Autor Wątek: DZIWNE STUKI Z TYŁU AUTA  (Przeczytany 1888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wonszt

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZK
DZIWNE STUKI Z TYŁU AUTA
« dnia: 04 - Stycznia - 2020 - 14:18:29 »
Witam.
Jeśli ktoś z was będzie miał kiedyś problem z głośnym stukaniem z tyłu samochodu i będzie podejrzewał amortyzatory, w serwisie będą sprawdzać i mówić, że wszystko jest w porządku to rozwiązanie jest bardzo proste.
Na klapie bagażnika są takie 2 plastikowe/gumowe odboje, które można regulować imbusem 4 mm.
Wystarczy wkręcić je kawałek głębiej i problem ustaje.

U mnie na początku stukało bardzo rzadko przy mocnym hamowaniu i zakręcie było to pojedyncze puknięcie po jakimś czasie zaczęło walić cały czas na dziurach przy niskich prędkościach.
Wyrywałem sobie włosy z głowy zastanawiając się co to jest.
Problem nie dotyczy jednego egzemplarza bo w drugim działo się dokładnie to samo.
Zgłaszałem ten problem przy każdym przeglądzie, serwisant posłuchał, sprawdził zawieszenie i mówił, że ten typ tak ma  :o

Podziękował: Jerry

Offline RAV CB

• Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: CB
Odp: DZIWNE STUKI Z TYŁU AUTA
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Stycznia - 2020 - 21:27:31 »
U mnie występuje taki głuchy stuk z tyłu po prawej stronie. Na każdym garbie i na niektórych nierównościach. Kręciłem już tymi odbojami ( nie trzeba imbusa, bez problemu można obracać ręką ), a w zasadzie tylko prawym i nic nie pomagało. Nie jestem pewien, ale w moim przypadku jest możliwość, że winowajcą był pas pasażera obijający się o plastik. Na razie obserwuję temat. Wcześniej gdy na próbę opuszczałem tylne oparcie, również ten dźwięk ustępował. Mam nadzieję, że jest to jednak taka pierdoła, a nie zawieszenie, które podejrzewałem. Swoją drogą coraz bardziej męczy mnie sztywne zawieszenie tego samochodu. Strasznie nieprzyjemne jest przejeżdżanie po studzienkach i nawet niewielkich nierównościach poprzecznych. Zaznaczam, że mam baloniaste 15. Nieraz się zastanawiam czy wina za taką twardość nie leży po stronie opon całorocznych, które są może sztywniejsze i twardsze. A myślę tak dlatego, że na jeździe próbnej jeszcze przed zakupem specjalnie wybrałem brukowany odcinek drogi i byłem pod wrażeniem jak ładnie Polo radził sobie z taką nawierzchnią. Wcześnie jechałem tam nowym Golfem i nie zauważyłem żadnych różnic. Teraz jazda po bruku nie należy do przyjemności, w dodatku odzywają się różne trzaski z plastików wewnętrznych  :evil:

Offline Jerry

• Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.0 MPI
  • Rej: PO
Odp: DZIWNE STUKI Z TYŁU AUTA
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Lutego - 2020 - 14:40:25 »
Ja zjeździłem kilka stacji przeglądów i nikt nie wiedział co tak stuka.
Dzisiaj przeczytałem post kolegi @wonszt i faktycznie, poszedłem, dokręciłem (imbus 5) i po sprawie.
Ufffff, dzięki za poradę  :thumbup:

Tagi wątku: