Autor Wątek: [NewBeetle] 1.6 [BFS] - ciepły silnik nie zapala  (Przeczytany 916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Materusz

• :: StartLine
  • VW: NewBeetle
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BFS
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
[NewBeetle] 1.6 [BFS] - ciepły silnik nie zapala
« dnia: 09 - Kwietnia - 2020 - 18:33:16 »
Witam wszystkich a więc mój New Beetle miał dwa błędy już od dłuższego czasu aczkolwiek ostatnio mialem problem odpalić auto po wyjściu z sklepu wcześniej wszystko było ok. Teraz sytuacja wygląda tak że auto na zimnym odpala ale się dławi po przegazowaniu jest ok. Jeżeli auto się rozgrzeje to nie odpala wgl wszystko kręci ale brak jakiejkolwiek reakcji silnika. Błędy które były od paru miesięcy dalej są takie same żaden nowy ale auto przestało odpalać. Gdy stanąłem rozgrzanym autem odpalić się udało dopiero po odpięciu czujnika temperatury Cieczy chłodzącej silnik i po ponownym wpięciu. Chciałem sprawdzić czy kostka od tego czujnika jest sprawna aczkolwiek nie wiem jakie wartości powinien pokazywać miernik i w jakich pozycjach (bez zasilania czy z czy z zapłonem czy bez).

Błędy to
16502 Engine Coolant Temperature sensor 1 circuit high a drugi to 01314 Engine Control Module (ECM) please read DTC
Auto new beetle 1.6 mpi bfs 2004r

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 - ciepły silnik nie zapala
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Kwietnia - 2020 - 20:21:15 »
Na początek wymień czujnik temperatury cieczy chłodzącej, sprawdź okablowanie, tak samo sprawdź okablowanie ECM

Offline Materusz

• :: StartLine
  • VW: NewBeetle
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BFS
  • Rej: PO
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Kwietnia - 2020 - 20:36:11 »
Czujnik zmieniony jak juz pisałem nie wiem jakie wartości potwierdzają ze okablowanie jest ok. Wizualnie okablowanie wyglada tak jak nalezy.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD