Autor Wątek: 1.9 TDI PD - zamiana silnika BKC na BXF  (Przeczytany 1397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szpil111

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BKC
  • Napęd: FWD
1.9 TDI PD - zamiana silnika BKC na BXF
« dnia: 21 - Sierpnia - 2016 - 14:36:04 »
Witam jestem tutaj nowy więc nie wiem czy trafiłem do dobrego działu z góry przepraszam.
Kupiłem Golfa V z uszkodzonym silnikiem o symbolach BKC, wczoraj zakupiłem drugi kompletny silnik o symbolach BXF i dowiedziałem się, że silnik BXF ma 90 koni stąd moje pytanie czy jak wsadzę BXF-a do swojego Golfa i zamienię turbosprężarkę z BKC (turbiny są inne), to czy mój Golf V komputerowo osiągnie to 110 koni które miał?
Mam nadzieję, że napisałem to dość jasno i zrozumiale czekam na odpowiedź z góry dzięki i pozdrawiam !

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: 1.9 TDI PD - wymiana silnika BKC na BXF
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Sierpnia - 2016 - 22:54:54 »
Jeśli chodzi o gołe słupki to oba silniki BKC-105 KM jak i BXF-90 KM są identyczne. Pompo wtryski i rozrząd jest taki sam. Jeśli przełożysz swoje oprzyrządowanie to będzie wszystko OK. ;) Sterowniki w obu wersjach to EDC 16. Silniki różnią się tylko softem.

Silnik BKC-105 KM jeśli jest zdrowy to może mieć do 10% mocy więcej w serii (105-115 KM).

Offline szpil111

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BKC
Odp: 1.9 TDI PD - wymiana silnika BKC na BXF
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Sierpnia - 2016 - 16:58:54 »
Kupiłem kompletny 1.9 TDI [BXF] i z tego co mówił mechanik to zostaje stary komputer z silnika [BKC] i podobno będzie miał tyle samo koni.
Co o tym sądzicie ma rację ?
Pozdrawiam

Tagi wątku: