Autor Wątek: AKUMULATOR - samoczynne rozładowanie akumulatora - przyczyna  (Przeczytany 3294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czarus1410

• :: TrendLine
  • VW: Jetta V
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: EOP
AKUMULATOR - samoczynne rozładowanie akumulatora - przyczyna
« dnia: 13 - Marca - 2020 - 17:27:37 »
Witam.
Posiadam VE Jetta V 1.9 TDI-PD z 2006 roku i mam z nią dosyć uciążliwy problem.
Gdy auto postoi 2 dni bez odpalania, to rozładuje mi akumulator.
Jesienią wymieniłem na nowy ale to nic nie pomogło.
Gdzie i jak szukać "złodzieja" prądu ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: AKUMULATOR - samoczynne rozładowanie akumulatora - przyczyna
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Marca - 2020 - 17:36:06 »
Cześć, zacznijmy od 2 pytań:
1. Jakie masz radio - najczęściej tzw. "chińczyki" są przyczyną podobnych problemów.
2. Czy byłeś u elektryka sprawdzić ładowanie akumulatora ?

Offline Czarus1410

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Rej: EOP
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Marca - 2020 - 17:38:11 »
Radio z fabrycznego wymieniłem na chińskie na androidzie, jak sprawdzić ładowanie akumulatora?

Dodano:  13 - Marca - 2020  -  17:39:28
U elektryka jeszcze nie byłem ale chyba to jest konieczne gdyż coś sądzę że sam nie dam rady dojść do rozwiązania problemu

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Marca - 2020 - 17:43:33 »
Na początek proponuję odpiąć tego "chinola" i sprawdzić czy akumulator dalej pada po 2 dniach.
Jak nie pada, to masz przyczynę  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Marca - 2020 - 17:47:37 »
Prawdopodobnie masz niedostosowaną bramkę gateway i radio rozładowuje akumulator, to standardowy problem w Golfach/Jettach 1K0. Jaki maz numer seryjny sterownika gateway?
Z tego co pamiętam musisz mieć gateway z końcówką L

Poczytaj ten temat :
http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2015/03/wymiana-moduu-gateway-upgrade.html
Cytuj (zaznaczone)
Moduł CAN Gateway (znany również jako interfejs diagnostyczny magistrali danych J533) to taka bramka danych naszego samochodu (z ang. Gateway). Pełni rolę wymiany informacji między systemami magistrali CAN oraz konwersji danych diagnostycznych z systemów magistrali danych CAN do K-kabel i na odwrót, czyli dane mogą być wykorzystywane przy diagnozowaniu pojazdów systemami informatycznymi, narzędziami takimi jak VAS i Vagcom / VCDS. Jednym słowem moduł łączący wszystkie sterowniki ze sobą, zbierający informacje i komunikujący wszystko na wzajem. Montowany jest w modelach VW już od GOLF'a Mk4 (nie do każdego modelu).

Dlaczego trzeba go wymieniać? Może być kilka powodów. Najczęstszą przyczyną zmiany jest zastąpienie radia drugiej na trzecią generację oraz towarzyszący temu problem z poborem mocy. Ale również dzięki wymianie tego modułu możemy podłączać nowe funkcje w naszym samochodzie np. kamera cofania, czy MDI. CAN Gateway był "upgreadowany" w Volkswagenach praktycznie co roku, mimo to istnieją 4 rodzaje modułów: 7-bajtowe (od 1K0907530A do 1K0907530F); 8-bajtowe (od 1K0907530G do 1K0907530K); 9-bajtowe (od 1K0907530L do 1K0907530Q); 10-bajtowe (od 1K0907530S do 1K0907530AF).

Mimo, że przy wymianie na wyższy model nie powinniśmy mieć problemów z kodowaniem, to są elementy wyposażenia, na które trzeba zwrócić uwagę wymieniając CAN Gateway. Taki przykładem może być: dach panoramiczy, start-stop system. Tylko nieliczne bramki obsługują te systemy.

Wymiana modułu nie powinna przyspożyć dużych kłopotów. Bramka przypięta jest jedynie kołeczkami pod kierownicą, bliżej środkowego tunelu. Natomiast w przypadku kodowania, należy pamiętać, że bity nie są umiejscowione w tych samych miejsch i należy każdą z funkcji odblokować ręcznie, tak jak w macieżystym module mieliśmy.
Powszechnie wiadomo, że wersja "L" rozwiązuje kłopoty z poborem prądu, trzeba jednak pamiętać, że do nawigacji satelitarnych RNS510 z wyższymi numerami firmware, CAN Gateway powinien być 10-bajtowy, czyli od numeru 1K0907530S.

Offline afriz

• :: StartLine
  • Rej: EBE
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Maja - 2020 - 17:39:32 »
Witam.
Niedawno w mojej Jetta A5 z 2006 roku 2.0 TDI 140 KM, pojawił się problem znikającego prądu.
Auto po 2 dniach stania w garażu nie chciało zapalić.
Po podładowaniu sprawdziłem jaki jest pobór mocy na postoju, ale miernik bardzo wariował.
Zacząłem wyciągać bezpieczniki i sprawdzać gdzie może być przyczyna.
Ostatecznie trafiłem na bezpiecznik od radia i po jego wyjęciu pobór mocy spadł i miernik nie wariował tylko utrzymywał stałą pozycje. Zauważyłem również, że lampki w drzwiach kiedy są otwarte potrafią zgasnąć po kilku sekundach.
Wszystko w niej mam seryjne, radio nie było zmieniane i do tej pory działało jak powinno.
Miał ktoś taki problem?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Tagi wątku: