Autor Wątek: [NewBeetle] 2.0 [AQY] - masło w odmie - szukamy przyczyny  (Przeczytany 2645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Iveeerson

• :: TrendLine
  • VW: NewBeetle
  • Silnik: 2.0 SPI
  • Kod: AQY
  • Moc: 116 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
[NewBeetle] 2.0 [AQY] - masło w odmie - szukamy przyczyny
« dnia: 02 - Marca - 2020 - 12:56:25 »
Witam.
Kupiłem około miesiąc temu New Beetla 2.0i [AQY] z 2000 roku i w tym tygodniu będę montował LPG.
Problem polega na non stop pojawiającym się masłem pod korkiem oraz blokowaniu tym masłem rurki z odmy do dolotu zapycha się mniej więcej raz w tygodniu. Bynajmniej tak ją czyszczę co weekend.
Dodam że bagnet jest czyściutki płynu też nie ubywa.
W weekend wymieniłem olej na Valvoline 10W40 po wymianie jechałem do pracy ok 20 km po 10 godzinach wracałem z pracy również 20 km i już masełko pod korkiem było... I to nawet sporo....
Dodam że ten przewód od odmy był letni na pewno nie ciepły czy to jest powód tworzenia się masełka?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 PB [AQY] - masło w odmie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Marca - 2020 - 14:07:20 »
Dodam że ten przewód od odmy był letni na pewno nie ciepły czy to jest powód tworzenia się masełka?
To dowód na niedogrzany silnik i efekcie absorbowanie wilgoci z powietrza przez olej silnikowy.

Niestety prawie każdy silnik ma takie problemy, jeśli jeździmy na krótkich dystansach z małymi prędkościami obrotowym silnika.
Jeżeli płyn z układu chłodzenia nie przedostaje się do oleju, to winnym zazwyczaj jest niedogrzany silnik i wilgotne powietrze w silniku, które miesza się z olejem, stąd to masło/majonez. Jednym z głównych winowajców niedogrzania silnika zazwyczaj jest niesprawny termostat i to od niego w twoim przypadku, zacząłbym szukania przyczyny niedogrzania silnika.

Na filmie ten sam silnik 2.0 benzyna [AQY] i ten sam problem z masłem w odmie:

Dłuższa trasa, wyższe obroty i większe prędkości przeważnie pomagają ale jak założysz instalacje LPG, to efekt masła, może być jeszcze intensywniejszy.

Offline Iveeerson

Odp: 2.0 [AQY] - masło w odmie
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Marca - 2020 - 22:40:17 »
Ok w weekend zabiorę się za wymiane termostatu. Uspokoiliście mnie bo już myślałem że będzie poważniejszy temat. Szkoda że w new beetle nie ma wskaźnika od temperatury płynu, to by się potwierdził termostat. Dodam że nawet nie obstawiłbym że to termostat bo auto normalnie grzeje z nawiewów i nawet w miarę szybko leci te ciepłe powietrze bo po około 2-3 km

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Marca - 2020 - 11:25:27 »
Zanim wymienisz termostat, sprawdź czy twój jest sprawny i dokładnie tak samo w przypadku nowego. Często zdarza się wymieniać sprawny termostat na niesprawny a nowe potrafią zaskoczyć. A jak nowy, to firmowy a nie tanie chińskie badziewie.
Sprawa oczywista, to zakup po nr vin.

Offline Iveeerson

« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Marca - 2020 - 12:49:35 »
Tak czy tak i tak mam już kupiony firmy GATES. Może być????

Dodano:  03 - Marca - 2020  -  14:28:10
Oczywiście że przed założeniem będe musiał sprawdzić słyszałem również o historiach że nowy termostat nie działał 😉

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Marca - 2020 - 14:38:01 »
Od wielu lat kupuję termostaty z firmy MAHLE a z Gates miałem do tej pory tylko paski rozrządu i nawet nie wiedziałem, że produkują też termostaty.
Firma Gates jest dość znana i chyba można jej zaufać ale najważniejsze jest aby parametry termostatu, były dobrane do tego konkretnego silnika a najlepiej po nr VIN.

Tagi wątku: