Autor Wątek: 2.0 TSI - uszkodzony wtryskiwacz - wymiana silnika  (Przeczytany 2590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mpiotrek

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
2.0 TSI - uszkodzony wtryskiwacz - wymiana silnika
« dnia: 21 - Października - 2019 - 15:59:19 »
Cześć,
no i stało się. Po 5 miesiącach od rozpoczęcia użytkowania auta nastąpiła awaria. Konkretnie poszedł jeden wtryskiwacz.
Jako, że miałem nadzieję, że to nic poważnego laweta odstawiła auto do ASO. Dziś telefon z informacją, że są dwie opcje
1. wariant optymistyczny - wymiana głowicy wraz z osprzętem - koszt. ok. 10k zł
2. wariant pesymistyczny - wymiana całego silnika - koszt ok. 25k zł

Teraz decyzja, do którego mechanika jechać, bo ceny w ASO to kosmos.
Ktoś miał już podobny przypadek (wymiana głowicy lub silnika). Jak prezentują się ceny u mechaników?
Silnik EA888 2.0 TSI z 2014 roku.

No i najlepsze jest to, że specjaliści z ASO weryfikowali rozrząd 1.5 miesiąca temu i wyszło, że można jeździć... No i pojeździłem.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Awaria silnika 2.0 TSI
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Października - 2019 - 19:24:57 »
Współczuję koledze i proponuję aby zawieść auto do jakiegoś sprawdzonego warsztatu, bo w ASO pracują sami wymieniacze a nie prawdziwi mechanicy. Może się ktoś odezwie z twojej okolicy i podpowie jakieś mądre rozwiązanie.
W każdym bądź razie, trzymam kciuki za udany remont :thumbup:

No i najlepsze jest to, że specjaliści z ASO weryfikowali rozrząd 1.5 miesiąca temu i wyszło, że można jeździć... No i pojeździłem.
A co ma rozrząd to padniętego wtryskiwacza, bo nie bardzo rozumiem  ::)

PS. A z tego linka co wkleiłeś nic nie wiadomo, bo chyba trzeba się zarejestrować a by coś zobaczyć ;)

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Października - 2019 - 00:27:50 »
no i stało się. Po 5 miesiącach od rozpoczęcia użytkowania auta nastąpiła awaria. Konkretnie poszedł jeden wtryskiwacz.
... Dziś telefon z informacją, że są dwie opcje
1. wariant optymistyczny - wymiana głowicy wraz z osprzętem - koszt. ok. 10k zł
Za mało informacji podałeś, w pierwszym zdaniu należało podać przebieg auta, nie ma informacji czy ten wtryskiwacz wyrządził dalsze szkody (wypalenie tłoka, itp.)
Jeśli zakładają wymianę tylko głowicy to może dół jest dobry, może wymiana samego wtryskiwacza by uratowała sytuację (za mało informacji o szkodach) ?
Zabieraj auto z ASO do solidnego mechanika bo ASO wyczyści Cię z kasy a dobry mechanik weźmie ułamek tego.

Pracowałem kiedyś jako mechanik w warsztacie niezależnym, przyjechał klient prosto z ASO gdzie mu powiedzieli 7 000 zł - 8 000 zł, u nas naprawa kosztowała 450 zł, od tamtej pory mieliśmy stałego klienta który przyprowadził potem całą rodzinę z autami.

VWFan

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Października - 2019 - 10:19:04 »
Silnik albo sam słupek dostaniesz kilka razy taniej, koszt wymiany głowicy to w zależności od warsztatu i ceny zakupu to 1000-2000 zł

Samochodów po gwarancji nie naprawia się w ASO

Offline mpiotrek

« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Października - 2019 - 14:45:50 »
Trafiłem do ASO tylko dlatego, że nie miałem jeszcze kontaktu z żadnym mechanikiem i po prostu nie miałem gdzie go odstawić, a musiałem lawecie wskazać miejsce. No cóż, nie spodziewałem się takiego scenariusza niecałe pół roku po zakupie.
Ale do sedna - do wymiany mam cały silnik. Przyczyną awarii wcale nie był rozrząd. W ASO stwierdzono, że nie wiedzą co było przyczyną. Po prostu doszło do zerwania grzybka wtryskiwacza. Tłok w niego uderzał aż zrobiła się w nim dziura, a na koniec drobinki metalu wpadły do cylindra i mam takie rysy, że nawet szlifowanie tu nic nie pomoże. Generalnie nie do odratowania.
Oczywiście w ASO dostałem wycenę naprawy 25k za silnik + ok 5k robocizna + coś tam jeszcze. Razem koszmarne 32k PLN. Oczywiście niedługo zabieram auto do mechanika, który się nim zajmie. Ale wcześniej muszę kupić kompletny silnik 2.0 TSI 200KM CCZ. Możecie polecić mi firmę, w której kupno silnika obarczone jest relatywnie małym ryzykiem? Mogą być firmy z Niemiec lub UK. Interesują mnie wersje silnika produkowane między 2011 a 2014 rokiem - wcześniejsze miały znany problem brania oleju.

Informacyjnie - awaria nastąpiła przy przebiegu 112k km i wieku pojazdu wynoszącym dokładnie 5 lat. Nacieszyłem się nim raptem 5 miesięcy...
No i zastanawiam się czy nie wystąpić z jakimś roszczeniem do komisu, w którym nabyłem ten pojazd, bo to wygląda mi na wadę ukrytą

Offline mpiotrek

« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Października - 2019 - 22:46:38 »
Pytanie o wymianę silnika.
Znalazłem ciekawy egzemplarz silnika CCZ wyjęty z Passata. Silnik współpracował tam z przekładnią DSG o kodzie PPZ. W moim Sharanie jest natomiast przekładnia o kodzie PQE. Czy ten silnik będzie prawidłowo współpracować z moim DSG po przekładce? Ktoś wie, albo zna kogoś kto wie?

dzięki.

Tagi wątku: