Autor Wątek: 1.4 TDI - jazda autostradą  (Przeczytany 860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline annow

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Kod: BNV
  • Moc: 80 KM
  • Napęd: FWD
1.4 TDI - jazda autostradą
« dnia: 04 - Grudnia - 2016 - 19:35:44 »
Witam serdecznie  :bry:
Niedługo wybieram się w podróż moim polo 1.4 TDI 80 KM (BNV) po chipie, i będę podróżował autostradą na tempomacie z prędkością 140 km/h i tutaj nasuwa się moje pytanie, przy takiej prędkości na najwyższym piątym biegu obroty sięgają 3300 lub 3400 obrotów na minutę, jeśli będę jechał na takich obrotach odcinek około 400 km w jedna stronę może się coś stać z silnikiem?

Jak taka jazda będzie wpływać na jego dłuższą kondycję?
Pozdrawiam.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.4 TDI - jazda autostradą
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 09:59:11 »
Jazda ze stałą prędkością po autostradzie na pewno nie uszkodzi silnika, chyba że będzie to jazda z maksymalną szybkością i na maksymalnych obrotach silnika. Sprawdź jaką szybkość maksymalną ma twoje auto i jeżeli będziesz jeździł z wykorzystaniem 3/4 tej szybkości to nic nie powinno mu się stać. Dużo gorsze warunki pracy panują w codziennym miejskim użytkowaniu auta, przy częstym odpalaniu i jeździe na niedogrzanym ciągle silniku. Osobiście wątpię aby udało ci się przejechać odcinek 400 km jakąkolwiek autostradą z szybkością 140 km/h ale może akurat tobie się uda  ;) 

Podziękował: annow

Offline annow

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 TDI
  • Kod: BNV
  • Moc: 80 KM
  • Napęd: FWD
Odp: 1.4 TDI - jazda autostradą
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Grudnia - 2016 - 21:13:35 »
Wybieram się do Niemiec ciekawe jaka będzie średnia prędkość. :)
Prędkość maksymalną mam ok. 180km/h obroty max do 4400 około a przy 140 mam 3300, więc tysiąc mniej, gdy wduszę gaz przy 140km/h do końca to jeszcze czuć że może jechać szybciej. więc pewnie wykorzystuje koło 80% pedału gazu.

Tagi wątku: