Autor Wątek: ZAWIESZENIE - ściąganie w lewo/prawo  (Przeczytany 670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ofm

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6
  • Kod: BSE
  • Napęd: FWD
ZAWIESZENIE - ściąganie w lewo/prawo
« dnia: 09 - Lutego - 2017 - 22:38:21 »
Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z ciągłym ściąganiem mojego auta w lewą stronę jezdni.
Hamulce, zawieszenie, geometria opony i felgi są w jak najlepszym stanie.
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy przekręceniu stacyjki kierownica w moim aucie za każdym razem zostanie szarpnięta w lewą stronę (tak jak ściąga samochód).

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, wspomaganie, czujnik kąta skrętu, maglownica czy może coś innego ?
Ma ktoś z kolegów jakieś pomysły ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Problem ze ściąganiem samochodu w lewo
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 06:55:02 »
Poskąpiłeś trochę informacji i część można się tylko domyślać .Jeśli chodzi o wóz typu VW golf piątej generacji to powinien być on z hydraulicznym wspomaganiem (jak nie jest modzony i ktoś nie wrzucił do niego elektrycznego )
Jeśli podczas odpalania jest wyczuwalne szarpnięcie kierownicy może to świadczyć o płynie w kiepskiej kondycji (zabrudzony ,klinujący się zawór sterujący w maglownicy )Może mieć to wpływ na ściąganie .By to sprawdzić podnosisz wóz tak by odciążyć przednie koła (by luźno wisiały i odpalasz silnik) .Jeśli problem tkwi w zaworze maglownicy koła same skręcą o dość znaczny kąt .W takim przypadku przepłukanie całego układu i zalanie świeżym płynem powinno pomóc .Jeśli jednak podczas takiej próby wszystko będzie ok i koła nie przesuną się samoczynnie nawet o mm pozostaje przyczyny szukać w innym miejscu. 
Wspominasz o sprawdzonej geometrii (jeśli masz to w formie wydruku )możesz go tu zamieścić to będzie dużym ułatwieniem z postawieniem diagnozy co jest powodem ściągania ( jeśli była sprawdzana pełna geometria a nie tylko zbieżność ).

Offline ofm

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6
  • Kod: BSE
Odp: Problem ze ściąganiem samochodu w lewo
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Lutego - 2017 - 09:08:07 »
Mój błąd chodzi tutaj o leona 2 1P 2005r 1.6 8v  ( powiedziano mi że to praktycznie taka sama konstrukcja) Robiona była pełna geometria zawieszenia którą udostępnię wieczorem.

Tagi wątku: