1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Golf
Golf IV
1.9 TDI [ALH] - brak mocy
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: 1.9 TDI [ALH] - brak mocy (Przeczytany 50792 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dandusiek
clubmen
VW: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI
Kod: AHF
Moc: 110 KM
Napęd: FWD
Rej: GD
1.9 TDI [ALH] - brak mocy
«
dnia:
09 - Stycznia - 2015 - 15:36:42 »
Hej panowie i panie
Sprawa ma się tak, gdy jadę ok 110-120 km/h przy wrzuconym biegu "5", gdy chce go bardziej depnąć, auto nie ma w ogóle mocy. Poprzednie biegi, zbiera się okej, natomiast przy "5" wije się jak ślimak, powoli jakby to miało być jakieś SDI a nie TDI.
Następnie gdy redukuje 4, 3 i tak dalej, chce go depnąć również nie ma mocy, leci jak ślimak, depcze go, gaz w podłodze, a on ledwo co przyśpiesza.
Obroty też powoli idą ku górze. Natomiast dzisiaj odkryłem to jeśli zgaszę auto i zapale je na nowo wszystko jest okej a mianowicie 1,2,3,4 biegi lecą jak po masełku tak jak powinno być (co do 5 nie wiem jak to po zgaszeniu silnika, ale myśle, że znów byłby mułowaty).
W czym tkwi problem, proszę o konkretne odpowiedzi, będę bardzo wdzięczny.
Nagradzam plusikami.
Pozdrawiam!
Scrappy
clubmen
Silnik: 3.0 TDI
Moc: 265 KM
Skrzynia: MT
Rej: DS
Odp: 1.9 TDI [ALH] - brak mocy
«
Odpowiedź #1 dnia:
09 - Stycznia - 2015 - 15:48:22 »
Do sprawdzenia zwór N75, wężyki podciśnieniowe i ewentualnie jeśli tamto nie pomoże to czyszczenie kierownic w turbinie.
Szaman
clubmen
Marka: Seat
Model: Alhambra
Silnik: 1.9 TDI-PD
Moc: 115 KM
Skrzynia: MT-6
«
Odpowiedź #2 dnia:
09 - Stycznia - 2015 - 19:15:20 »
Miałem podobny problem u siebie w Seacie. Mechanicy mówili turbina. Nastawiłem się na.spory wydatek.
Trafiłem na innego mechanika. Powiedział spokojnie, zacznijmy od początku.
Przewody podciśnienia. Bingo
Koszt z tysiąca złotych zrobił się 50 zł.
Dandusiek
clubmen
«
Odpowiedź #3 dnia:
09 - Stycznia - 2015 - 19:38:54 »
Dzięki panowie, właśnie się trochę poczytałem na ten temat i powiedzieliście mi sporo więc wszystko wskazuje właśnie na ten zawór N75, bo myślę że wężyki są w porządku. Widziałem również poradniczek na temat regeneracji tego zaworka lub też przemienienie go z innym bodajże n18(?). Jednak myślę, że lepiej zakupić go z allegro za tą stówkę i mieć spokój.
Powiedzcie mi ciężko jest to wymienić?
To jest ten cały zawór EGR w tych okolicach, bo od razu bym pewnie zaślepiał go na przyszłość
Nie wiem czy oddawać do mechanika, bo ciekawe czy zaraz nie wymyśli innych rzeczy i ugnę się z nóg jak powie mi za dużo
wesol
-baned-
Moc: ?? KM
«
Odpowiedź #4 dnia:
09 - Stycznia - 2015 - 21:44:31 »
Wygląda na klasyczny notlauf czyli przeładowanie bądź niedoładowanie z powodu klinujących się kierownic ale jak zapodasz logi dynamiczne z VAG-a grupa 011 na jakimś w miarę wysokim biegu od obrotów około 1200-1500 do jak najwyższych ( powinno wystarczyć gdzieś do 3500) to ci powiem czy to geometria czy coś innego.
Generalnie nie podałeś oznaczenia silnika co by też ułatwiło sprawę bo i to podniesienie mocy to programem czy coś innego??
Dandusiek
clubmen
«
Odpowiedź #5 dnia:
10 - Stycznia - 2015 - 00:15:11 »
Silnik 1.9 TDI [AHF], podniesienie mocy było wgrane programem, zwyczajna mapka.
Co do logów nie mam jak teraz Wam ich podać, ale myślę że to będzie właśnie to.
wesol
-baned-
«
Odpowiedź #6 dnia:
10 - Stycznia - 2015 - 04:51:30 »
Albo pod auto wchodzisz i odkręcasz gruszka i ruszasz cięgnem to zapewne wyczujesz klinowanie się.
Dandusiek
clubmen
«
Odpowiedź #7 dnia:
11 - Lutego - 2015 - 20:23:13 »
Odgrzewam kotletka, nie chce robić nowego tematu
Siemka, dzisiaj zacząłem grzebać w goferku, żeby ogarnąć ten muł przy 120 km/h zamieniając miejscami zawory N75 z N18, aczkolwiek zła wiadomość, dalej mam to samo, przy 120 leci jak SDI, nie ma mocy do półki nie zgaszę i nie odpalę auta jeszcze raz, fus. Mimo to dzisiaj wystąpił prezent, ruszając autem zaraz po wymianie zaworów sprawdzając czy działa, ruszam i depcze pedał hamulca a tu jade dalej, twardy jak kamień, nic nie hamuje. Myślałem, że coś źle podłączyłem, ale pomyślałem, że nie jest możliwe, a co się okazało przy wymianie zaworów ruszyłem przewodzik co się później okazało od podciśnienia "hamulców, dosłownie kilku cm i to dobrze, że go ruszyłem. Poszedł w dwóch miejscach, początek i koniec. Masakra Co się okazało dostępny jest tylko ori a jego cena to 126 zł, gdyż samego przewodu nie dostane tylko odrazu z całym tam dalej osprzętem. Co do niego to jest plastikowy, wiec guma odpada bo tam dosyć mocne ciśnienie jest z tego co wiem. Narazie jest poklejony, aczkolwiek strach jeździć. Muszę gdzieś kupić od gofra na części
Tutaj zdjęcie o co mi chodzi
Co do tego muła przy 120km/h nie wiem co już mam myśleć, ktoś jest w stanie mi pomóc? sprawdzałem przewody i wydają się byc w miarę okej, ale był moment że nie zapokoiło mnie małe przetrarcie, ale nie sądzę, aby to była dziurka, zeszła sama otoczka sznurkowata Sami zobaczcie Jak myślicie, co może być jeszcze nie tak?
andrew7800
Clubowicz
VW: Sharan I 2FL
Model: Minivan
Silnik: 2.0 TDI-PD
Kod: BRT
Moc: 140 KM
Skrzynia: MT
Rej: BKL
«
Odpowiedź #8 dnia:
11 - Lutego - 2015 - 22:49:12 »
@Dandusiek, te wężyki kosztują jakieś grosze, więc jak któryś jest przetarty to najlepiej go zmienić.
Napraw ten przewód z pierwszego linku.
Jak to naprawisz i dalej będzie nie halo to wtedy szukaj dalej.
Dandusiek
clubmen
«
Odpowiedź #9 dnia:
12 - Lutego - 2015 - 12:58:58 »
Co do tego węzyka z pierwszego linku to jestem w trakcie poszukiwań, bo to nie jest zwykły gumowy, tylko taki plastikowy i wygięty pod specjalnym kątem, tak wiec nie wiem czy go gdzies dostane, go w hurtowniach vw występują tylko w ori za kwote 120 zł, aczkolwiek teraz dzwonie po szrotach i szukam go. Hm, ale ten wężyk nie ma nic wspólnego z tym moim not laufem, a te cienkie wężyki właśnie planuje wymienić, chociać większą cześć, te które są w słabej kondycji, no nic - zobaczymy.
Lucek
Clubowicz
VW: T5
Rej: WPI
«
Odpowiedź #10 dnia:
12 - Lutego - 2015 - 18:14:23 »
Co do Twojego problemu z mocą to:
1. Sprawdzałeś gruszkę kierownic ?
2. Jak zamieniałeś zawory N75 z N18 to zamieniłeś też wężyki tak jak trzeba?
Marcin
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Golf
Golf IV