Autor Wątek: WENTYLACJA - lekko ciepłe powietrze a powinno zimne  (Przeczytany 2538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 MPI
  • Moc: 80 KM
  • Napęd: FWD
WENTYLACJA - lekko ciepłe powietrze a powinno zimne
« dnia: 19 - Września - 2019 - 17:36:47 »
Cześć.
Zauważyłem, że przy pokrętle temperatury skręconym do minimum (kolor niebieski) i WYŁĄCZONEJ klimatyzacji, powietrze wydobywające się z kratek wentylacyjnych w kabinie jest lekko ciepłe. Po zmierzeniu termometrem okazuje się, że jest o 12 stopni C cieplejsze od temperatury na zewnątrz.
Efekt występuje po pełnym nagrzaniu silnika (po przejechaniu minimum 10 km), także w nocy więc nagrzanie samochodu przez słońce nie wchodzi w grę.

Logika wskazywałaby, że powietrze powinno mieć zbliżoną temperaturę do tej, jaka panuje na zewnątrz. W żadnym samochodzie wcześniej nie zaobserwowałem tego problemu.

Szczególnie dokuczliwe jest latem, bo to lekko ciepłe powietrze dodatkowo nagrzewa wnętrze kabiny.

Mam Polo VI z klimatyzacją manualną. Oczywiście włączenie klimatyzacji schładza to powietrze,

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem ?
Dwieście po mieście...

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: LUB
Odp: WENTYLACJA - leci lekko ciepłe powietrze a powinno zimne
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Września - 2019 - 00:14:11 »
Jedyne wytłumaczenie tego zjawiska to rozregulowanie linek sterujących klapkami od nawiewów.
Ja bym wymontował panel z pokrętłami i przy pokręcaniu sterowaniem nawiewów zobaczył czy odpowiednie klapy są zamknięte całkowicie ewentualnie otwarte, to da się tylko organoleptycznie na "pacjencie" zrobić.

Jako ciekawostkę podam że jechałem nocą z kolegą trasę ok 600 km jego B6 i wiało mi zimnym powietrzem, on twierdził że jest mu gorąco, po zamianie miejscami mi za kierownicą wiało ciepłym powietrzem a on musiał przykryć się kocem.
Auto miało klimatronic więc coś nie tak było z regulacją klapek nawiewowych.

VWFan

Offline Krycho

• Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Rej: SRB
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Września - 2019 - 09:03:59 »
To auto jest raczej na gwarancji więc jechałbym do ASO, samemu nic bym nie ruszał.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Września - 2019 - 13:25:34 »
Autor postu nic nie wspomniał o gwarancji więc ja wskazałem co może być przyczyną i co bym zrobił.
Jeśli rzeczywiście auto ma gwarancję to niech serwis VW się tym zajmie.

VWFan

Offline Piotr_

Odp: WENTYLACJA - lekko ciepłe powietrze a powinno zimne
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Września - 2019 - 13:28:12 »
Dzięki za odpowiedzi.
Dzisiaj jadę z tym do serwisu.
Dwieście po mieście...

Offline doministry

• :: ComfortLine
  • VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Rej: WI
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Września - 2019 - 00:46:13 »
@Piotr2019

Mam tak samo. Myślę że to normalne, skoro silnik jest nagrzany a klimatyzacja jest WYŁĄCZONA to na jakiej zasadzie ma wiać zimne powietrze?
Przecież przy ogrzewaniu klima bierze ciepło właśnie z silnika.
Myślę że po prostu zamykasz nawiewy i po sprawie.

Offline Piotr_

« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Września - 2019 - 05:35:16 »
Przy pokrętle  temperatury skręconym do minimum (kolor niebieski) powietrze jest zasysane z zewnątrz samochodu i takie jak jest na zewnątrz (czyli zimne) powinno być kierowane do kabiny. Nie powinno być podgrzewane.
Podgrzewanie powietrza powinno nastąpić dopiero po ustawieniu pokrętła w wyższy zakres (w kierunku koloru czerwonego).

Tak mi się wydaje. :)
Dwieście po mieście...

Offline doministry

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Rej: WI
« Odpowiedź #7 dnia: 01 - Grudnia - 2019 - 13:46:33 »
Myślę że tak jest kiedy klima jest WŁĄCZONA.
Kiedy jest nieaktywna, przez kanały płynie ciepłe powietrze z silnika.

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Rej: WW
« Odpowiedź #8 dnia: 18 - Lutego - 2020 - 15:37:52 »
Analogicznie jest w Golfie VII, gdzie wloty powietrza są głęboko pod maską. Powietrze nagrzewa się od maski silnika i całej reszty wlotu.
Nawet jak się jedzie z włączoną klimą, ale mało chłodzącą, to temperatura powierza dostarczanego do kabiny zmienia się w zależności jak wiatr powieje na zewnątrz i jak szybko się jedzie. Trza gałką wachlować w te i nazad. Konstrukcyjnie to nie najlepsze rozwiązanie. Ale i przyczynek do tego by mieć klimatyzację automatyczną. Czytaj producent wie lepiej co dla nas jest dobre.  ;) 

Dodano:  20 - Lutego - 2020  -  08:41:51
Dla uzupełnienia dodam jeszcze, że kiedyś dawno temu miałem Mini Morissa, czyli samochód legendę. Ten to miał pobór powierza do kabiny osobną rurą z wlotem nisko na samym przodzie za kratką grillową. Dmuchawa zasysała do środka chłodne powietrze z zewnątrz.
Jak się przesiadałem do jakiegoś współczesnego pojazdu z wlotem powietrza na podszybiu, to w lecie od razu dało się odczuć różnicę - powietrze nagrzane przez maskę silnika było jednak wyraźnie cieplejsze. Mimo że opływało tę maskę na zewnątrz.
Wadą wentylacji w Mini było niskie położenie wlotu, bo w mieście na postoju przed światłami potrafiło zasysać spaliny z czyjejś rury wydechowej prosto do kabiny. 

Offline Piotr_

« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 10:11:45 »
W starym Peugeocie 206 było to świetnie rozwiązane. Oddzielna kratka/wlot powietrza do wentylacji na masce.
Dwieście po mieście...

Offline Apotar

• VW: Golf VII
  • Rej: WW
« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Lipca - 2020 - 16:31:18 »
Analogicznie jest w Golfie VII, gdzie wloty powietrza są głęboko pod maską. Powietrze nagrzewa się od maski silnika i całej reszty wlotu.
Dzisiaj to zmierzyłem termometrem na podczerwień. Temperatura blachy maski od spodu nad wlotem powietrza, w zależności od miejsca/odległości od krawędzi maski (tej od szyby), jest wyższa o 5-10 st. od .... temperatury blachy na wierzchu. Tak więc sądzę, że jak powietrze przejdzie przez resztę wnętrzności, to może spokojnie być o  12st cieplejsze od temperatury zewnętrznej, o czym pisał "Piotr2019". Jakimś rozwiązaniem może być izolacja cieplna blachy na wlotem/kratką powietrza za pomocą cienkiej pianki gumowej. A by pianka nie łapała łatwo brudu i wilgoci, można na nią przykleić folię aluminiową.

Tagi wątku: