Autor Wątek: OGRZEWANIE - tylko zimne powietrze  (Przeczytany 22336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarox_25

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMP
  • Napęd: FWD
  • Rej: GMB
OGRZEWANIE - tylko zimne powietrze
« dnia: 02 - Listopada - 2019 - 08:04:58 »
Witam,
Auto Passat B6 2.0 TDI 140 km BMP
Ogrzewanie zaczęło wariować raz grzało a następnie tylko zimne powietrze. Przeszukałem już tyle artykułów w Google i do końca nie znalazłem odpowiedzi. Teraz całkowicie zimne leci. Dodam że czujnik sprężarki jest odłączony bo wyskoczył mi błąd 898 i chciałem wtyczkę przeczyścić ale niestety w połowie od czujnika plastik pękł wydaje mi się od utleniania bynajmniej tak wygląda to więc czujnik do wymiany na sprężarce. Innych błędów nie mam, wymieniłem panel klimatronika, zrobiony test położenia klap, termostat odpada bo ciepło dochodzi aż do nagrzewnicy (wymieniona jest na nową miesiąc wcześniej), a co lepsze to w nagrzewnice dmucha zimne powietrze i jak by wychładzało nagrzewnice(zasilanie nagrzewnicy ciepła rurka i powrót tak samo). I mam pytanie czy to przez ten czujnik na sprężarce chociaż po odłączeniu tego czujnika jeszcze działało ogrzewanie parę dni. Silnik trzyma cały czas 90 C. Czujniki temperatury pokazują wszystkie zgodnie. Mam program Delphi i kabel.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc bo już głupiej bo nie wiem gdzie szukać a zimno jak się jeździ.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: OGRZEWANIE - tylko zimne powietrze
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Listopada - 2019 - 15:41:23 »
Nie jesteś pierwszym ani ostatnim z problemem ogrzewania w aucie(naturalnie w miarę nowym jak na polskie warunki) .Powinienem z pełną premedytacją docinać/dogryzać że chcieliście fury z elektronicznie/elektrycznie sterowanymi klapami odpowiedzialnymi za sterowanie przelotu ciepłego powietrza to macie teraz zimno. Były lineczki/cięgienka to nie było takich cyrków.No ale postęp musi być.Nie ważne że jest bardziej upierdliwy i zimno w aucie ale za to nowocześnie.
Nie będę jednak tak okrutny i postaram się podpowiedzieć jak wybrnąć z takiej sytuacji .Na początek daruj sobie sprawdzanie tego cudownego systemu za pomocą kompa.W większości wypadków związanych z podobnymi usterkami gada bzdury.Wystarczy by spadło tylko połączenie kuliste z silniczków sterujących(wystarczy z jednego).Komp będzie mówił że wszystko jest ok.(bo jest tylko w stanie sprawdzić całość od strony elektroniki/elektryki) a fizycznie klapa będzie stała w niewłaściwej pozycji.W efekcie komp mówi że jest cacy a fizycznie jest zimno.
I tu znowu powinienem złośliwie dogryzać .Tak wszyscy zachwalają tą nowoczesność i komputery/sterowniki w aucie i na każdym kroku próbują mnie przekonać że to samo dobro ,że to postęp i niepotrzebnie walczę z wiatrakami wycinając elektronikę z auta.W moim jest cieplutko i będzie bo wyciąłem badziewne silniczki zmieniając na lineczki. Właśnie po to by nie mieć podobnych problemów jak autor tego tematu.
Jedynym wyjściem by autor tematu nie musiał marznąć jest wzrokowa ocena każdego silniczka.Jest to dość upierdliwe zadanie wymagające sporej gimnastyki naturalnie poprzedzone rozgrzebaniem sporej ilości plastikowych dupereli by ocena wzrokowa była możliwa.A jak już się uporasz z usterką pozostaje tylko się łudzić że ponownie nie nastąpi to samo.A szanse masz 50/50.
Warto też przy tych całych oględzinach usunąć ewentualne zabrudzenia,przesmarować elementy ruchome (nie ważne że są z plastiku)
Bez podtekstu naprawdę życzę powodzenia.

Offline Jarox_25

« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 21:29:11 »
Mój błąd wcześniej gdy napisałem że oba przewody z nagrzewnicy są ciepłe okazało się że powrót z nagrzewnicy jest zimny. Czy to zawalony nagrzewnica czy zapowietrzona.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Listopada - 2019 - 22:21:57 »
Trochę dawkujesz informację  ::)
Jeśli jesteś pewien że wąż powrotny jest zimny to nie pozostaje nic innego jak zdjąć oba i za pomocą przedłużki z kawałka innego węża dmuchnąć .Jak powietrze przejdzie bez problemu to znaczy że jest drożna i problem w zapowietrzeniu .Jak przy dmuchnięciu będziesz wyczuwał duży opór to znaczy że jest zamulona/zapchana i czeka cię zabawa z płukaniem lub wymianą .

Dodano:  03 - Listopada - 2019  -  22:41:29
A zapomniałem dodać że warto też sprawdzić samą pompę wody .To tak jakby został pominięty taki drobiazg że fura ma tendencję do przegrzewania się (dość szybko i często załącza się wentylator chłodnicy ).W agonalnym stadium jej działania też będzie słabo z ogrzewaniem nawet jak nagrzewnica będzie w dobrej kondycji.

Offline Jarox_25

« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 09:27:04 »
Nagrzewnice wymieniłem dwa miesiące temu i działa super, łopatki zamykają i otwierają się, w przyszłym tygodniu ściągnę przewody za silnikiem które wchodzą do kabiny i dmuchnę. A jak sprawdzić pompę bo powrotem wraca płyn do zbiornika. Termostat otwiera się bo go wyciągnąłem i sprawdziłem w garku, auto jak osiągnie 90 c to tak trzyma.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 15:52:58 »
Mało prawdopodobne by nagrzewnica została zamulona/zapchana po 2 miesiącach (jeśli zamontowałeś nową).Zakładam że układ został zalany płynem a nie wodą z kałuży z dużą zawartością piasku/mułu.
Zacznij od sprawdzenia wydajności pompy wody .Jak odłączysz nagrzewnicę przy grodzi silnika zrób bajpas z kawałka węża tak by przynajmniej był do wysokości dachu.Odpalasz ,gazujesz i wyczujesz lub zobaczysz (w zależności od przejrzystości węża użytego do bajpasa).Przy wyższych obrotach słup cieczy powinien bez problemu osiągnąć wysokość dachu twojego auta.
Jeśli woda/płyn nie osiągnie tej wysokości a ciecz będzie bez pęcherzy powietrza(spalin) może świadczyć o agonalnej kondycji pompy.
Jeśli woda/płyn osiągnie bez problemu tą wysokość i będzie przepływać przez bajpas a wyczujesz lub zobaczysz nierównomierny przepływ cieczy ,wyraźnie wyczuwalne pęcherze powietrza/spalin może świadczyć o problemie z uszkodzoną uszczelką pod głowicą lub samą głowicą (pęknięcie).W tym wypadku będzie dochodziło do samoczynnego zapowietrzenia nagrzewnicy.
Stawiam jednak w pierwszej kolejności na czynnik ludzki .Było grzebane przy nagrzewnicy więc jest duże prawdopodobieństwo że zostało coś źle złożone.A efekt zimnego węża powrotnego może być tylko złudzeniem jeśli wentylator jest przy próbie ustawiony na max zdąży dość sporo wychłodzić zawartość nagrzewnicy na tyle że wydaje się zimna rura powrotna.A złe ustawienie klap może skutkować że dodatkowo zimne powietrze trafia do kabiny .W rezultacie zimno.
Warto całe testowanie robić na zimnym silniku jak i cieczy by w razie rozszczelnienia układu nie poparzyć się a i termostat gdy jest zamknięty dale większy pogląd na cyrkulację małego obiegu do którego właśnie jest wpięta nagrzewnica.   

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 16:38:30 »
Ja bym zrobił dla pewności autoscan VCDSem, mi to wygląda na awarie silniczka klapy centralnej lub awarię któregoś z czujników temperatury, po prostu klapa blokuje dostęp ciepłego powietrza cały czas wpuszczając zimne

Offline Jarox_25

« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 17:01:13 »
Jak wyżej napisałem mam uszkodzony czujnik na sprężarce klimatyzacji i tylko jego błąd jest, dziś lub jutro podjadę i zapytam się jaki koszt wymiany bo trzeba czynnik odciągnąć.
Dzięki za czas szczegółowe opisy co sprawdzać.
Programu używam Delphi na kablu multidiag pro+

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 18:11:13 »
mam uszkodzony czujnik na sprężarce klimatyzacji
Jak dla mnie klimatyzacja jest by było zimno a usterka dotyczy że brak ciepłego a nie zimnego.No chyba że autor tematu sprawdza ciepłe powietrze na włączonej klimatyzacji i zapomniał wspomnieć że agregat od klimy cały czas chodzi.Jeśli podczas sprawdzania usterki z grzaniem nie pracuje agregat to nie wiele ma wspólnego jak i czujniczek który jest na agregacie. Nie istotne jest nawet czy klima jest pełna czy nie (szukamy usterki ciepłego a nie zimnego).Ciepło jest od obiegu wody/płynu jak i  ilości powietrza przechodzącego przez nagrzewnicę w zależności od uchylenia klap regulujących jego przepływ.
Jeśli chcesz sprawdzić samo sterowanie klapą ciepłego powietrza bez rozbierania połowy auta i gimnastyki z tym związanej to jest to też wykonalne (naturalnie bez komputera który nawet przy mechanicznej awarii w tym wypadku będzie mógł mówić że wszystko jest ok.)
Stawiasz auto w zacisznym miejscu ,przekręcasz zapłon by włączyły się kontrolki, włączasz wentylator na dość wolne obroty (tak by nie robił zbytniego hałasu) i zaczynasz bawić się zmianą temperatury  ciepło / zimno .Nie musisz mieć słuchu pianisty by usłyszeć różnicę przepływu powietrza czy nawet płynnej pracy silniczka sterującego .Tego typu test pozwala jednak na połowiczną ocenę czy klapa ciepło/zimno w ogóle ma chęć żyć (no chyba że masz dobry słuch i wyłapiesz skrajne zamykające położenia).Może być tak że nie chodzi w całym zakresie i bez dłubaninki i tak się nie obędzie ale ewentualny trop problemu możesz wyłapać. A jak usłyszysz specyficzne terkotanie (zblokowanego lub uszkodzonego silniczka) lub brak jakiejkolwiek reakcji klapy to masz pewność gdzie dłubać.   

Offline Jarox_25

« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 19:47:00 »
Też myślałem że to nie powinno być przyczyną ale już zglupialem od tej elektroniki (w poprzednim aucie takich problemów nie miałem było tańsze i prostsze????). A że zbiegł się to w tym samym czasie to i już to podejrzewałem.

Offline Jarox_25

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Listopada - 2019 - 20:24:56 »
Witam, dziś sprawdziłem i jest już wszystko wiadomo - wina zawalona chłodnica (decyzja zapadła cały układ do płukania).
Sprawdziłem też klapy są dwie bo to dwustrefowy i obie działają bez zarzutów.
Temat można uznać za zamknięty.
Dziękuję za zainteresowanie i porady.
Pozdrawiam

Tagi wątku: