Witam,
Jestem tutaj nowy wiec prosze o wyrozumiałość i jednocześnie błagam o pomoc. Z moim problemem poddało się już ASO VW i dwa warsztaty mechaniczne. Od jakiegoś czasu występuje u mnie falowanie obrotów silnika. Normalne obroty to około 735 natomiast zdarza się, że przy obrotach powyżej 2000 i po ściągnięciu nogi z gazu silnik utrzymuje obroty około 1500 i delikatnie podnosi do 2000, następnie spada do około 1500 i ponownie delikatnie podnosi do około 2000. Szaleć tak może kilka razy a następnie spada do około 735 i delikatnie wskazówka faluje. Występować to może zarówno na zimnym jak i gorącym silniku.
Dodam, że samochód to POLO 2002 rok - 1.2 12V 47KW. W ostatnim czasie wymieniony został rozrząd (łańcuch) oraz czujnik MAP Sensor i przepustnica. Auto nie ma silniczka krokowego.
Dodam, że występuje także mocne drganie na kierownicy gdy ustawiona jest trójka na panelu sterowania nawiewem lub gdy włącza się wentylator podczas stania w korku.
Bardzo proszę pomóżcie, bo już racę nadzieję, że ktokolwiek może sobie z tym poradzić.
Dodano: 17 - Stycznia - 2019 - 18:50:43
Silnik nie jest nic zamulony tylko przy zmianach biegu na wyższy bieg jakby go troszkę spowalniało.
Dodam, że wymienione są także obie sondy lambda.
Dodano: 17 - Stycznia - 2019 - 18:50:37
Wyskakiwał błąd na czujniku MAP - Sensor. Czujnik wymieniony, błedu brak a silnik dalej szaleje.
Dwa warsztaty i ASO VW rozłożyły ręce i nie wiem co robić.