Autor Wątek: SPRZĘGŁO - wymiana na nowe i i szarpanie autem.  (Przeczytany 1451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mwlodarczuk

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: SOS
SPRZĘGŁO - wymiana na nowe i i szarpanie autem.
« dnia: 20 - Września - 2018 - 20:56:34 »
Witam, 
VW  transporter T5  2.5 TDI 2010 rok z przebiegiem 260 000 km.

Jakieś 2-miesiące temu wymieniłem sprzęgło, ostatnio jak jeżdżę zauważyłem jak wrzucam bieg, to jest takie gruchniecie jakby sprzęgło nie było do końca wciśnięte, tak samo jest na 1 a na wstecznym najbardziej słyszane.

Druga sprawa która mnie bardzo irytuje głównie 1, 2, i 3 bieg który jest bardzo odczuwalny ale tak mega to 1 i 2  szarpanie  przy zmianie biegu puszczam sprzęgło i jest takie szarpniecie jakby był gdzieś luz.

Trzecia sprawa jazda w korkach, jak puszczam dodaje gaz to jest takie szarpanie czy to normalne w tych modelach? (dodam ze mam jeszcze peugeota 307 i jazda w korkach dodawanie odejmowanie gazu jest elastyczna) tutaj jest takie szarpanie jakby był luz gdzieś na trybie).

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi pomoc.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
Odp: SPRZĘGŁO - wymiana na nowe i i szarpanie autem.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Listopada - 2020 - 22:18:51 »
Odkopuję.

W T6 także jest szarpanie na sprzęgle przy długotrwałym używaniu w ruchu miejskim - częste zmiany niskich biegów i częste ruszanie ze świateł.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Listopada - 2020 - 23:54:41 »
Co zostało założone ? Niestety zamienniki ostatnio są słabej jakości i lubią szarpać dragac itp
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Listopada - 2020 - 07:42:41 »
Ja mam cały czas oryginalne, po 65 tyś. I to o nim :).

Tak sobie myślę, że w moim przypadku to może być koło dwumasowe. Może u kolegi wyżej również. Żeby była jasność to chodzi mi o w pełni sprawne.

To rzeczone koło to jest wg mnie najgłupszy wymysł dla ludzi umiejących korzystać ze sprzęgła, lubiących hamować silnikiem i jeżdżących komfortowo (bez nagłych przeciążeń). Najgorsze jest opóźnienie związane z przejściem od hamowania silnikiem do przyspieszania. Suma opóźnienia w reakcji jest "ogromna". Brakuje mi bezpośredniości w przeniesieniu napędu. Często zamiast hamować silnikiem to wrzucam na luz przed światłami, żeby uniknąć tego " normalnego" inaczej zachowania. To mój pierwszy samochód z dwumasą ... ciężko jest się przyzwyczaić i ... zrozumieć cóż to za wielgachny zamysł za tym stoi :).
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Tagi wątku: