Witam,
Ostatnio w moim aucie prześladuje mnie częstą utrata mocy podczas jazdy.
Jest tak że jedziesz i jest ok, nagle pojawia się EPC oraz ikona poślizgu i auto traci moc, prędkość jazdy spada do 20, wciskanie pedału gazu nic nie daje, auto zachowuje się jakby brakowało paliwa, jedzie mocno przymulony choć nim nie szarpie.
Po podpięciu pod komputer wyskakują błędy:
16497 - czujnik temperatury powietrza zasysanego, sygnał za wysoki - nieciągły
16505 - czujnik położenia przepustnicy/czujnik położenia pedału przyśpieszenia - nieciągły
17579 - czujnik 2 kąta siłownika przepustnicy, nieodpowiedni sygnał - nieciągły
17950 - czujnik 1 kąta siłownika przepustnicy, nieodpowiedni sygnał - nieciągły
Z tymi błędami auto przejechało 500 do 1000 metrów i nagła utrata mocy i tak w kółko co 500 m.
Wraz z kolegą stwierdziliśmy że to na pewno przepustnica więc kupiłem nową zamiennik ale ten droższy około 700 zł marka Febi.
Błędy zostały skasowane próbowaliśmy przeprowadzić adaptację na komputerze ale niestety ten proces nigdy nie chciał dobiec do końca.
Mam nadzieję że ta przepustnica się sama adoptuje ale takiej pewności też nie mam.
Po założeniu nowej przepustnicy problem ustał na jakieś 100 km ale zaczyna powracać w tej samej formie choć o wiele rzadziej.
jest tak że autem można pokonać trasę 50 km bez problemu ale bywa i tak że wystarczy przejechać 5 km autem wysiąść po pół godziny na przykład do niego wsiąść i problem pojawia się znikąd.
Chcieliśmy jeszcze wyczyścić lub na chwilę zaślepić zawór EGR ale niestety nie na mierzyliśmy go pod maską, oglądaliśmy z góry z dołu i z boku tak jakby w ogóle to tam nie było ale na Allegro widziałem ofertę zaworu EGR właśnie do mojego silnika czyli 1.4 16 v.
Bardzo proszę o pomoc i wsparcie w próbie rozwiązania tego problemu aby wreszcie to auto zaczęło jeździć normalnie tak jak kiedyś.