Autor Wątek: 1.8 TSI [CDAA] - pali się kontrolka silnika - diagnoza ?  (Przeczytany 1122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damiankap

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CDAA
  • Moc: 160 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RSA
1.8 TSI [CDAA] - pali się kontrolka silnika - diagnoza ?
« dnia: 21 - Lutego - 2017 - 19:28:51 »
Witam serdecznie.
Na wstępie chciał bym przeprosić jeżeli taki temat już był ale naszukałem się długo i nie znalazłem podobnego do mojego problemu.

Posiadam Passata B7 1.8 TSI 160 KM [CDAA] z 2012 roku z aktualnym przebiegiem 131 569 km.
Postanowiłem wymienić mu olej (drugi raz) 5W30 Castrol i po przejechaniu 200 km zapaliła się żółta kontrolka silnika.
Samochód zachowywał się normalnie.
Brak spadków mocy, brak większego zużycia paliwa, może jedynie zaczął dymić trochę bardziej, na biało ale to może być już przewrażliwienie...

Odczułem natomiast delikatne szarpania przy dodaniu gazu (tak jakby nie łapał od razu obrotów).
Nie znam się niestety na samochodach zbyt dobrze.

Offline Wolfer

• :: TrendLine
  • Silnik: 3.6 R36
  • Kod: BWS
  • Moc: 300 KM
Odp: 1.8 TSI [CDAA] - pali się kontrolka silnika - diagnoza ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Lutego - 2017 - 22:28:36 »
Witam
Moze rozrzad zaczyna szwankowac nie wiem i nie chce w blad wprowadzac ale przy silnikach tsi rozciagaly sie lancuszki bo byly zbyt slabe i potrafily przeskoczyc o zabek. Moze tez napinacz od lancuszka ktory nie dopina sie. On mial by cos wspólnego z wymiana oleju bo tloczek w nim zamontowany jest pod cisnieniem owego oleju i napina lancuch na jednym ze slizgow. Radzil bym sprawdzic czy lancuszek i napinacz sa po regeneracji tz. Czy sa u Ciebie juz te z lepszych tworzyw. Slyszalem cos o kampani naprawczej prowadzonej przez vw moze wystarczy im to zglosic i cos poradza.
Pamietajmy ze ta lampka to temat rzeka i duzo moze byc przyczyn.

[gmod]Na forum dbamy o czytelność wypowiedzi w języku Polski, proszę się dostosować lub poinformować o powodach braku polskich liter. Dziękuję.[/gmod]

Offline damiankap

• :: StartLine
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CDAA
  • Moc: 160 KM
  • Rej: RSA
Odp: 1.8 TSI [CDAA] - pali się kontrolka silnika - diagnoza ?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Lutego - 2017 - 22:41:01 »
Dzięki za podpowiedzi.
W sobotę do udam do ASO i jak się czegoś dowiem to dam znać.
Pozdrawiam

Tagi wątku: