Autor Wątek: AUTOMAT - zmiana na skrzynię manualną ?  (Przeczytany 11693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elo3000

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
  • Napęd: FWD
  • Rej: BAU
AUTOMAT - zmiana na skrzynię manualną ?
« dnia: 17 - Kwietnia - 2020 - 21:00:21 »
Witam
Potrzebuje rady  :(
Mam dobrego passat niestety umarł tuptronic
Nie wiem co jest pisałem nie mam info dzwoniłem do warsztatu krzykneli 4-5tys
Więc pomysł zmiana na Manula
Ale szukałem nikt nie zmieniał na AVF
Potrzebuje pomocy co mogę dać z innego modelu lub Audi  by pasowało
I konkretnie jakie części
Bo słyszałem ze i komputer trzeba przeprogramować
Jeszcze takiego przeszczepu nie robiłem
ale wymiana skrzyni czy rozrżąd nie ma problemu to i z tym sobie poradzę
Proszę o Pomoc z doborem klamotów do przekładki
Z góry dzięki za pomoc i Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Wymiana Automata na Manula silnik AVF
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Kwietnia - 2020 - 22:57:23 »
Zanim zaczniesz brnąć w koszta i kupę roboty policz czy cała walka jest opłacalna.
Wartość twojego pojazdu ?
Wartość takiego pojazdu jak twój w zakupie w całości z manualną skrzynią?
Policz z grubsza kwotę poszczególnych klamotów potrzebnych do przeróbki na manuala dodaj do wartości swojego obecnego wozu i obiektywnie popatrz czy za całą tą kwotę nie kupiłbyś nowszego sprawnego wozu bez walki z przerabianiem.
Nie jestem przeciwnikiem modyfikacji a wręcz przeciwnie. Wspominam o tym byś w połowie walki przy nieoczekiwanych schodach jakie mogą wystąpić nie zarzucił całego projektu topiąc większą kasę. Chyba że ma być to akurat ten wóz i żaden inny a koszta nie grają roli.

Z klamotów oprócz wiadomej skrzyni koła zamachowego i sprzęgła musisz zaopatrzyć się w lewarek zmiany biegów z całą podstawą z kawałkiem osłony tunelu środkowego by nie straszył widokiem. Naturalnie zakup całej "pedaliery" by było sprzęgło w komplecie a pedał hamulca normalnych rozmiarów. Przeguby wewnętrzne jak i półosie .Licznik masz zapewne wyposażony w wyświetlacz pokazujący aktualny bieg automatu i wypadało by go zmienić tak by przy ewentualnej odsprzedaży nie straszył.A jak wymienisz licznik na taki od manuala to warto przemyśleć temat imobilaizera. Trochę walki z elektryką /kosteczkami by ogarnąć drobiazgi typu światła wstecznego czy działanie licznika i będziesz na prostej.
Kupując wszystko w kawałkach od różnych ludzi wyjdzie zapewne drożej jak zakup całego wozu (zgnilaka lub takiego po wypadku z kompletem części które potrzebujesz).Kod obecnego silnika nie jest przy tej całej zabawie tak istotny. Przy robieniu tego typu zlepek to po numerze vin nawet zakup części wypada słabo. Dobra pamięć co od czego jest w wozie jest bardziej wskazana.     

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: AUTOMAT - zmiana na skrzynię manualną ?
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 01:30:28 »
Licznik masz zapewne wyposażony w wyświetlacz pokazujący aktualny bieg automatu i wypadało by go zmienić
Wystarczy zmienić kodowanie z automatu na manual, nie trzeba wymieniać

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 06:20:28 »
Nie wszystko da się ogarnąć poprzez podłączenie kompa i pogrzebaniu nim. Samo to by po złożeniu wszystkiego w całość miał ochotę zakręcić rozrusznikiem (który też powinien być inny jeśli nie mamy zamiaru przerabiać tego od automatu)wymaga ingerencji w blokadę jaka była przy automacie by nie dało się uruchomić silnika w innym położeniu skrzyni niż na [ P ].Zamiast walczyć w kodowania by nie wywalał błędów skrzyni automatycznej której nie będzie nie próbował wchodzić w tryb awaryjny sterownikiem silnika czy sypał błędami z ABS prościej przerzucić całość z dawcy tym bardziej że bez ingerencji w kabelki i tak się nie obędzie ( z dawcy można wydłubać całe wiązki ,wtyczki ,kostki ).Naturalnie jeśli całość ma wyglądać" do ludzi ".Jeśli komuś zależy tylko na tym by to jeździło można pójść mocno na skróty i nawet kolorofon na liczniku nie będzie przeszkadzał.   

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 08:27:52 »
Licznik wystarczy przekodować, nie trzeba wymieniać, jest przystosowany do skrzyni manualnej jak i automatycznej. Ja piszę tylko o liczniku a ty jak zwykle elaborat o wszystkim i o niczym. Naucz się pisać krótko zwięźle i na temat  zamiast zalewać tematy potokiem zdań nikomu niepotrzebnych i powtarzanych w koło. Jak się odnosisz do mojej wypowiedzi to pisz na temat w kwestii licznika a nie przypinaj czegoś, czego nie pisałem

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 10:30:29 »
Naucz się pisać krótko zwięźle i na temat  zamiast zalewać tematy potokiem zdań nikomu niepotrzebnych i powtarzanych w koło.
Może zamiast krytykować warto postawić się na miejscu osoby która zakłada jakiś temat.Zadaje pytanie i czym odpowiedź dokładniejsza tym mogłoby się wydawać że lepsza.Jeśli autor tego tematu nie potrzebuje aż tak wylewnej odpowiedzi nie znaczy że nie będzie ona przydatna komuś innemu w przyszłości.Skoro powstał taki temat to warto w wypowiedziach starać się ująć jak najwięcej informacji.Ile z nich wykorzysta autor tego czy innego tematu zależy od niego lub innych zainteresowanych.Sugestia co do krótkich wypowiedzi z mojej strony temu zaprzecza.
Pewnie że można napisać krótko przekodować licznik ( tylko dokładnie co i po co w jaki sposób w jakich blokach itd.) lub od razu na każdy temat na tym forum napisać jedź do ASO to ci temat ogarną (będzie krótko).Tylko czy o to chodzi w funkcjonowaniu forum.Nawet sugestia bym nie pisał w taki czy inny sposób jest pewnego rodzaju wymuszaniem/nakłanianiem/ukierunkowywaniem wypowiedzi do takich czy innych działań (co na ten temat mówi regulamin forum).Nie wspominając że zachęca/prowokuje do sporów czy kłótni ( bo chyba to było celem powyższej wypowiedzi).
Udzielasz podpowiedzi ze swojej strony i robisz to w taki sposób jak uważasz za słuszny. Więc daj robić to swobodnie innym którzy mogą mieć inne podejście/sposób bycia/nastawienie od Twojego. Których wypowiedź nie musi być zgodna z Twoją(nawet lepiej jak można skonfrontować kilka). Nie mam nic przeciwko Byś zamiast rzucania ogólników (typu kodowanie licznika) napisał krok po kroku co należy zrobić.Może będzie to prostsze ,tańsze ,lepsze rozwiązanie które bardziej przypadnie do gustu.
Ocena przydatności informacji powinna należeć do autora tematu jak i innych osób które w przyszłości staną przed dylematem zmiany skrzyni z automatu na manual. A sam licznik to mały drobiazg w porównaniu do całej reszty(ale warto o nim też wspomnieć) by autor wiedział dokładnie co go czeka.Starałem się nie rozpisywać o takich drobiazgach jak inne poduszki skrzyni(inna twardość)inne łapy czy nawet inne śruby itd. a i tak poszła krytyka za obszerny elaborat.

Nie da się coś podpowiedzieć nic nie mówiąc tym bardziej że dla osoby robiącej to pierwszy raz może być sporym wyzwaniem.A temat/zagadnienie jest dość obszerne ( na pierwszy rzut oka wygląda inaczej )

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 10:50:41 »
Byś zamiast rzucania ogólników (typu kodowanie licznika) napisał krok po kroku co należy zrobić
Jakich ogólników? Masz w ogóle pojęcie o kodowaniach?

Zalogować się do 17-zestaw wskaźników, wejść w kodowanie krótkie i korzystając z plików w katalogu Labels odpowiednio zakodować. A jak zakodować? - nie da się teraz powiedzieć nie znając obecnego kodowania, rodzaju sterownika, modelu licznika itp... Tak samo sterownik 01-silnik również trzeba przekodować. Nikt nie jest omnibusem i na pamięć bez uprzedniego logowania w dany sterownik nie pamięta kodowań.

Dodano:  18 - Kwietnia - 2020  -  11:16:32
W różnych autach jest różnie, nie potrafię teraz konkretnie tego powiedzieć bo nie siedzę w tym na co dzień i po prostu nie pamiętam jak jest konkretnie w B5 FL, całkiem możliwe że nie ma tego w 17-zestaw wskaźników tylko w innym adresie, trzeba posprawdzac.
Tutaj dla przykładu kodowanie z golfa 5 modułu kierownicy:

A tutaj silnika

Do tego dochodzi przekodowanie CAN-Gateway

Offline elo3000

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
  • Rej: BAU
« Odpowiedź #7 dnia: 18 - Kwietnia - 2020 - 15:50:32 »
Witam
Dzięki za rady
Auto kupiłem tanio silnik zdrowy ma wszystko ogarnięte rozrządy oleje paski
Nawet jak dołożę do niego 1000-1500 to i tak się opłaca
A auto zostawiam sobie do latania dobrze coś przewieść i wygodnie się lata
Kupić coś to i tak rozrząd paski i wszystko wymiana wiec koszta
Dzisiaj kupiłem coś innego do latania
Więc na spokojnie mogę robić
Skrzynia jest ok
chodzi o automat
To raczej elektryka bo raz odpalam a jest ok i przejechałem 4 km i tryb awaryjny 
Wiec klamoty sprzedam i zredukuje koszta
Potrzebuje konkretów
Co i jak
Bo z tego co wiem
To skrzynia jak skrzynia
Ale tarcza dociski koło się różnią
A chce temu by było od AVF by później nie dokupować nic
Lepiej od jednego auta wszystko
Potrzebuje półosie
Pedały z wysprzeglikiem przewodami
Lewarek z wodzikami
Wchodzi na miejsce automatu ten sam tunel