrycznej - wybierz wersję 18V,  a nie 12V.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Maja - 2020 - 10:01:16 »
akumulatory Ni-Cd nie są najlepsze, zwłaszcza jak są długie przerwy w używaniu sprzętu.
To wiem, stąd też wcześniejsza chęć wymiany, kompletu starych zużytych Ni-Cd 1.5Ah akku na nowsze 2 Ah Li-Ion.

W przypadku reanimacji Sparky, koszt zakupu kompletnego 1-zestawu (akku+ładowarka) podane są pod linkiem:  https://gtxservice.pl/zestawy-naprawcze-hybrid-battery-do-regeneracji-akumulatorow-ni-cd-lub-ni-mh-poprzez-wymiane-technologii-ogniw-na-li-ion-frame-sw-rk.html

Instrukcja montażu zestawu naprawczego:

Nie mniej jednak w przypadku ewentualnej reanimacji starego sprzętu, trzeba wydać około 150 zł i poświęcić czas na przeróbkę a przy możliwości "zakupu" za darmo, mija się to z oplacalnością.

@Apotar , zdecyduję się chyba na tą "droższą" darmową wersję o nazwie Graphite - jak sprzęt nie spełni moich oczekiwań, to wystawię do sprzedaży i wrócę do pomysłu zakupu zestawu naprawczego ;)

Dodano:  18 - Maja - 2020  -  22:37:37
Właśnie zamówiłem Graphite z linku i czekam.
Jak odbiorę, to porównam ją ze Sparky i zastanowię się, czy może go jeszcze reanimować  ::)

Tagi wątku: