Autor Wątek: 1.2 12V - drgania i brak mocy  (Przeczytany 2005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mates25

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2 12V
  • Kod: AZG
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KMY
1.2 12V - drgania i brak mocy
« dnia: 28 - Czerwca - 2018 - 20:25:53 »
Witam, od wczoraj w polówce występuje mi następujacy problem. Po odpaleniu na biegu jałowym jak i po ruszeniu wszystko ok, obroty w porządku i generalnie do 90-100 km/h jakoś idzie. Gdy przekrocze 110-120 km/h auto dostaje jak by wibracji zaczyna w całej kabinie dudnic jakby zaraz koła miały odlecieć  i generalnie auto traci na mocy, nie pójdzie już więcej. Redukuje do 4ki, zwalniam do nawet 60km/h ale cały czas dudnienie i ciężko mu wejsc na wyrzsze obroty i ogólnie przyspieszyc- strasznie zamula. Dopiero całkowite zatrzymanie sprawia że problem mija- ale jak tylko przekrocze 100km/h znów to samo. Dodam że samochód  LPG (wymiana filtrow  i regulacja LPG była tydzień temu) filtry w aucie wymieniane ok 3 miesiące temu. Do tego dziś wyskoczyla mi kontrolka ABS ( vag pokazuje błąd czujnika ABS w prawym przednim kole ) oraz błąd "system katalizatora (blok 1) wartość poniżej progu granicznego.
Co może być odpowiedzialne za taki stan rzeczy? Przymierzam się do wymiany świec i czyszczenia przepustnicy bo jest trochę zabrudzona.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.2 - drgania i brak mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Czerwca - 2018 - 06:54:32 »
Czy auto zachowuje się tak samo na Pb i na LPG ?

Offline Mates25

« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Czerwca - 2018 - 07:02:46 »
Czy auto zachowuje się tak samo na Pb i na LPG ?
Tak, dodam że gdy zaczyna "dudnic" i wrzucę luz to silnik normalnie pracuje (przy wciśnięciu gazu obrotu rosną a jak dudnilo tak dudni)
Dziś rano przejechałem ok 30km (zakopianką) i wszystko było ok jechałem 100-130 km/h i wszystko ok. Wjechałem w wioski i znów to samo na 4ce przy ok 60-70km/h. Dodam że za każdym razem gdy to się dzieje z wentylatorów zaczyna śmierdzieć jak by się coś tlilo (?).
A może coś z hamulcami? Nie odbijają? Zapieczone?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 29 - Czerwca - 2018 - 07:28:40 »
A może coś z hamulcami? Nie odbijają? Zapieczone?
A może ABS wariuje i załącza się bez potrzeby .Najprościej sprawdzić odłączając od niego zasilanie .Wyjmij bezpiecznik lub rozłącz kable i zrób próbę .

Offline Mates25

« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Czerwca - 2018 - 18:18:01 »
Okazało się że hamulec w prawym przednim kole blokował. Po tym jak się nagrzewały to zatrzaski nie odbijały i hamowały samochód, co za tym idzie trzepalo nim bo jedno koło zwalniało no i ten smród.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Lipca - 2018 - 16:52:36 »
I nie ściągało auta na jedną stronę??

Offline Mates25

« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Lipca - 2018 - 18:07:00 »
O dziwo nie,  a przy najmniej nie odczułem tego jakoś bardzo. Do wymiany były klocki, tarcza do przetoczenia i tłoczek w jednym zacisku do wymiany.

Dodano: 06 - Lipiec - 2018
Mam jeszcze jedno pytanie. Otwórz wyczyściłem przepustnice i wymieniłem świece u teraz zauważyłem (a właściwie żona ) i nie wiem czy miało to miejsce wcześniej ale czy to normalne że przy 120km/h (oczywiście 5ty bieg) obroty dochodzą do 4k?

Tagi wątku: