Autor Wątek: 2.0 TDI 140 KM - szarpanie silnikiem - pozaginane PINy w kostce  (Przeczytany 1913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawep91

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: STA
2.0 TDI 140 KM - szarpanie silnikiem - pozaginane PINy w kostce
« dnia: 20 - Grudnia - 2018 - 20:46:05 »
Witam,
Mam Tiguana 2.0 TDI 140 KM, manual z 2008 roku.
Po przejechaniu ok 100 km wymieniłem olej w silniku i wszystkie filtry z paliwowym i akumulator na nowy po czym wieczorem  zrobiłem 100 km, na drugi dzień jadąc rano do pracy auto zaczęło szarpać przy obrotach powyżej 2000 tyś. obr/min.
Po odczytaniu błędów na komputerze to:
P1240 - wtryskiwacz paliwa cylindra nr 4 przerwa w obwodzie
P0304 - zapłon cylindra 4 wypadanie zapłonów

Po skasowaniu błędów, wtyczki od wtrysków popsikałem preparatem do styku - silnik przestał szarpać ale przejechałem ok 20 km, zgasiłem auto i po 30 minutach chciałem jechać a sprawa powtarza się znowu.
Wyskakują błędy i na desce świeci się błąd silnika i mruga kontrolka świec po czym auto szarpie i chodzi nie równo.
Proszę o pomoc nie wiem czy szukać w elektryce czy może uszkodzenie mechaniczne.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI - szarpie silnikiem - wtryski ?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Grudnia - 2018 - 06:26:54 »
W opisywanej sytuacji najrozsądniej jest zamienić wtrysk miejscem z 4 -go gara na 1,2,3 .Jeśli po zmianie wywali błąd innego cylindra wiadomo że wtrysk umiera jeśli komp nadal mimo zmiany będzie widział problem z 4 garem wiadomo że problem w kablotece .Wymiana/zamiana nie jest trudna ,skomplikowana ,czasochłonna a da odpowiedź na twoje pytanie .

Offline Pawep91

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Rej: STA
Odp: 2.0 TDI - szarpie silnikiem - wtryski ?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 - Grudnia - 2018 - 10:53:23 »
Dałem Tiguana do mechanika mechanika, przyjrzy się jeszcze kostce z wtrysku, jeżeli błąd znowu się pojawi to podmieni wtrysk z 4 na 3 i wtedy będzie pewność co do przyczyny.

Dodano:  21 - Grudnia - 2018  -  21:01:40
Odebrałem auto od mechanika, PIN-y w kostce wtrysku pozaciskane na maxa.
Zrobiłem już 80 km i auto chodzi normalnie, więc to chyba była przyczyna awarii.

Tagi wątku: