Autor Wątek: AUTOMAT 6-biegów - różne problemy  (Przeczytany 1377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adai1987

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Moc: 200 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: CAL
AUTOMAT 6-biegów - różne problemy
« dnia: 16 - Sierpnia - 2019 - 17:01:31 »
Witam.
Od niedawna posiadam VW Tiguan 2.0 TSI 2012 wersja USA z 6-biegowym automatem "Asian O9M/O9G".
Podczas jazdy nie czuję przełożeń, nic nie szarpie tylko podczas przełączania z "P" na "R" lub "D" lewarek ciężko przeskakuje i czuć delikatne szarpnięcie.
Zauważyłem, że odrazu po uruchomieniu silnika lewarek płynnie przechodzi na tryby jazdy ale jak się rozgrzeje, to pojawia się ten problem.
Wymiana oleju nic nie pomogła.
Czy można przed odpaleniem silnika wrzucić na "N" i po odpaleniu silnika wrzucić na "R" lub "D" ?
Tak spróbowałem i nie ma szarpnięcia.
Może wiecie w czym jest problem?

Offline Marcinik

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PP
Odp: AUTOMAT 6-biegów - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Sierpnia - 2019 - 19:28:07 »
Mam 6 biegowy automat i czasami też taki objaw, tzn. po postoju, odpalam auto i chcę ruszać, czasami (nie zawsze) ciężko jest przełączyć na R lub D z pozycji P. Pytałem mechanika stwierdził, że to normalne. Zauważyłem, że gdy mocniej nacisnę hamulec i przycisk przy lewarku skrzyni biegów oraz próbuje delikatnie (ale w miarę zdecydowanie) to nie ma takich oporów lewarek, Nie wiem czy to nie autosugestia, czy może faktycznie ma jakieś znaczenie ;)

Offline Adai1987

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Moc: 200 KM
  • Rej: CAL
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Sierpnia - 2019 - 07:15:00 »
Dzięki ???? też zauważyłem że jak po zatrzymaniu nie puszczasz nożnego to lewarek lżej przechodzi z D lub R na P... Dlaczego tak jest??? Nie wiem... Może tak musi być.

Dodano:  26 - Sierpnia - 2019  -  07:17:19
Miałem na myśli że jak się zatrzumujesz w włączasz ręczny to puszczasz nożny i jeszcze raz naciskasz nożny to wtedy lewarek ciężej przechodzi na P

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Sierpnia - 2019 - 08:11:57 »
Jak parkujesz na P to auto o kilka cm może się stoczyć, przemieścić itp... czasami nawet ruch może być niezauważalny, półosie wówczas powodują naprężenie skrzyni i stąd taki efekt. Jak przed P będziesz zawsze zaciągał ręczny lub będziesz miał włączony AH to efektu nie będzie. Wpierw po wciśnięciu guzika zwalniającego docisnij lewarek biegów do przodu a dopiero potem D lub R  to nie będzie się blokować

Podziękował: Leju

Offline Marcinik

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PP
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Sierpnia - 2019 - 22:07:20 »
Dzięki za wytłumaczenie. Staram się zawsze przed wrzuceniem na P zaciągnąć ręczny, ale z dociśnięciem lewarka nie wiedziałem - spróbujemy ;) To też tłumaczy kwestię lżejszego przechodzenia lewarka po zatrzymaniu przy utrzymanym nożnym.

Tagi wątku: