Autor Wątek: MONTAŻ: fabrycznej przetwornicy  (Przeczytany 4142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tpomaski

• clubmen
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PY
MONTAŻ: fabrycznej przetwornicy
« dnia: 28 - Kwietnia - 2020 - 23:05:46 »
Witam,
Czy wie ktoś gdzie oryginalnie należy podłączyć fioletowy cieńki przewód który prowadzi z jednej strony wchodzi do przetwornicy a drugi ma wejść do sygnału alternatora.
Przewód zakończony jest 2 x pinami takimi jak we wtyczkach bordnetz. Nie wiem dlaczego jest rozwidlenie ni i gdzie to wpiąć.
Sama przetwornica ma wtyczkę na 3 kable:
1. Masa 2,5 kw
2. + 2,5
3. fioletowy 0,5 koloru fioletowego
Pomoże ktoś?

Offline wachu

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: CB
Odp: Montaż oryginalnej przetwornicy w TIGU II
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Maja - 2020 - 08:27:38 »
Wydaje mi się, że foletowe, to z reguły pod CAN idą

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Maja - 2020 - 08:54:04 »
W innych autach VW gdzie złącza w BORDNETZ mają mniej pinów to sygnał alternatora jest wpięty wg forumowców pod pin 32..
Wtyk pod gniazdo C mam 72 pinowe ale faktycznie pin 32 jest z kablem fioletowym.
Ale ryzyko by przypuszczać i testować - jestem jak snajper - one shot -> one ..... :).
Znalazłem jeszcze ofertę sprzedaży całego kompletu inwertera ORI z instrukcją, poprosiłem sprzedawcę o foto instrukcji.
Wiązkę którą zdobyłem ma 2xpin sygnału na fioletowym kabelku co sugeruje że wpina się w 2 miejsca ale wiązka może być z innego auta.
Być może inaczej się podlącza do auta z systemem START STOP. link - do schematu który porusza tę kwestie.

https://forum.vw-passat.pl/topic/47946-instrukcja-monta%C5%BC-przetwornicy-napi%C4%99cia-230v/page/2/#comments

czyli walczę dalej !!!

Dodano:  01 - Maja - 2020  -  09:15:51
Czytając schemat z passata wychodzi na to że auto z auto startem ma mieć ten przewód wpięty w tablicę bezpieczników?
O nie już tego rozbierać nie będzie- nie ma mowy.
Jeszcze poszukam info

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Maja - 2020 - 09:38:48 »
W innych autach VW gdzie złącza w BORDNETZ
Bordnetz był mniej więcej do +/- 2009 roku, potem BCM a w TII jest BCM MQB, tak gwoli ścisłości. Stary bord a obecne BCM to trochę inna para kaloszy. To tak między słowami na marginesie g'woli ścisłości ;)

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Maja - 2020 - 09:51:57 »
Doggie - dzięki
A tak po chłopsku - to jak nie bordnetz to gdzie to wpiąć?
Masz może wiedzę?

Dodano:  01 - Maja - 2020  -  09:57:16
Patrząc na schemat przetwornicy wychodzi mi że ten 3 kabelek tak czy inaczej ma być zasilony 12V.
- ze schematu wynika że albo wpada do Bordnetz - czyli u mnie już BCM albo pod skrzynkę bezpieczników.

Kusi mnie by to na boku przetestować - poza autem czy poprostu zadziała  przetwornica jak podepne masę ,12V i dodatkowo 12V na tzw sygnał.
Nawet jak zadziała chciałbym podłączyć tak jak w ASO wg sztuki :)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Maja - 2020 - 10:16:05 »
Chciałbym ci pomóc ale nie mam wiedzy i informacji. Ostatni hak który podpinałem pod CAN w bordnetz i skrzynki bezpieczników był Golf 5 kilkanaście lat temu. Potem montowałem 3 haki ale z modułami uniwersalnymi

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Maja - 2020 - 10:43:15 »
Hak to już ogarnąłem.
Teraz z tej przetwornicy się doktoryzuje.
Miłego weekendu wszystkim życzę - jak coś namierzę w temacie dam znać.

Dodano:  01 - Maja - 2020  -  12:06:13
Chyba wszystko jasne.
Nowy zestaw wiązki do przetwornicy zawiera 2 komplety przewodów do zasilenia przetwornicy w sygnał.
1. Dla auta bez START STOP - wiązka powinna mieć przewód 0,5 fiolet lub niebieski i prowadzić do wtyczek z BORDNETZ/BCM.
2. Dla auta z funkcją START STOP przewód 0,5 należy zastąpić przewodem 1 mm i wpiąć w bezpieczniki pod zapłon (czyli by prąd zawsze był w przetwornicy jak zapłon jest włączony)
Ma to sens - jedynie czego nie rozumiem to instrukcji VW która mówi że przetwornica będzie działała przez max 10 minut po wyłączeniu zapłonu.
cytuje: "The ignition is switched off but there is sufficient energy available to continue to supply the
socket with power for up to 10 minutes. If the plug is removed during this time, the socket
switches off and cannot be re-used until the ignition is switched on again."

Na jakiej zasadzie zatem miałaby się ona sama rozłączyć po 10 minutach a nie odrazu po utracie sygnału z zapłonu czy z BCM.
Ciekawe - idę potestować w moim mini warsztacie :)

Dodano:  01 - Maja - 2020  -  14:09:33
Niestety porażka.
Jak podłącze tylko plus i minus to dioda na gniazdku mrugnie na zielono i nic poza tym.
Jak dołoże sygnał z zapłony 12v - tak samo się zachowuje jak włączę zapłon.
- albo jest trafiona
- albo wymaga jednak sygnału z cana i nie wiem czy juz nie jest trafiona jak podłaczyłem 12v
:(

Dodano:  01 - Maja - 2020  -  14:23:51
Czy ktoś może mi powiedzieć czy jak mam START STOP to mam Rekuperację? TIGUAN II 2016.
Bo jeśli tak to widzę że wg schematu z passata powinien dodać połączenie do tablicy bezpiecznika i do BCM.
Na to wychodzi z tego schematu ?

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Maja - 2020 - 01:19:47 »
Patrząc na schemat i opis co zostało zrobione raczej nie powinno dojść jeszcze do uszkodzenia przetwornicy.
Przy tego typu zabawach warto jednak zastosować metodę starą jak świat.Przy zabawie z instalacją 12 V jeśli nie mamy pewności co ma przychodzić na dany kabelek podłączamy w obwód żarówkę 5-21 W. Zabawa w sapera z podłączaniem na chybił trafił staje się wtedy bardziej bezpieczna. Jeśli z taką wpinką podłączymy plus a powinien być podany minus to żarówka zaświeci pełną mocą nie uszkadzając tego co podłączamy ( naturalnie działa to też w drugą stronę gdy podłączymy minus a powinien być plus.Jeśli podłączymy plus i powinien być plus to żarówka będzie się ledwo żarzyć i też nie uszkodzimy tego co podłączamy.Podobną wpinkę z żarówką można zastosować również przy instalacji elektrycznej 230V .Naturalnie jak nie dysponujemy miernikiem czy specjalistycznym sprzętem.

To że wytwornica ma pozostać włączona (pomimo wyłączonego zapłonu) przez pewien okres czasu po którym ma się wyłączyć może świadczyć o dodatkowej elektronice zawartej w jej wnętrzu,a czas jaki został ustawiony zapewne ma na celu zabezpieczenia przed zupełnym rozładowaniem akumulatora potrzebnym do rozruchu silnika. Jest to dość prądożerne urządzenie.

Sugerowanie się podłączeniem w oparciu o inny model pojazdu jest słabym pomysłem jeśli przetwornica jest dedykowany do konkretnego wozu. Może być zupełnie coś innego.

Ile kabli lub ile gniazd posiada konkretnie ta dedykowana do tiga przetwornica ?
Czy okablowanie jest konkretnie od niej (dedykowane do tego modelu ,dołączone w komplecie)?
Czy w raz z przetwornicą dołączony był jakiś opis/schemat podłączenia?
Dopytuję by nie okazało się że jest np.od tiga pierwszej generacji a montaż w generacji drugiej jest możliwy z innym okablowaniem ( z racji na inną ,bardziej rozbudowaną instalację inna kolorystyka,wtyczki itp).W jednym modelu może startować /działać bez problemu a w innym bez zezwolenia z "wierzy" i kodów startowych (kodowania) i CAN będzie martwa.

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Maja - 2020 - 07:39:42 »
Hej,
Dzięki za wsparcie:
Dokumentacji w temacie przetwornic jest nie wiele ale obiecuje że jak dokończę do dokładnie opiszę :).
Oczywiście umieszczę komentarze kolegi :)Gulasz :) - TNX

Status:
Tiguan II - niestety w necie nie znalazłem ani jednego opisu dotyczącego instalacji w tym aucie.
Nie udało mnie się też dotrzeć do elektryków z ASO by pogadać - oni przecież otrzymują zlecenia na doposażenie pakietu oświetleniowego w którym przetwornica również się znajduje.

Przetwornica którą ja mam jest wg mnie dedykowana do mojego modelu auta (ETKA)
Ale z tego co widzę dokładnie te same są w SKODA i AUDI.
- okablowanie mam na bank z innego auta - ale ilość drutów i średnice zgodne (jedynie kolor inny).
- w oryginale wg mnie kabelek sygnałowy jest niebieski a ja mam biało-fioletowy no ale tak jak pisałem to tylko kabelek.

Nowy ślad:)
Przejrzałem raz jeszcze schemat i jedynie co mogłem pominąć to:
W schemacie jest napisane że jak mam auto ze START STOP do przewód 0,5 tzw sygnałowy  ma być podłączony do "Połączenie z potencjałem plus 1 (150 w wiązce przewodów wnętrza samochodu"

@Gulasz - zerkniesz na schemat? odniesiesz się czy to może być sedno problemu?

Ja w każdym razie szukam informacji i bez potwierdzenia jak ma być nie będe tego grzebał bo wpinanie się we wiązkę w ciemno to już za duże ryzyko.

Mam jeszcze zaparkowane inne tematy :)
- nie wszystkie robię ale zbieram dokumentacje jak zrobić :)
- kamera cofania
- lampki warningi krańcowe
- latarka
- klapa elektryczna
- retrofic ACC na aktywne
- antena DAB
- jam i emergency assist

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Maja - 2020 - 08:30:01 »
By coś podpowiedzieć sensownego potrzebna jest dalsza część schematu jak i to co zostało umieszczone na tym (legenda).
By odszukać gdzie dokładnie ma być podłączony jaki kabelek potrzeba jest prześledzenia większej części schematu niż ta jedna strona (z reguły kilka a nieraz i kilkanaście stron).
Fajnie jak też jest pewność że dany schemat jest w stu procentach od pojazdu jaki mamy (rocznik ,model czy nawet miesiąc produkcji). Wspominam o tym nie bez przyczyny ,po walkach z instalacją w touaregu nie jednokrotnie schemat wywiódł mnie w pole.Według schematu powinno być więcej kabli niż w naturze było lub na odwrót, w schemacie czegoś nie było co w naturze było i odwrotnie.Praktycznie co trzy miesiące robią modyfikacje w danym modelu do tego różne opcje wyposażenia a z oszczędności (księgowi nad tym czuwają) nie są ciągnięte kable/wiązki jak czegoś w danym wozie nie ma.

Jak masz więcej układanki schematu to podrzuć (legenda przynajmniej tego co na nich zostało ujęte też będzie pomocna).Tylko nie szalej z całością bo domyślam się ile tego jest. 

Dodano:  02 - Maja - 2020  -  09:01:38
Jak ma być podłączone w orginale to przydała by się dalsza część schematu idącego za tropem SC31 (plus) ,dalsza część schematu kabelka idącego do SC1 legenda co kryje pod sobą numerek 389 ,B163, B344 Jeśli są to złączki to opis gdzie są umiejscowione .Jak rozszyfrujesz co kryje się pod J519 będzie też łatwiej rozkminić orginalne podłączenie.

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Maja - 2020 - 09:15:26 »
Dokładnie - tak jak piszesz.
Szukam dostępu.
Powiem wam że pierwszy raz znalazłem się w sytuacji gdzie nikt jeszcze nie opisał jak wykonał ten retrofit w tym konkretnym aucie.
Nie jestem zawodowcem a amatorem i retrofity robie tylko i siebie i widziałem opis skomplikowanych akcji jak wymiana licnzika klasycznego na AID co już zrobiłem, podmiana radia, masa adaptacji plus ostatnio hak a tu stoję nad pierdołą :)

Ale dam radę :)

Dodano:  02 - Maja - 2020  -  20:27:12
No i po robocie :)
Przetwornica działa !!!
Przetwornice VW po 2014 roku nie wzbudzają się już sygnałem 12V z alternatora lub tablicy bezpieczników, sygnał idzie po LIN.
Potrzebne jest wpięcie przewodu do magistrali LIN i zakodowanie urządzenia w STG 19.
ufff.
Na pewno opiszę to co wiem.

A tymczasem załączam link do chyba hiszpańskiej strony dot. GOLFA.
Ale pasowała idealnie do mojego TIGA
Oprócz tego dokumentu jest jeszcze wiele innych w tym pdf 177MB (księga kodowania)

https://drive.google.com/file/d/0B6pihEceEMi2Y0RLVUlJMFRQLWc/view

Offline greg99

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Maja - 2021 - 10:56:46 »
Witam,
zamontowałem ori przetwornicę  do Tiguana II zgodnie ze wskazówkami i instrukcją  kolegi tpomaski czyli:
-przewód biało/czerwony bezpiecznik nr.40 (gniazdo 12V) skrzynka bezpieczników
-brązowy masa przednia część progu kierowcy
-przewód fioletowo/biały (LIN) dolutowałem do przewodu (filetowo/białego na pinie )przy kostce znajdującej się tuż przy mechanizmie otwierania klapy silnika
Teraz jeśli dobrze rozumiem żeby przetwornica działała pozostaje kwestia kodowania w związku z tym mam pytanie czy można zrobić kodowanie vcds? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam :bry:

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Maja - 2021 - 19:42:27 »
Hej,
Robiłem kodowanie odbeleven ale pewnie vcds jest podobnie.

Offline greg99

« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Maja - 2021 - 21:46:19 »
Hej,
Robiłem kodowanie odbeleven ale pewnie vcds jest podobnie.
Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź niestety nie posiadam Obdeleven dlatego potrzebuję podpowiedzi jak dokonać kodowania inwertera za pomocą vcds może ktoś posiada taką wiedzę i pomoże w tym temacie. Przypuszczam, że kodowanie należy zrobić w bloku nr.19 gateway ale nie jestem pewien.
Pozdrawiam.

Dodano:  13 - Maja - 2021  -  14:58:01
Witam,
może jest ktoś z Małopolski lub Śląska kto posiada OBDeleven i zakoduje mi przetwornicę.
Pozdrawiam.
Przetwornica zakodowana. Ale mam problem bo mierząc napięcie na wyjściu z przetwornicy jest 170V a powinno być moim zdaniem 230V może ktoś wie co jest przyczy9ną
Kolego tpomaski możesz zmierzyć jakie napięcie jest u Ciebie w gniazdku na wyjściu z przetwornicy?

Offline retoiP

• VW: Tiguan II FL
  • Wersja: Life
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SR
Odp: MONTAŻ: fabrycznej przetwornicy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Maja - 2021 - 20:29:12 »
Przetwornica raczej nie generuje "czystego" sinusa, więc jeśli nie mierzysz miernikiem true-rms, to może podawać złe wartości pomimo, że przetwornica działa prawidłowo.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #15 dnia: 17 - Maja - 2021 - 20:15:49 »
Przetwornica raczej nie generuje "czystego" sinusa, więc jeśli nie mierzysz miernikiem true-rms, to może podawać złe wartości pomimo, że przetwornica działa prawidłowo.
W punkt - nic dodać, nic ująć.

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #16 dnia: 17 - Maja - 2021 - 22:11:14 »
Dopiero w Czerwcu mogę sprawdzić.

Offline greg99

« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Maja - 2021 - 17:59:05 »
Witam,
dziękuję za cenną informację namierzam kto ze znajomych ma taki miernik i dokonam pomiaru.
Pozdrawiam.

Offline Matheo

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: AT
  • Rej: WK
« Odpowiedź #18 dnia: 11 - Października - 2023 - 22:51:29 »
@tpomaski Gdzie kupiłeś gniazdo 230v do przetwornicy? jestem na etapie poszukiwań i nigdzie znaleźć nie mogę. Po tym numerze co wpisałeś znajduje tylko same przetwornice od 100 do 200 zł, nikt nie sprzedaje gniazda...  będę wdzięczny za jakieś info

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #19 dnia: 13 - Października - 2023 - 07:51:24 »
Hejka,
Kupiłem na Allegro jako osobne części i sam montowałem w boczku bagażnika.
Lista części:
Kompletowanie części
• Przetwornica 230V
- Przetwornica 230V + oprawka gniazda 230V - 5Q0907155F
- Wtyczka do przetwornicy lub gotowa wiązkaz wtykiem dla przetwornicy - 1J0972763
- Przetwornica wpięta będzie w tablicę bezpieczników +12V (bezpiecznik 20A)
- Przetwornica posiada również przewód sygnałowy do wpięcia w LIN.
• Latarka magnetyczna
- Lampka latarka bagażnika - 3T0947417C
- Gniazdo lampki latarki - 3T0947509
- Złączę latarki z wiązki - 1T0972703

Gniazdo w praktyce używam tylko na wakacjach (dmuchanie materacy).

Dodatkowo polecam zakup listwy jak w linku. Pozwoli ona podłączenie kabla laptopa :):
https://pl.aliexpress.com/item/1005005643937537.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.38.21ef1c24Cj7HA3&gatewayAdapt=glo2pol

Offline Frodo

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #20 dnia: 13 - Października - 2023 - 08:45:03 »
Gniazdo w praktyce używam tylko na wakacjach (dmuchanie materacy).

Do okazjonalnego użytku to chyba lepiej takie podpinane do akumulatora (można też zrobić na wtyczkę, taką jakie są do prostowników), a niewiele mniej niż te 20A to mamy nawet z gniazdka zapalniczki (mam też powerbank z funkcją rozruchu i podłączanym gniazdkiem zapalniczki, z czymś takim można podłączać gdzie się chce i myślę, że 20A to będzie pestka)... Przy czym satysfakcja pewnie większa jak jest w bagażniku...

Offline tpomaski

• clubmen
« Odpowiedź #21 dnia: 13 - Października - 2023 - 08:54:27 »
Gniazdo oceniam jako bajerek ale trzeba trochę się narobić.
Dodatkowe info:
Ganizdko działa tylko na włączonym silniku.
Jeśli korzystasz z gniazda 230V i wyłącysz silnik to gniazdo będzie działac chyba max 10 minut i się wyłączy.

Offline turzol

• Skrzynia: DSG
  • Rej: ST
« Odpowiedź #22 dnia: 13 - Października - 2023 - 10:37:04 »
Kupiłem do Tiga II tapicerke bagażnika z opcją na przetwornicę i z latarką magnetyczną LED. Nabyłem przetwornice 5Q0907155F i zastanawiam się czy są gotowe wiązki do podłączenia. Widział ktoś gdzieś?

Offline Matheo

• Skrzynia: AT
  • Rej: WK
« Odpowiedź #23 dnia: 13 - Października - 2023 - 11:09:36 »
@tpomaski Bardzo drogo to wychodzi, szacun dla ciebie, ze udało ci sie zmieścić w 300 zł za komplet + latarka. Obecnie jest to niemozliwe...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #24 dnia: 13 - Października - 2023 - 11:41:12 »
Powyżej jest jakiś nr wiązki jest. Najszybciej to chyba zapytanie w aso ,albo szukanie danej wiązki w katalogach.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: przetwornica 

�adowanie...