Autor Wątek: HAMULCE - w czasie jazdy, na chwilę blokuje jedno koło  (Przeczytany 562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emilia

• :: StartLine
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZST
HAMULCE - w czasie jazdy, na chwilę blokuje jedno koło
« dnia: 12 - Grudnia - 2022 - 21:24:27 »
Mam problemy z VW Caddy, w aucie podczas deszczu zaczynają boksować, blokować się koła, trwa to sekundę lub dwie auto zmienia tor jazdy i tylko przy prędkości powyżej 100km/h, na wyświetlaczu ani w komputerze nie pojawia się żaden błąd. Opony, klocki, tarcze, łożyska, amortyzatory zmienione a awaria występuje dalej. Serwis Benepol rozkłada ręce, mechanicy, elektronik samochodowy to samo. Każdy jest bezradny a ja krążę z warsztatu do warsztatu.

Może ktoś z Państwa miał podobna sytuacje ?

Dokładny opis auta, którego dotyczy usterka to podstawa a opis VW Caddy - nikomu za wiele nie mówi. Proszę aby na początku wątku dopisać: model, silnik, moc w KM, kod silnika, rok produkcji i aktualny przebieg a także ostatnie naprawy/wymiany części w aucie. Dziękuję.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: HAMULCE - w czasie jazdy, na chwilę blokuje jedno koło
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Grudnia - 2022 - 11:53:21 »
Blokuje czy boksuje bo to troszkę sprzeczne info. Dzieje się to podczas naciśnięcia hamulca?

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Emilia

• :: StartLine
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZST
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Grudnia - 2022 - 09:01:51 »
Nie wiem jak to opisać, jest to moment, jadąc na wprost, nie naciskając hamulca auto zaczyna hamować, czuć jak lewe koło stawia opór i zmienia tor jazdy, po chwili jest wszystko w porządku, jedzie dalej, tylko przy ponad 100km/h i jak pada deszcz lub snieg.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Grudnia - 2022 - 21:25:21 »
Sprawdź przy pomocy VCDS lub OBD 11 czy nie masz sporadycznych błędów jakiegoś czujnika związanego z ABS/ESP...
U mnie w Skodzie od nowości sporadycznie świrowało ESP, a to właśnie ESP może przyhamować poszczególne koła. Na gwarancji nic nie pomogli - kilka razy byłem w różnych ASO. A trudno było pokazać jak najpierw było raz na kilka tyg... 
Nie zanudzając, ostatecznie samodzielnie wymieniłem czujnik przyśpieszenia ESP (znajdował się... pod fotelem pasażera). Kupiłem używany za... 15 zł i od tego czasu zero problemów. :) 
Ale jeśli tak, to będą zapisane w sterowniku sporadyczne błędy...
Mogą być inne rzeczy, ale to bym najpierw wykluczył.

Tagi wątku: