Witam ponownie, jestem winny wyjaśnienia do tego wątku ponieważ udało mi się jednoznacznie określić źródło dźwięku.
To dźwięk płynu chłodzącego, wydobywa się z tej konkretnej rurki zaznaczonej na obrazku strzałką, widocznej na filmie w 5s i od 9s przez kilka kolejnych sekund.
Nie jest to nieszczelność układu - sprawdzone.
Rozgrzejcie silnik dynamiczną jazdą, otwórzcie maskę, złapcie delikatnie ręką za tą rurkę (uwaga dość gorąca końcówka przy zaciskach) i poczujecie jak woda przepływa pod ciśnieniem przez tą rurkę, drży wewnątrz, przelewa się, to powoduje wibracje i ten dźwięk.
W ASO testowałem na innym egzemplarzu i jest tak samo, temat więc uznaję za "ten typ tak ma" i odpuściłem reklamację co wcale nie daje mi spokoju bo moim zdaniem może to być wada konstrukcyjna związana z takim profilem i ułożeniem tej rurki który niepotrzebnie generuje dźwięk podczas przepływu.
Jeżeli ktoś ma chęć sprawdźcie u siebie ale w cichym otoczeniu bo przy szumie ulicy tego nie usłyszycie, ja to słyszę często w kabinie po wjeździe do garażu lub jak gdzieś stoję poza miastem lub w cichym miejscu na światłach.