Autor Wątek: ZAMEK CENTRALNY - ryglowanie drzwi  (Przeczytany 2349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cooler

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4
  • Kod: BUD
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
ZAMEK CENTRALNY - ryglowanie drzwi
« dnia: 05 - Listopada - 2019 - 22:41:27 »
witajcie

Jestem posiadaczem Polo IV 1.4 80 KM 2008 z 80 KM.
Gdy zamykam samochód pilotem to wszystko jest OK. Mrygają kierunki i rygluje wszystkie drzwi natomiast dziwnie jest gdy już siedzę w środku i chce zablokować drzwi przyciskiem na drzwiach przed jazdą to wszystkie drzwi są ryglowane ale drzwi kierowcy od razu zostają odryglowane i "cypek" idzie do góry (drzwi odryglowane).
Tak sie dzieje tylko w przypadku ryglowania przyciskiem na drzwiach od środka.

Kolejna sprawa to to,że w momencie gdy otwieram pilotem samochód, potem otwieram normalnie drzwi ale nie wsiadam i drzwi są otwarte to po chwili (mniej niz minuta) polówka sama rygluje sobie drzwi hmm.. 

Czy ktos ma też taką sytuację ?

Aktywowałem VCDS-em opcje auto ryglowania i odryglowania, efekt taki sam, drzwi kierowcy jakby się ryglują i od razu odryglowują.
Zamykanie i otwieranie z pilota działa bez problemu.

PS. nie wiem czy to może mieć związek ale gdy włączam kierunkowskaz to nie słychać żadnego dźwięku "cykania", pikania jak to zazwyczaj przy kierunkach jest. Jak to powinno w polo wyglądać?

pzdr

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
Odp: ZAMEK CENTRALNY - ryglowanie drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Listopada - 2019 - 23:01:47 »
Kolejna sprawa to to,że w momencie gdy otwieram pilotem samochód, potem otwieram normalnie drzwi ale nie wsiadam i drzwi są otwarte to po chwili ( mniej niz minuta) polówka sama rygluje sobie drzwi hmm..

To nienormalny objaw, tak nie powinno być. Tak powinno być ale przy zamkniętych drzwiach

Domyślam się że skoro masz VCDS to błędów nie ma

Offline cooler

« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Listopada - 2019 - 13:59:35 »
Co może być przyczyną?

Dodam że gdy otwieram drzwi klamką z zewnątrz to nie zapala się lampka w środku samochodu. Przy wszystkich innych drzwiach lampka działa.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Listopada - 2019 - 14:15:43 »
to nie zapala się lampka w środku samochodu
Mikrostyk drzwi uszkodzony może być a wówczas zamek do wymiany. Miałem tak w Lupo, też się oświetlenie wnętrza nie zapalało ale nie miałem fabrycznego centrala

Offline cooler

« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Listopada - 2019 - 12:36:26 »
Jakis schemat jak się dobrać do zamka, zdjęcia?
Czy to trzeba cały zamek wymieniać czy tylko mikrostyk, jest ktylko jeden czy więcej? Co wtedy z kluczem, czy będzie działał, czy samą wkładkę można przełożyć do nowego zamka?
Ile z tym jest roboty?
Jakoś tutorial ktoś ma?

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Listopada - 2019 - 13:11:06 »
Jakis schemat jak się dobrać do zamka, zdjęcia?
Poszukaj, a znajdziesz: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,154.0.html

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 07 - Listopada - 2019 - 22:03:09 »
Czy to trzeba cały zamek wymieniać czy tylko mikrostyk,
cały zamek, z mikrostykiem to spora rzeźba i wątpię abyś go zreanimował

Offline cooler

« Odpowiedź #7 dnia: 07 - Listopada - 2019 - 22:27:41 »
dzisiaj jeszcze zauwazylem, ze gdy otworze samochod pilotem i otworze drzwi kierowcy klamką i trzymam je otwarte to po 30 sekundach samochod sie rygluje ( wszystkie drzwi oprocz tych otwartych od kierowcy) natomiast gdy otworze z pilota i otworze klamką drzwi z tylu i trzymam jej otwarte to nic sie nie dzieje ( zadnego ryglowania po 30 sekundach nie ma) i wtedy jest tak jak powinno normalnie być, zapala się normalnie oświetlenie w srodku i brak ryglowania po 30 sekundach.

Oby to tylko zamek :) Ktoś ma numer części takiego zamka ?
Dużo z tym roboty ?

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #8 dnia: 09 - Listopada - 2019 - 12:02:28 »
Ktoś ma numer części takiego zamka ?
Kolejne pytanie, na które masz odpowiedzi pod linkiem: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,154.0.html

Najwyraźniej nikomu tak jak i tobie nie chce się szukać  ::)

Offline cooler

« Odpowiedź #9 dnia: 09 - Listopada - 2019 - 23:47:17 »
no widziałem ten wątek ale niestety nie znajduje mojego po VIN-ie.

Offline cooler

« Odpowiedź #10 dnia: 04 - Stycznia - 2020 - 15:05:14 »
zamek kupiony, mam nadzieje, że będzie pasował :) ale brak czasu żeby sie za to zabrać.

Jedna rzecz którą zauważyłem (testowane pare razy) to gdy polo stoi w garażu (ciepło 15-20 stopni) to po jakimś czasie normalnie działa czyli pika gdy są światła włączone, słychać pompę paliwa gdy otworzę drzwi, oświetlenie też sie wtedy włącza. Gdy ruszam z garażu i polo ma się zamknąć to się zamyka bez problemu (drzwi kierowcy też) a nie jak gdy stoi na dworze gdzie zimno to wtedy cypek w drzwiach kierowcy odskakuje do góry gdy juz przekrocze te 15km/h. (tylko w drzwiach kierowcy odskakuje, reszta drzwi zamknięta i cypki na dole) Gdy jadę wtedy nawet 10 minut a temp na dworze np 5 stopni to już przestaje działać jak należy. Po 10 minutowej jeździe, gaszę, wyciągam kluczyk, światła nadal włączone, otwieram drzwi żeby sprawdzić a tu cisza.
Czy ktos z was tez zauważył że temperatura ma znaczenie ?

Czyli wychodzi na to, że temperatura ma wpływ za zamek (może mikrosyk) albo na coś innego.

Dodano:  04 - Stycznia - 2020  -  23:34:35
Czy to normalne, że kluczem mogę przekręcić tylko w lewo i otworzyć drzwi (gdy przytrzymam dłużej to otwierają sie okna) ?
W prawo nie mogę przekręcić klucza za cholere, tym samym z klucza nie idzie zamknąć drzwi, klucz ani drgnie w prawo, czy to normalne ?

W grę wchodzi tylko temperatura która oddziaływuje chyba tylko na zamek/mikrostyk , kable w gumie przy zawiasach nie są przetarte, wyglądają ok.

Próbowałem zdjąć panel z przyciskami od otwierania szyb z tapicerki drzwi , trochę wyszedł ale nie chce połamać, jakaś podpowiedź jak to wyjąć ?

Offline cooler

« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Stycznia - 2020 - 14:40:25 »
ktoś ma jakieś pomysły ?

Offline Dadid

• VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Rej: CB
« Odpowiedź #12 dnia: 18 - Października - 2020 - 00:20:57 »
Zamek do wymiany lub mikro styk którys może samo wyczyszczenie pomoze.  A żeby zdjąć panel trzeba by włożyć długi śrubokręt od spodu przez otworek maly i ciągnąć do góry

Offline ramzes81

• VW: Polo IV
  • Wersja: Highline
  • Kod: BBY
  • Rej: EL
Odp: ZAMEK CENTRALNY - ryglowanie drzwi y
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Listopada - 2020 - 03:11:11 »
Zamek do wymiany.
 Po przekręceniu kluczyka w prawo cypek powinien opaść i zaryglować drzwi. Przy dłuższym przytrzymaniu kluczyka w prawo zamykają się wszystkie okna.  Ja wymieniłem  zamek tylnych drzwi. W tych zamkach jest jakaś głębsza elektronika. Na przykład jak nie miga dioda przy cypelku po zamknięciu to oznacza, że z którymś zamkiem jest coś nie tak. Również odkryłem taką ciekawostkę, jak się zamknie drzwi pilotem lub przy pomocy kluczyka to rządnych drzwi nie da się otworzyć od wewnątrz przy pomocy klamki ale zamknięcie przyciskiem w drzwiach kierowcy nie blokuje klamek we wnętrzu samochodu. Elektronika w zamkach jest powiązana z załączaniem kontrolki, zapaleniu oświetlenia wnętrza i dwa rodzaje zamykania drzwi  z kluczyka i przycisku w kabinie. W zeszłym tygodniu  kupiłem  nowy zamek do tylnych drzwi za 80 zł, więc chyba nie warto tracić czasu na dłubanie i sprawdzanie elektroniki zamka, no chyba że uszkodzenie jest natury mechanicznej i wystarczy nasmarować lub oczyścić zamek.

Tagi wątku: