Autor Wątek: 1.6 [BSE] - krople wody pod korkiem wlewu oleju  (Przeczytany 11758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Waldas804

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Wersja: United
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Kod: BSE
  • Napęd: FWD
  • Rej: PSE
1.6 [BSE] - krople wody pod korkiem wlewu oleju
« dnia: 12 - Marca - 2020 - 08:48:49 »
Dzień dobry. Zanim zadam pytanie napiszę co było sprawdzone i wymieniane aby nie błądzić.  Wymieniona rura odmy która idzie od filtra powietrza do przepustnicy, wymieniony rozrząd,  wymieniony termostat ponieważ poprzedni oszukiwał, wyczyszczona przepustnica, wymieniona cewka i kable WN, wymieniona chłodnica.  A teraz pytanie czy za krople wody które zbierają się pod korkiem wlewu oleju oraz podrygiwania auta na wolnych obrotach mogą odpowiadać uszczelki kolektora ssącego??? We wrześniu tamtego roku oddałem auto do mechanika aby sprawdził kondycję silnika i uszczelnił jeżeli zauważy gdzieś jakieś wycieki.  Mechanik wymienił uszczelkę pokrywy zaworów, rurkę od bagnetu oleju, olej oraz uszczelki kolektora ssącego płyn chłodniczy, termostat i czujnik temperatury mocowany z boku chłodnicy. Od tego czasu zaczęła gromadzić się Woda pod korkiem wlewu oleju a na wolnych obrotach auto ma sporadyczne drgania.  Te krople to nie płyn chłodniczy bo płynu nie ubywa a w dodatku plyn jest słodki a te krople po sprawdzeniu są bez smaku. Auto teraz po kolejnej wymianie termostatu dogrzewa się do 102 stopni na postoju podczas dluzszej pracy więc o niedogrzaniu nie ma mowy. Moim zdaniem mechanik coś źle nagrzebał w silniku że pojawiły się takie problemy.  Czy w razie gdyby źle uszczelnił kolektor ssący przy wymianie uszczelek to czy  mogło by być to powodem tych problemów??? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał podobny przypadek i sobie z nim poradził.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1.6 [BSE] - krople wody pod korkiem wlewu oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:03:45 »
czy za krople wody które zbierają się pod korkiem wlewu oleju
latem znikną, to nie powód do niepokoju, znaczenie również mają pokonywane dystanse

Dodano:  12 - Marca - 2020  -  13:04:45
podrygiwania auta na wolnych obrotach mogą odpowiadać uszczelki kolektora ssącego???
mogą, w tych silnikach często telepanie występuje na zasadzie TTTM ale też są przykłady, gdzie uszczelnienie kolektora pomogło

polecam temat z  forum Golfa V https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=2&t=5972&start=300

Offline Waldas804

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:25:02 »
Tak słyszałem już takie hasło jak TTTM lecz skoro tak to dlaczego nie u wszystkich to występuje tym bardziej dziwi mnie to że wcześniej nic takiego nie było.  A jeśli chodzi o pokonywanie dystanse to dojeżdżam co drugi dzień moim autem do pracy 35 kilometrów w jedną stronę.  Niektórzy uspokajają że nie ma czym się martwić a tym czasem krople wody szybko zamienią się w masło które zapcha odme i problemy będą poważniejsze a już nie wspomnę że woda w silniku która się nagromadzi szybko skróci jego cierpienie powodując że silnik będzie nadawał się tylko do wymiany bo koszt naprawy nie będzie opłacalny.  Dla tego zależy mi na naprawie tego co się zaczęło dziać bo to raczej normalne nie jest. Przecież żadna firma nie produkuje auta tylko na lato skoro TTTM. Podejrzenia padły na kolektor ssący dla tego zapytałem czy może to być powodem tych problemów.  Jeden z mechaników którego zapytałem podsunął mi tą myśl dlatego chciałem zapytać czy lewe powietrze kolektorze ssącym jeśli występuje daje takie objawy.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:31:17 »
chciałem zapytać czy lewe powietrze kolektorze ssącym jeśli występuje daje takie objawy.
może, z tego co pamiętam to na forum golfa V ludzie uszczelniali i w jakimś stopniu pomagało

z aut które z nam z silnikami BGU/BSE to 99% telepie i ma drgawki, jedne większe inne mniejsze

Mam kumpla, który pół osprzętu wymienił, wszystkie włosy na głowie stracił a silnik jak telepał tak telepie  :D

Jeśli świece i przewody WN masz nowe, kolektor załóżmy szczelny, przepustnicę masz w porządku przynajmniej czystą (umytą), odmę szczelną, wtryskiwacze OK, przepustnica zaadaptowana,  to ciężko będzie znaleźć przyczynę w tym silniku, nie mniej życzę powodzenia

Offline Waldas804

« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:43:22 »
No dobrze, tak więc nie zaszkodzi podjechać do konkretnego warsztatu gdzie sprawdzą szczelność kolektora bo lewe powietrze jak doczytałem na różnych forach może powodować takie problemy na wolnych obrotach ale czy może mieć to również wpływ na krople wody pod korkiem wlewu oleju? Pojawiają się one po każdej jeździe, a najwięcej gdy auto skończy jazdę i zaczyna stygnąć, wtedy to najwięcej gromadzi się wody aż do całkowitego wystygnięcia silnika. Obserwuję to bo po każdej trasie sprawdzam korek od razu po zaparkowaniu auta i potem po dwóch godzinach idę jeszcze raz sprawdzić lub przed kolejną jazdą i wtedy jest korek najbardziej mokry.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:44:37 »
Poza tym trzeba wziąć pod uwagę, że ze względów ekologicznych producent celowo dał taką charakterystykę biegu jałowego, aby obroty były jak najniższe z możliwych i dlatego dużo nie trzeba, aby silnik telepał

Offline Waldas804

« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:49:12 »
Nie sprawdzałem kolektora ssacego od czasu gdy mechanior wymieniał mi uszczelki, przynajmniej tak podał a to właśnie krótko po tym zaczęły się te problemy.  Jeśli chodzi o wtryski to chyba jedyna rzecz która nie była w żaden sposób ruszana i sprawdzana. A tak to chyba wszystko.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Marca - 2020 - 13:50:46 »
opary wody w gazach spalinowych w silniku to rzecz normalna, w końcu odma odpowiada za skraplanie oparów olejowych i kierowanie ich ponownie do silnika. Założ sobie oil catch tank  :D
Normalnym zjawiskiem jest woda w oparach silnikowych gdyż znajduje się ona w powietrzu a powietrze to jest składnikiem mieszanki paliwowo-powietrznej, normalnym zjawiskiem jest też woda cieknąca z tłumika  :D

Dodano:  12 - Marca - 2020  -  13:52:49
Znaczenie też ma jakość oleju silnikowego, olej słabej jakości ze słabym paramterem parowalności NOACK będzie bardziej odparowywał i również powodował osady pod korkiem

Offline Waldas804

« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Marca - 2020 - 14:03:07 »
A nie czasem odwrotnie? Z tego co wcześniej wyczytałem to im niższy procent noacka oleju tym mniejsza odparowalność! Ja ma olej schell helix ultra 5w40 i sprawdzałem że ma odparowalność 6,8% a wszystkie informacje jakie zebrałem na temat oleju mówią że im niższą wartość tym lepiej. Najlepsza to poniżej 8%. Jedynie TBN im wyższy tym lepiej.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Marca - 2020 - 14:47:08 »
A nie czasem odwrotnie?
Co odwrotnie? Przecież pisałem o słabym parametrze noack 

Offline Waldas804

« Odpowiedź #10 dnia: 12 - Marca - 2020 - 16:03:18 »
Tak pisałeś o słabym parametrze noack a nie o niskim, nie doczytałem dobrze. Jeśli więc o to chodzi to raczej olej odpowiedni do tego silnika więc problem nie leży na pewno po stronie oleju w moim akurat silniku. Pojadę jutro do jakiegoś konkretnego warsztatu i powiem aby sprawdzili mi szczelność kolektora bo jeśli rzeczywiście okaże się zasysanie lewego powietrza to tak czy siak trzeba będzie to naprawić ale lepiej najpierw dobrze sprawdzić.  Mam tylko nadzieję że któryś warsztat w moim miasteczku posiada sprzęt do sprawdzania szczelności.  Jeśli jednak okaże się że to nie kolektor ssący to już niewiem .

Offline szymon1253

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6
  • Rej: CW
« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Stycznia - 2021 - 12:34:42 »
Witam,
również mam problem ze zbierającą się wodą pod korkiem oleju i mam dwa pytanie odnośnie tego:
1: Czy uszkodzony parownik gazu może mieć na to wpływ? Wiem , że woda przedostaje się do komory spalania, ale chyba nie powinna dostawać się do magistrali olejowej?
2. Odma w tym silniki (1.6 BSE) to jest to rura idąca od filtra powietrza do przepustnicy? Mam z nią taki problem, że wąż idący spod korka wlewu oleju dwukrotnie już mi się porwał. Wydaje mi się,  że tam jest specjalnie zrobiony taki uskok, karb, aby w razie za duzego ciśnienia to miejsce poddało się jako pierwsze? Prowizorycznie nałożyłem na ten wąż inny gumowy węzyk i ścinąłem opaskami metalowymi. Gdy wąż ten byl porwany uciekał tamtędy olej. Po zaciśnięciu dodatkowej opaski olej nadal przecieka, ale już znacznie mniej.
Czy ta odma jest gdzieś zatkana?

Pozdrawiam

Offline Waldas804

« Odpowiedź #12 dnia: 09 - Maja - 2021 - 20:05:28 »
Krótka rurka od wlewu oleju idąca do rury ssącej przed przepustnicą to właśnie odma.  Na końcu łączeni tej krótkiej z tą dużą rurą jest separator oleju.  Jeśli z tej krótkiej rurki cieknie to pewnie odma zawalona już masłem i trzeba to wyczyścić.  Zimą często się zapycha w chłodne i wilgotne dni. Jeśli chodzi o gumę która łączy te dwie rurki to jesli często pęka to kup oryginał.  Ja kupiłem i jest ona dużo bardziej wytrzymała i elastyczna dlatego nie pęka nawet przy częstym demontażu i montażu. 

Tagi wątku: