Autor Wątek: SZYBKIE PYTANIA - SZYBKIE ODPOWIEDZI  (Przeczytany 56256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanPr

• :: StartLine
  • VW: Polo III
  • Silnik: 1.4 ??
  • Kod: AHW
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
1.4 16V - Zawór EGR
« Odpowiedź #25 dnia: 01 - Marca - 2016 - 17:27:52 »
Witam, na początek mam pytanie kiedy i w jaki sposób czyścić zawór EGR w benzynowym silniku volkswagen.
Drugie pytanie jaki wpływ ma zawór EGR na pracę silnika na biegu jałowym.
Trzecie pytanie jaka jest zależność pomiędzy dwoma składnikami układu recyrkulacji spalin (1) EGR VALVE, (2) SOLENOID VALWE. Dodatkowym pytaniem jest sprawa połączeń rurowych układu EGR z kolektorem dolotowym.
Pozdrawiam

Offline tomtotom

• Silnik: 1.4
  • Kod: AEX
  • Rej: BI
1.4 AEX - wałek rozrządu od AEE
« Odpowiedź #26 dnia: 08 - Kwietnia - 2016 - 08:27:32 »
Witam,
Czy wałek rozrządu z silnika 1.6 AEE będzie pasował do silnika 1.4 AEX
widziałem że szklanki powinny pasować, ale czy wałek też? Numer katalogowy jest inny
Może ktoś z Was będzie orientował się w tym temacie?
pozdrawiam.

Dodano: 12 - Maj - 2016
Odpowiem sobie sam,
Wałek nie pasuje, szklanki pasują

Offline Starscream

Dziwne skrzypienie trzeszczenie przy schodzeniu z obrotów
« Odpowiedź #27 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 15:05:19 »
Witam!
Jestem posiadaczem Polo III i mam pytanie dotyczące wady którą zauważyłem użytkując auto.
Mianowicie chodzi o to, że przy mocniejszym wduszeniu gazu i wchodzeniu na 2000+ obrotów jak odpuszczam to dochodzi z podwozia chyba z tłumika dziwny dźwięk jakby skrzypienie trzeszczenie stukanie. Mam zamiar wybrać się z tym do mechanika ale narazie fundusze mam ograniczone i nie wiem czy to coś poważnego. Dodam, że przy biegu 3,4,5 wszystko działa jak należy. Tylko gwałtowne wduszenie gazu i odpuszczenie powoduje taki hałas. Proszę o szybką odpowiedz. Dziękuje

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Dziwne skrzypienie trzeszczenie przy schodzeniu z obrotów
« Odpowiedź #28 dnia: 30 - Kwietnia - 2016 - 19:24:04 »
Ciężko jest podpowiedzieć coś rozsądnego nie słysząc o co chodzi i o jaki dźwięk dokładnie chodzi .Możesz samemu zawęzić pole poszukiwań niepokojących efektów dźwiękowych .Zaproś kumpla (nie musi mieć matury byle sięgnął do gazu ) Niech on po gazuje a samemu by się zbytnio nie brudzić naciśnij butem końcówkę wydechu .Jeśli w którejś opcji naciskania (w dół lub któryś bok ) dźwięk ucichnie lub zmieni się znacznie to będzie wiadomo że chodzi o układ wydechowy .Jeśli będziesz chciał być bardziej dociekliwy możesz podjechać na kanał /podnośnik i sprawdzić dokładniej o co chodzi i w czym jest problem i jakie koszta cię czekają .   

Offline Arek1979

• Silnik: 1,0
  • Kod: AEV
Dziwne tarcie z tyłu auta
« Odpowiedź #29 dnia: 21 - Października - 2016 - 12:15:57 »
Witam
Mam problem w moim starym Polo III Hatchback. Byłem już u 2 mechaników jeden nie wie drugi twierdzi że to tłumik. Podczas ruszania jeśli w samochodzie są 4 osoby(2 osoby z tyłu razem ważą może z 120 kg) słychać jak by coś obcierało z tyłu tylko podczas ruszania potem ustępuje. Podobny odgłos do szurania chlapaczami po asfalcie lub koło o nadkole, ale nie ma nigdzie śladów. Ostatnio wymieniałem nawet linkę hamulca ręcznego z lewej strony i tam w środku było lekko otarte śruby od piasty przez taką małą osłonkę która znajduje się z tyłu bębna , ale tą osłonkę można wcisnąc dalej i mi to mechanicy zrobili poza tym  wszystko ok. Fakt znalazłem na tłumiku końcowym ślad od belki ale to słyszę na garbach jak lekko uderza ale nie chrobocze. Na łożyskach luzu nie ma. Próbowałem szukać wszędzie ale nie znalazłem odpowiedzi. Teraz jestem już całkiem głupi czy to rzeczywiście tłumik czy może łożysko ?

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Coś trze z tyłu, od strony lewego koła
« Odpowiedź #30 dnia: 21 - Października - 2016 - 15:00:59 »
Najbardziej do opisu pasuje uszkodzony korektor siły hamowania tylniej osi .By to sprawdzić wystarczy zapakować wóz i udać się na najbliższą stację diagnostyczną .Wjechać na rolki podeptać hamulcem i sprawdzić czy nie przyblokowuje tylnych kół .Kolejnym podejrzanym mogą być tuleje metalowo-gumowe które pod obciążeniem nadmiernie się skręcają i dają objaw trzeszczenia (ale bardziej było by to słychać na nierównościach niż przy ruszaniu podobnie jak stuki z układu wydechowego ).Łożysko byłoby słychać niezależnie od załadunku (tylko intensywność by się zmieniała ).Prędzej uszkodzony czop ale spowodowałby rozsypanie się łożyska . 

Offline Arek1979

« Odpowiedź #31 dnia: 21 - Października - 2016 - 15:35:38 »
To mnie pocieszyłeś tym konektorem siły hamowania. Problem polega na tym że ja nie mieszkam w Polsce i nie mam zielonego pojęcia gdzie taka stacja tutaj jest. Tutaj przeglądy są robione w państwowych ale one nie naprawiają niczego to tylko przegląd, nie można od tak sobie podjechać. Muszę coś wymyślić bo to autko będzie  tylko do końca stycznia , potem ląduje na złomie. Bo nie opłaca się już nawet ubezpieczać bo ubezpieczalniom odbiło i na samochody powyżej 10 lat podnieśli bardzo ceny ubezpieczeń a powyżej 15 lat nie chcą już nawet niektóre ubezpieczać, płaciłem 400 Euro za rok pełne zniżki a teraz chcą prawie 1000 Euro. A że było mi autko potrzebne tylko na krótkie dojazdy(maksymalnie 10 km dziennie ) to się nim tłukę.   Po prostu to zjawisko jest denerwujące i myślałem że da się to łatwo rozwiązać, nie da się jakoś oszukać korektora siły hamowania ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 21 - Października - 2016 - 15:56:58 »
Wszystko się da .Ale najpierw trzeba postawić trafną diagnozę by było wiadomo jak temu zaradzić .Nie słysząc i nie widząc można polegać na odczuciach lub opisie autora tematu .Czym precyzyjniejszy opis tym łatwiej postawić diagnozę lub podpowiedzieć na co zwrócić uwagę .Z twojego opisu wywnioskowałem objaw zbyt powolnego powrotu płynu hamulcowego i w rezultacie ocieranie hamulców przez kilka obrotów koła .Po przejechaniu pewnego odcinka płyn hamulcowy cofa się i nic już nie ociera .By potwierdzić taką diagnozę wypadałoby wjechać na rolki by potwierdzić lub wykluczyć moje podejrzenia .Jeśli kłopotliwe jest sprawdzenie na rolkach możesz spróbować (na placu ,mało uczęszczanej drodze itp.) zapakować dwóch kumpli do otwartego bagażnika by każdy nasłuchiwał swoją stronę . Po kilku próbach ruszenia i zatrzymania zawęzisz pole poszukiwań do jednej lub drugiej strony (pod warunkiem że mają dobry słuch )Jeśli szorowanie będzie z jednej strony wykluczy to moje podejrzenia i zawęzi pole poszukiwań do jednego z kół lub wykluczy . Po takim sprawdzeniu będziesz mógł precyzyjniej opisać co i jak .

Offline Arek1979

« Odpowiedź #33 dnia: 21 - Października - 2016 - 16:25:08 »
Jest to też troszkę słyszalne jak bujne samochodem na nierownosciach podczas jazdy i samochód przysiądzie tyłem.

Wysłane z Sony Z 3

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #34 dnia: 21 - Października - 2016 - 16:41:08 »
To by zaprzeczało moim podejrzeniom z reduktorem .Jeśli słychać to też na nierównościach wpakuj jednego zawodnika do bagażnika drugi niech buja wozem za rant dachu (niech nie żałuje siły )a ty walnij się z tyłu wozu i słuchaj gdzie będzie słychać (jeśli to układ wydechowy to jak położysz rękę na końcówce wydechu będziesz czuł że tłucze coś w niego )i tak po kolei jak nie będzie słychać to jak położysz rękę to będziesz czuł aż zlokalizujesz miejsce z którego dochodzi denerwujący chochlik .
Zrób to bez zaciągniętego hamulca ręcznego (bo może trzeszczeć i zakłócać obraz prawdziwego powodu )

Offline riffex

• Silnik: 1.4 TDI
1.4 TDI - jak ustawić zegar ?
« Odpowiedź #35 dnia: 21 - Października - 2016 - 22:07:02 »
Witam mam polo 1.4 tdi 2000r i nie wiem jak zmienic zegar czy ktos by mi mogl wytlumaczyc jak? przycisk do resetowania km nie da sie go przekrecic w prawo lub w lewo ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [POLO III] 1.4 tdi zegar
« Odpowiedź #36 dnia: 21 - Października - 2016 - 22:47:32 »
Z tego co pamiętam bo znajomy ma takie polo to zegar ustawia się kręcąc przyciskiem od kasowania licznika dziennego analogicznie jak w nowszych modelach. Z tego co pamiętam to trzeba ciut dłużej przytrzymać przekręcony przycisk żeby był jakis efekt.

red@tapatalk

Offline riffex

« Odpowiedź #37 dnia: 21 - Października - 2016 - 22:59:12 »
Znaczy jak mam tylko jeden przycisk od kasowania liczinka tak, tylko jest problem bo wystaje on na jakies 3/4 mm nie da sie go zlapac ani przekrecic, chyba ze sprobuje jutro rano wcisnac i przekrecic bo tego nie probowalem chociaz nie wiem czy mi sie to uda  :D

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #38 dnia: 21 - Października - 2016 - 23:15:51 »
Kumpel mi przypomniał:
Wokół obrotomierza są  jakby śrubki i tak mniej więcej w okolicy godziny 5 i 7 są guziczki do wciskania np. długopisem do ustawiania godziny  (ten na 7) i minuty (ten na 5).

red@tapatalk

Offline Matthias

• :: TrendLine
  • VW: Fox
  • Silnik: 1.4 TDI-PD
  • Kod: BNM
  • Rej: DE
« Odpowiedź #39 dnia: 22 - Października - 2016 - 13:29:50 »
Powinno pomoc

Offline kacperm

Wymiana drzwi - przekładka mechanizmów
« Odpowiedź #40 dnia: 26 - Października - 2016 - 13:21:47 »
Witam.

Mam problem, kupiłem Polo Classic, wersja goła, żadnej elektryki, uderzoną od strony kierowcy, wypatrzyłem i kupiłem potrzebne elementy(pod kolor), tj. zderzak, błotnik, przednie i tylne drzwi. Tylne drzwi wymieniłem bezproblemowo, natomiast przy przodzie pojawił się problem po rozpakowaniu okazało się, że pochodzą z wersji z centralnym zamkiem i elektrycznymi szybami i lusterkami. I tu pojawia się moje pytanie, co zrobić? Czy rozbierać i przekładać cały mechanizm z korbką, czy istnieje jakaś możliwość, aby te jedne drzwi miały elektryczną szybę??
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: [Polo III] Wymiana drzwi - przekładka mechanizmów
« Odpowiedź #41 dnia: 26 - Października - 2016 - 21:14:18 »
Można by powalczyć ze zrobieniem ich elektrycznych tylko będzie dziko wyglądały jedne drzwi w całym wozie na guziczek .Rozsądniej jest przepatroszyć wszystko by był komplecik na korby .

Offline riffex

1.4 TDI] Podgrzewane dysze spryskiwaczy
« Odpowiedź #42 dnia: 08 - Grudnia - 2016 - 20:58:00 »
Witam potrzebuje jednej podgrzewanej dyszy spryskiwaczy do Polo 1.4 TDI highline 2000 rok, ktoś by mi pomógł gdzie mogę znaleźć bo obecnie w necie czy na szrotach nic nie mogę znaleźć :(

Offline kornelus

• VW: Polo II
  • Silnik: 1.4 ??
  • Kod: AEX
  • Moc: 60 KM
[Polo III] 1.4 AEX - uszkodzony sterownik silnika lub alternator
« Odpowiedź #43 dnia: 02 - Stycznia - 2017 - 09:00:17 »
Witam,
jakiś czas temu zacząłem jeździ samochodem teścia - przesiadka z 2.0 150KM na 1.4 60KM była ciężka ale do rzeczy ;)

Od ponad miesiąca "mechanik" szuka uszkodzenia które może powodować falowanie obrotów. Problem w tym że ten mechanik będzie szukał wszędzie nie tam gdzie trzeba bo nawet nie wyjmował sterownika silnika i go nie testował. W 90% przypadków wystarczy wymienić go i jest po problemie ale nigdzie nie mogę znaleźć tego samego typu sterownika. Dzisiaj rano, po przyjechaniu do pracy zaobserwowałem pewną zależność. Samochód chodzący na "luzie" bez włączonych świateł itp odbiorników prądu działa znakomicie, niestety problem tracenia obrotów występuje przy włączaniu świateł czy jakichś mocniejszych odbiorników prądu. Nagrałem film z tym co się dzieje. Po przyjechaniu do domu nagram drugi już na nagrzanym silniku. Może to być uszkodzony alternator? Akumulator ma niespełna rok życia  ::) Postaram się sprawdzić miernikiem alternator.

Film pojawi się jak pracowniczy internet go prześle:

Offline wlkpiotr

• VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Rej: PZ
1.4 MPI - czujnik oleju, odma
« Odpowiedź #44 dnia: 09 - Stycznia - 2017 - 12:59:11 »
witam wczoraj odkryłem w aucie dziewczyny polo 6n2 1.4mpi 60KM niepokojącą plamke oleju pod autem, zajrzałem pod nie i było delikatnie zachlapane, po podniesieniu maski zródlem okazała sie okolica miarki do oleju, bo śruba obok też była od oleju i widać,  ze spływało to na dół, odpaliłem auto dodalem pare razy gazu i zapaliła sie kontrolka od oleju(na wolnych obrotach nadal sie palila-nie zgasła) a co dziwne olej jak później sprawdzałem był. Myślałem, że może to odma zamrzla i dlatego żygalo olejem, ale w niej przeypłw jest. co sądzicie, może to będzie czujnik oleju? ale skad znowu zarzygalo by przy bagnecie? a może i czujnik i jednak ta odma przymarzła
// Golf IV 1.9 TDI 130 KM // Polo III 1.4 MPI 60 KM //

Offline markin

Samochód odpala, są obroty, ale po sekundzie gaśnie
« Odpowiedź #45 dnia: 25 - Stycznia - 2017 - 09:53:46 »
Witam!
Próbowałem odpalić dzisiaj samochód. Niestety bez powodzenia mimo ze wczoraj jak i przez ostatni miesiąc nie mialem z nim żadnych problemow nawet przy ostrych mrozach jesli mowimy o odpaleniu.
Kręcę kluczykiem, odpala na sekundę a potem gaśnie. Benzyna jest na bank, chyba ze wlałem jakąś kiepskiej jakości.

Nie raz miewałem z nim wczesniej dziwne problemy na które przymykałem oko - po odpaleniu nie było mocy mimo że wciskałem gaz do dechy. Dopiero po ponownym odpaleniu zazwyczaj wszystko wracało do normy. Pojechalem z tym do mechanika i powiedział że to przepustnica ale jeszcze tego nie naprawialem. Czy problem napewno lezy w przepustnicy? Dziwne jest to że tak się wlasnie dzieje, nagle. Może to jednak wina benzyny i warto dolac nowej?

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Samochód odpala, są obroty, ale po sekundzie gaśnie
« Odpowiedź #46 dnia: 25 - Stycznia - 2017 - 18:29:30 »
Pojechalem z tym do mechanika i powiedział że to przepustnica
Mechanik stawiając taką diagnozę opierał się pewnie na wieloletnim doświadczeniu lub postawił diagnozę podłączając kompa pod twój wóz .Jeśli nie masz zaufania do mechanika lub nie jesteś pewien jego diagnozy możesz zamontować przepustnicę z innego sprawnego auta na próbę (choć nie raz wymaga to adaptacji zamontowanej części ).
Jeśli masz silnik 1.4 16V to o ile mnie pamięć nie myli posiadam taką sprawną przepustnicę w czeluściach garażowych (jakbyś miał problemy z namierzeniem mogę ci podesłać )

Offline Yogi992

• Silnik: 1.4 MPI
Polo 6n2 przerywa dusi sie
« Odpowiedź #47 dnia: 03 - Marca - 2017 - 19:47:39 »
Witam wszystkich mam problem z połówka, mianowicie auto przy gwałtownym dodaniu gazu traci moc i przerywa,  dzieje się to na każdym biegu, przy delikatnym dodawaniu gazu jest lepiej ale to i tak nie to samo co było,  VW to polo 6n2 1.4mpi 44kw 2000r 15tys temu wymienione świece kable cewka i rozrząd, za pomoc z góry wielkie dzięki  :vwclubpolska:

Offline keppel123

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.6
1.6 75 KM - Problem z obrotami
« Odpowiedź #48 dnia: 01 - Kwietnia - 2017 - 15:08:47 »
Witam, mam problem z moim Polo III (95r), 1.6 75 KM benzyna+LPG.
Coś się dzieje z obrotami spadają wolno lub zatrzymują się na chwilę w miejscu przeważnie na 2000 tyś/obr. przy mocniejszym prze gazowaniu tak jakby pedał gazu się sam wciskał po całkowitym zdjęciu nogi z niego. Po podniesieniu pokrywy nad silnikiem tej od filtra powietrza obroty spadają do 500 auto telepie jakby miało zagasnąć lecz nie gaśnie. Co to może być? Brudna przepustnica, silniczek krokowy?

ps historii tego auta nie znam kompletnie, kupiłem go jakieś 2-miesiące temu od wiejskiego handlarza używanymi samochodami :D

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Problem z obrotami vw polo III 6n
« Odpowiedź #49 dnia: 01 - Kwietnia - 2017 - 20:14:14 »
By zawęzić pole poszukiwań usterki zacznij od zakręcenia butli z gazem .Tak by wóz pracował tylko na Pb.Przy niesprawnej instalacji gazowej (uszkodzonej membranie ) mogą być takie objawy .Po zakręceniu (i wypaleniu ewentualnie gazu z całego rurociągu przy nieszczelności )będzie wiadomo czy to LPG nie jest problemem (jeśli instalacja LPG jest starego typu )..Jeśli LPG jest na sekwencji to zostaje zerknąć w przepustnicę ,silniczek krokowy itd.

Tagi wątku: