Autor Wątek: 1.4 16V - brak mocy, nie wchodzi na obroty  (Przeczytany 2352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dawidreal

• :: StartLine
  • VW: Polo III
  • Silnik: 1.4 16V
  • Napęd: FWD
  • Rej: PZL
1.4 16V - brak mocy, nie wchodzi na obroty
« dnia: 20 - Kwietnia - 2020 - 19:44:50 »
Witam,
Mam problem z Polo III 1.4 16V z 2001 roku.
Raz na jakiś czas (rożnie, czasami kilka dni spokój, czasami co odpalenie auta) przy odpalaniu auta zapala się kontrolka EPC, auto nie ma mocy, obroty wchodzą do ok. 2tyś, czasami wystarczy zgasić i ponownie odpalić, a czasami trzeba to robić kilkanaście razy zanim mu przejdzie. W listopadzie robiłem uszczelkę pod klawiatura (ciekł olej na świece), robiłem od razu rozrząd, zmiana świec, cewki, kabli. Było wszystko ok, jakoś w lutym zaczął pojawiać się problem opisany wyżej.
Myśl, że nie ma to nic wspólnego z naprawami robionymi prędzej.
Było kilka błędów m.in. moduł przepustnicy, wyczyściłem przepustnice (była w oleju), wąż od odmy zapchany "masłem", po czyszczeniu przepustnicy było ok z 2 tyg, po czym znów się zaczęły te same problemy.

Dziś ściągnąłem wąż od odmy na chwile go zatkałem i po puszczeniu wystrzeliło masło.
Sprawdziłem błędy programem Delphi:
1) 16804 - sprawność kata za mała (bank1) - stały,
2) 17953 - moduł sterujący przepustnicą ; usterka nieciagły
3) 17848 - przerwa w obwodzie EGR nieciagły.

Dodam, że nie zrobiłem adaptacji ponieważ Delphi nie chce mi tego wykonać, włączam i jest pusty obraz, a znajomy powiedział mi ze przepustnica pracuje ok, bo podlaczał mi Polo do deltascan.

Może to być wina odmy, że zalewa olejem przepustnice, czy to normalne?
Moduł przepustnicy, zzy ten katalizator by robił takie cyrki?
Nie wiem już gdzie dalej szukać

Tagi wątku: