Autor Wątek: ŚWIECE-KABLE-CEWKI - diagnostyka i wymiana  (Przeczytany 1027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szaraczek09

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 2FL
  • Wersja: United
  • Silnik: 2.0 MPi
  • Kod: ATM
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
ŚWIECE-KABLE-CEWKI - diagnostyka i wymiana
« dnia: 12 - Stycznia - 2020 - 13:05:52 »
Witam.
Mam pytanie odnośnie wymiany cewki w Sharanie I.
W czasie podróży nagle zaczął mi szarpać, słabnąć i strasznie klekotać.
Dojechałem szybko do najbliższego czynnego w sobotę warsztatu znanej ogólnopolskiej sieciówki, gdzie po diagnozie komputerowej stwierdzili że padła cewka i nie pali mi na jeden cylinder. I ze trzeba wymienić również przewody i świece.
A koszt to ponad 1t.zl.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy przy wymianie cewki konieczne jest też wymieniane przewodów i świec, czy tylko zalecane lub w razie konieczności.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: CEWKI ZPAŁONOWE - diagnostyka i wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Stycznia - 2020 - 14:40:07 »
Cześć,
Często nie cewka a zużyte świece zapłonowe czy przewody są przyczyną kłopotów z układem zapłonowym.
Koniecznie musisz sprawdzić wszystkie elementy zanim podejmiesz decyzję o wymianie cewki. Ponadto w przypadku awarii cewki i konieczności jej wymiany, zawsze warto przy okazji wymienić świece i przewody zapłonowe a w samochodach wyposażonych w rozdzielacz zapłonu również kopułkę i palec rozdzielacza.

Napisz w jakim stanie masz świece i przewody zapłonowe, kiedy były wymieniane i jakiej są firmy ?
Jakość tych elementów ujawnia się często dopiero po czasie i najczęściej przy dużej wilgoci na dworze, dlatego tak ważne jest aby przewody zapłonowe były dobrej jakości a świece takie jak zaleca producent silnika.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Stycznia - 2020 - 15:31:50 »
Nie wymieniaj pochopnie cewki, tylko najpierw potwierdź czy to ona jest winna za brak zapłonu na jednym cylindrze.
Nie wiem jak jest w Sharanie ale w innych autach, czasami wystarczyło zamienić cewki miejscami i sprawdzić czy na innym cylindrze powoduje ten sam efekt braku iskry i zapłonu.
Wymiana świec i kabli zapłonowych, to podstawa przy takiej awarii i właśnie od tego należy zacząć.   

Offline szaraczek09

« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Stycznia - 2020 - 20:22:09 »
Dzięki za rzeczowe porady 👍.Nie uśmiecha mi się od razu brać za cewkę, bo jak piszecie przyczyną mojego problemu mogą być też przewody lub świece. Autko mam dopiero 2 miesiące i chodziło bez zarzutów, więc do tego tematu jeszcze nie podchodziłem odkąd przyjechało z Niemiec. A za dwa dni i tak idzie do gazownika i mam nadzieję że on właściwie ogarnie temat też pod kątem dostosowania tych elementów pod lpg. Ale jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi jak do takiego tematu podchodzić i pozdrawiam ✋

Offline szaraczek09

« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Stycznia - 2020 - 20:38:30 »
Cześć.
Mieliście w zupełności rację - nie należy działać pochopnie, tylko rozważnie.
Oddałem auto do rzetelnego mechanika i on zaczął diagnozować mój problem od podstaw czyli najpierw sprawdził świece i trafił od razu w dziesiątkę. Jedna z nich miała już słupek wypalony i cienki "jak szpilka" a pozostałe też nie były w najlepszej kondycji.
Wymienił je plus nowe przewody (choć starym nic nie było-ale tak należy) i autko chodzi jak nowe  :thumbup:
Sprawdził też cewkę i powiedział że jest dobra :D

Tak więc diagnoza komputerowa w warsztacie sieciowym okazała się błędna gdyż wskazywała na cewkę i przy okazji na wymianę świec i przewodów, a było odwrotnie.
I tak wymieniłem tylko co zepsute i tym samym zaoszczędziłem sporo kasy :vwclubpolska:
A do tego przydają się też rady ludzi bardziej w temacie, takie jak Wasze - dzięki i pozdrawiam :D

Tagi wątku: