Autor Wątek: Jaki gatewey  (Przeczytany 695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Waldas804

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Wersja: United
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BSE
  • Napęd: FWD
  • Rej: PSE
Jaki gatewey
« dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 15:03:20 »
Dzień dobry.  Jestem w trakcie kupowania radia chińskiej produkcji z nawigacją dedykowane do aut grupy VAG. Sprawdziłem jaki mam moduł komfortu gatewey i jest to 1KO 907 530L   SJ8  z datą 22.03.2008.  Na innych forach zdania są podzielone że ten z końcówką L jest wystarczający i radio nie będzie rozładowywać akumulatora a inni twierdzą że dopiero ten z końcówką M. Chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto ma doświadczenia w tym temacie.  Pozdrawiam i proszę o jak najszybszą odpowiedź

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Jaki gatewey
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 15:36:02 »
Praktycznie każde radio można podłączyć do każdego auta.Problem polega tylko w jaki sposób zostanie ono podłączone.Na samo podtrzymanie pamięci obojętnie jakie by nie było radyjko pobiera nie wiele.Sposób podłączenia jest bardziej istotny niż to jakie "wodotryski" posiadasz w aucie.Jeśli posiadasz kierownicę wielofunkcyjną (lub zamierzasz dołożyć ją również z radyjkiem) i chcesz by z niej obsługiwać przyciskami radio to dopiero zaczyna być istotne jaką masz nawsadzaną "dolinę krzemową"(wtedy są istotne cyferki i literki).
Radyjko można podłączyć
--- włącza jak i wyłącza stacyjka ze stałym zasilaniem podtrzymania pamięci ustawień
--- włączenie jak i wyłączenie bez podtrzymania pamięci ustawień (radio bez zasilania pamięta ostatnie ustawienia)
--- włączenie jak i wyłączenie niezależne od stacyjki ze stałym podtrzymaniem pamięci ustawień
---włączanie i wyłączanie z przycisku radia bez podtrzymania pamięci (niektóre posiadają własne bateryjki lub kondensator podtrzymujący pamięć)
--- włączenie jak i wyłączenie uzależnione od elektroniki (moduły ,sterowniki itp.)Przy zbyt niskim napięciu wyłączy radio by dało się uruchomić pojazd,jeśli radio wymaga kodu najczęściej licznik przejmuje wtedy funkcję przechowywania jego kodu.Po odłączeniu lub awarii licznika nie można uruchomić radia.Przy wyłączonym zapłonie i dłuższej chwili bez jego dotykania elektronika uzna że właściciel zapomniał wyłączyć i zrobi to za niego itd.

Jeśli masz obawy możesz sprawdzić ile pobiera prądu radio jakie planujesz zamontować najtańszym mierniczkiem (taki za 15-20 zł wystarczy w zupełności).I podłączyć w zależności od radia, potrzeby i własnej fanaberii.

Offline Waldas804

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Wersja: United
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BSE
  • Rej: PSE
Odp: Jaki gatewey
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Kwietnia - 2020 - 16:19:27 »
Ok. Sprawdzę oczywiście miernikiem po zamontowaniu nowego radia. W sklepie w jakim chcę zamówić radio jest informacja że jeśli auto posiada kierownicę z przyciskami oraz tylny parktronik to gatewey w takim aucie może być do tego radia , należy tylko odłączyć małą kostkę z dwoma kabelkami oznaczonymi jako ILL i ACC które razem z kostką,  kablami i canbusem są dodane do radia w celu jego podłączenia. Moje auto ma te funkcje które wcześniej podałem ale narazie fabrycznie zamontowane radio to rcd300 a w sklepie powiedzieli również że jeśli takie było w samochodzie nowe radio będzie rozładowywać aku.  Dlatego jestem teraz w kropce i nie wiem czy będą z tym problemy czy nie.      Podłączyć chcę tak jak jest fabrycznie to zrobione czyli kluczykiem mogę po przekluczeniu stacyjki uruchomić i wyłączyć radio po wyciągnięciu kluczyka. Ale jeśli chcę to mogę również zrobić to naciskając przycisk przy radiu.  Tak mam fabrycznie i tak chciałbym aby było podłączone nowe radio.

Tagi wątku: