Autor Wątek: 1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - różne problemy  (Przeczytany 962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz164

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
  • Napęd: FWD
  • Rej: CTR
1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - różne problemy
« dnia: 22 - Kwietnia - 2020 - 00:32:36 »
Passat B5 FL 1.9 TDI [AVF] z 2005 roku z przebiegiem 340 tys.
Zauważyłem, że raz przyśpiesza bez żadnych problemu a raz wydobywają się dziwne dźwięki i idzie jakby chciał a nie mógł,  tak samo z hamulcem stoję na światłach wcisnę ze 4 razy hamulec działa prawidłowo,  a raz jest tak że za drugim wciśnięciem pedał robi się twardy.  Ten króciec który wychodzi z pompy do serwo powinien być. luźny? ja się zastanawiam nad wyjęciem pompy i myślę czy. zestaw uszczelniający wystarczy czy są tam jakieś rzeczy które zużywają się mechanicznie.? Wydaje mi się że chyba będzie wina podciśnienia, turbo sprawdzałem bez luzow, sztanga chodzi, poprzedni właściciel wymienił gruszke turbo na nową. Na innym forum wrzucalem logi to pisali że turbo ładuje na maksa, ale co to znaczy. Nie mogę jeszcze wrzucić logów bo za mało postów pisałem na tym forum. Ktoś podpowie o co tu chodzi. Dodam że brak bledow na vagu ni i zdążyło mi się 3 razy notlaufa złapać.

Dodano:  22 - Kwietnia - 2020  -  23:36:33
No i niespodzianka jadę do pracy chciałem dynamicznie pojechać na pierwszym biegu ok 3,5 tyś odcięcie wrzuciłem  2 bied zaczął szarpać puściłem gaz wcisnąłem i zaczął jechać, jutro podepnę kompa i zobaczę czy wywaliło jakiś błąd, już kiedyś zauważyłem że kilka razy mi szarpnął jakby go odcięło i było to przy spokojnej jeździe, ruszałem ze świateł delikatnie wrzuciłem drugi bieg i było szarpnięcie. Ogólnie zauważyłem ze do 3 biegu jest tak jakby nie ciągną jak powinien wrzucę 4 gaz w podłogę i idzie jak burza, ktoś pomoże w temacie. Dziś sprawdzałem podciśnienia ale wszystko wydaje się być ok.
jeszcze pytanie czy może być tak że turbo przeładowuje w niskim zakresie obrotów? zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz czy to może być wina że ta gruszka od turbo jest źle wyregulowana? wiem że bez logów ciężko coś stwierdzić ale postaram się wrzucić.

Offline Mariusz164

Odp: 1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 12:49:02 »
Podłączylem komputer ale brak błędów,  :( co tu sprawdzić dalej niewiem, mimo wszystko jeszcze zastanawiam się nad wyjeciem turbo. Sztanga niby chodzi. Tylko zastanawia mnie cały czas ten chałas.

Kolejny raz auto po wyprzrzedzaniu wpadło w tryb awaryjny A komputer nie pokazuje bledow pomoże ktoś w temacie w czwartek jadę do gościa żeby sprawdził ustawienie tej gruszki od turbo.

Offline Mariusz164

Odp: 1.9 TDI - PODCIŚNIENIE - różne problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Maja - 2020 - 19:17:57 »
zlituje się ktoś bym na priva wrzucił logi bo na forum nie mogę jeszcze a zależy mi na rozwiązaniu problemu bo tak się nie da jeździć , jutro jade do gościa na sprawdzenie turbo ale może ktoś pomoże

Dodano:  14 - Maja - 2020  -  14:23:30
zrobione, teraz śmiga jak należy

Tagi wątku: