Autor Wątek: DPF - zbyt częsty tryb wypalania, zamieniony DPF [Yeti]  (Przeczytany 1664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wonski80

• :: StartLine
  • Model: Yeti
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: KOL
DPF - zbyt częsty tryb wypalania, zamieniony DPF [Yeti]
« dnia: 05 - Kwietnia - 2020 - 00:23:32 »
Koledzy w skrócie, kupiłem Skodę Yeti 1.6 TDI 105 KM [CAYC] z 2012 roku.
Zauważyłem że silnik często wchodzi w tryb wypalania, co około 200 km - mechanik podpiął komputer i okazało się że faktycznie tak jest.
Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że ktoś wymienił DPF.
Problem w tym, że obecnie mam DPF jak na zdjęciu poglądowym 1K0131723AH i ani u mnie, ani na zdjęciach, które znajduje w sieci, DPF nie ma drugiego węża na czujnik ciśnienia spalin. A w samochodzie mam czujnik, taki jak na zdjęciu, tak jak by został z poprzedniego dpf, zresztą wszystkie czujniki mają dwa wejścia a w moim jedna rurka jest wolna i nie ma jej do czego podpiąć. Zdaniem mechanika przez to dpf się ciągle wypala bo komputer nie ma wszystkich danych, jakie są spaliny. Ktoś pomoże, czy mam szukać innego czujnika, czy szukać gdzieś w samochodzie podpięcia drugiej rurki, tylko nie bardzo jest gdzie, czy ten DPF jest w ogóle dobry .

Offline wojtek2626

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DJ
Odp: DPF - zbyt częsty tryb wypalania, zamieniony DPF [Yeti]
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 12:10:16 »
Wszystko jest OK bo sa dwa rodzaje czujników które maja tylko 1 podłączenie do DPF-a tak jak na zdjęciu i jest OK ja tez tak mam, druga rurka to jest cisnienie amosferyczne, a drugi typ gdzie czujnik mierzy różnice ciśnien przed i za dpf. Częste wypalanie dpf-u moze miec związek ze zmiana oprogramowania afera vw i wtedy czesciej wypala sie dpf i pojawiaja sie problemy z egr-em.

Offline Tomcc

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LHR
Odp: DPF - zbyt częsty tryb wypalania, zamieniony DPF [Yeti]
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Lipca - 2020 - 23:02:48 »
Oni zmienili softa w młodszy rocznikach, częste wypalanie może być spowodowane już zapchanym dpfem

Tagi wątku: