Autor Wątek: WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - wybór i problemy  (Przeczytany 1221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rivuss

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2 12V
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - wybór i problemy
« dnia: 11 - Września - 2017 - 20:42:49 »
Witam, problem z wycieraczkami w VW Polo 9n 1.2 12V 2003r.
Wycieraczki coś źle chodziły od czasu kupna auta, strasznie pukały w szybę, bardzo głośno, lewa wycieraczka nie dochodziła do końca nawet...
Chciałem je odkręcić ale się coś nie dało :D więc odpuściłem, i nadeszły deszcze *.* jadąc około 100km/h padał delikatnie deszcz, wycieraczki normalnie chodziły prócz tego denerwującego pukania w szybę i odpijania wycieraczki o szybę, nagle przestały mi działać, zatrzymały się mi na samej górze, więc zatrzymałem pojazd, dałem wycieraczki na dół ręcznie, i du*a.... nie działają :/ Silniczki słychać, że działają, ale nawet nie drgną te wycieraczki... co mogło się stać ?  :oboshe:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Przednie wycieraczki przestały działać
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Września - 2017 - 21:24:29 »
Albo silnik się skończył albo zatarły się sworznie na tulejkach, miałem podobnie w swoim VW.
U mnie zatarły się sworznie i po rozbiórce, wyczyszczeniu i nasmarowaniu, wycieraczki chodzą w miarę dobrze.

Offline Mates25

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.2 12V
  • Kod: AZG
  • Moc: 75 KM
  • Rej: KMY
WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - wybór i problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 - Listopada - 2018 - 11:24:52 »
Witam, mam takie pytanie odnośnie rozmiarów przednich wycieraczek. Odkąd kupiłem auto są w nim wycieraczki Bosch, chciałem je wymienić i zamówić przez internet jakieś inne i pojawia się problem. Na każdej aukcji czy w sklepie wymiary wycieraczek dedykowanych jest 525 strona kierowcy i 475 pasażer. Strona kierowcy się zgadza natomiast od strony pasażera moja wycieraczka ma 450mm więc ponad 2 centy mniej i w sumie dochodzi już do krawędzi szyby.... Skąd taka rozbieżność może wynikać? Nie wiem w sumie teraz jakie wycieraczki  kupic bo jeśli kupię takie jakie zaleca producent to będzie mi wystawać poza szybę....

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Wycieraczki przód
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Listopada - 2018 - 15:14:04 »
Jak nie wiesz jakie wycieraczki kupić, to dlaczego chcesz je kupować w internecie. Czy nie prościej jest podjechać gdziekolwiek u siebie na miejscu gdzie sprzedają wycieraczki o różnych rozmiarach, ściągnąć swoje i zabrać na miejscu do porównania ?

Jak będziesz w sklepie, to porównaj swoją budzącą kontrowersje wycieraczkę, do takiej o wymiarach 450 mm i 475 mm a odpowiedź zobaczysz sam. Pamiętaj też, że te 2 cm więcej rozkłada się na obie strony a każdy producent mierzy to inaczej. Może się okazać że twoje 450 mm, to właśnie fabryczne 475 mm i wszystko będzie pasować.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Wycieraczki przód
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Listopada - 2018 - 17:13:13 »
Różnica w długości obu wycieraczek wynika z ruchu wahadłowego i zależna jest od kierunku ruchu obu wycieraczek, rozmieszczenia względem siebie czy odległości od brzegów szyby.

Tagi wątku: