Autor Wątek: 3.2 [AXZ] - CHECK ENGINE  (Przeczytany 1655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arczio277

• :: StartLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 3.2 FSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DSR
3.2 [AXZ] - CHECK ENGINE
« dnia: 08 - Stycznia - 2020 - 21:10:57 »
Witam wszystkich serdecznie.

Passat B6 3.2 VR6 2009 rok.
Na koniec grudnia zacząłem mieć kłopoty z klepaniem łańcucha na zimnym silniku.
Diagnoza - wyciągnięty łańcuch i zużyty napinacz.

Auto złapało Check Engine i czasem na wolnych obrotach Check migał - diagnoza 2 i 4 cewka do wymiany problem z fazami.
Komputer pokazywał też błąd pompy paliwa oraz sondy lambdy.
Okey wziąłem się za robotę - wymiana rozrządu, oleju przy okazji itd ...stwierdziliśmy z mechanikiem że skoro motor jest wyciągnięty a wariatory odpowiadają za zmienną fazę rozrządu to zapewne nadają się do wymiany ...i tu padło za duże słowo "wymiany" - koszty wiadomo. Spakowałem swoje i wysłałem do jedynej firmy w Rzeszowie, która regeneruje wariatory.
Więc wariatory i okular są po regeneracji, Łańcuch, napinacz i ślizgi nowe, świece nowe.

Odpalenie auta i... na początku wszystko ok ale po przejechaniu się paru metrów Check, który na początku gasł przy większych obrotach a pojawiał się przy niskich.
Teraz świeci na stałe a jak auto chwilę postoi na wolnych znów zaczyna migać a silnik pracuje nierówno i jeden raz zapaliła mi się kontrolka EPC ale zgasła.

Auto ma moc, zbiera się bez problemów, nie wciąga oleju...
W sobotę podjadę do kolegi sprawdzić kompresję na cylindrach, podepnę kompa i zapiszę błędy.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie podpowiedzi

Offline wojtek2626

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: DJ
Odp: 3.2 [AXZ] - CHECK ENGINE
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Lutego - 2020 - 12:26:07 »
Napisz jakie błedy sie pojawiaja ale nie opis a konkretne kody błedów najlepiej wrzuc scan

Tagi wątku: