Autor Wątek: KONTROLKA ŚWIEC ŻAROWYCH - diagnoza  (Przeczytany 706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawel3210xd

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
KONTROLKA ŚWIEC ŻAROWYCH - diagnoza
« dnia: 14 - Października - 2015 - 10:25:09 »
Witam , posiadam na chwilę obecną samochód Volkswagen Golf IV Cabrio 1.9Tdi  90 KM. Od jakiegoś czasu po przejechaniu około 12-20 km zaczyna mrugać kontrolka świec żarowych a jak nacisnę na pedał stopu to gaśnie, dodam że np po przekręceniu stacyjki i nie odpaleniu auta problem pojawia się tak samo.
Sprawdzony stop, bezpieczniki, sam już nie wiem w czym może leżeć wina???
Jeśli napisałem w złym miejscu proszę o przeniesienie ale wybaczcie jestem tutaj nowy, dzięki za rady.
pozdrawiam

Dodano:  06 - Lipca - 2017  -  12:25:14
czujnik stopu wmiaenialem na now wlasnie ajkies 3 miesiace temu jak sie to zaczelo robic.. mam jakis vag na kompie i kabel ale za nic niemoge usb skonfogurowac nie wiem czemu... to tak poza ptanie... a jak nie czujnik to co? nowy jak i stary to samo sie dziejeówka sztuka ze sklepu bla zmieniena i przekaznik bodAJZE 139CZY COS W TYCH OKOLICACH, n

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI - mrugająca kontrolka świec żarowych?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Października - 2015 - 13:57:58 »
Jak na moje to komp nie powie ci nic mądrego nawet jak się połączysz .Kontrolka świec bardziej pasowała by z awarią podzespołów silnika (galanterji elektronicznej ).Sam włącznik może załączać światła stopu i wyglądać na sprawny ale jeśli jest to zamiennik mogą być takie siupy (choć nie powinny )Czy przy okazji jeszcze coś się dzieje niepokojącego w aucie ? Bo może wciśnięcie stopu powoduje reset błędu .Czy dokładałeś jakieś "wodotryski " do instalacji elektrycznej ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.9 TDI - mrugająca kontrolka świec żarowych?
« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Października - 2015 - 14:28:55 »
Czujnik stopu jak najbardziej będzie winny. Tu akurat komputer pokaże usterkę.
On ma 2 czujniki - zwarcia i rozwarcia i któryś nie działa jak należy.
Sposób postępowania prosty - bierzesz czujnik ten co miałeś w samochodzie (oryginał VW), rozbierasz, czyścisz blaszki, smarujesz wazeliną, elektrosolem lub w ostateczności WD40 i składasz wszystko do kupy - powinno działać jak należy.
Kupno nowego w sklepie często nie rozwiązuje problemu - polecam kupno nowego w ASO - koszt z tego co pamiętam 38zł a spokój na długo.

Dodano:  18 - Stycznia - 2019  -  16:42:34
Dyskusję na temat przyczyn i zasadności migania kontrolki świec żarowych przeniosłem do nowego tematu.
http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1630.msg8468#new
Zapraszam do dyskusji  :gathering:
Tutaj piszemy tylko o tym konkretnym przypadku.

Tagi wątku: