Odpowiem na ile potrafię

Pyt. 1
Jeśli w dow. rej. w rubryce F.2 masz 3500 kg to do tej wagi ładujesz legalnie.
W każdym niemieckim dowodzie rejestracyjnym widnieje rozmiar opon by nie było "partyzantki", oczywiście dopuszczalne są inne rozmiary ale tylko jako zamienniki dopuszczone do tego auta a nie dowolny rozmiar opon do każdego auta, w Twoim przypadku rozmiar opon wcale nie musiał się odnosić do zwiększonej DMC bo zwiększenie DMC nie odbyło się poprzez zmianę rozmiaru opon a poprzez zmiany konstrukcyjne auta (cyt. "dołożone poduszki pneumatyczne na tylnych resorach")
Moim zdaniem to te dane w dow. rej są "pogmatwane" bo
F.1 powinno być = F.2
F.3 powinno = F.2 + O.1 a tak nie jest
O.1 jest większe od G - moim zdaniem nie powinno tak być.
Jeśli z tymi obliczeniami się mylę to niech ktoś mnie poprawi oczywiście to uzasadniając.
Pyt. 2Tu pojawia się moja wątpliwość interpretacji Twojego pytania, moim zdaniem Twoje auto nie może przekroczyć DMC 3,5 T i masz to wpisane w poz. F.2
Ładowność to F.2 czyli 3500 kg - G czyli 2178 kg = 1322 kg. Jak chcesz przekroczyć ładowność nie przekraczając DMC ?
Pierwszy raz się spotykam by F.2 było większe od F.1, zazwyczaj jest tak że ogranicza się w Polsce F.2 ze względu na inne u nas przepisy.
Pyt. 3Jeśli auto podlega opłacie akcyzowej to go nie zarejestrujesz w W.K bez załączenia potwierdzenie opłacenia akcyzy.
Auto zarejestrowałeś więc teraz dopytywanie się o akcyzę jest pytaniem od du... strony.
Z tego co mi jest wiadomo to za auta ciężarowe nie ma obowiązku opłaty akcyzy, Twoje auto jest ciężarowe więc nie ma obowiązku wnoszenia za to auto akcyzy dlatego zostało zarejestrowane bez obowiązkowej opłaty.
Pyt. 4Prawo jazdy kategorii "B" w Polsce uprawnia do kierowania pojazdami do DMC do 3,5 T + przyczepka lekka czyli 750 kg co daję łącznie 4250 kg więc swoim pojazdem o DMC 3,5 T spokojnie możesz ciągnąć przyczepkę lekką
B96 odnosi się do przyczep innych niż lekkie, np. DMC auta = 3,0 T + przyczepka 1250 kg (przyczepka oczywiście z hamulcem najazdowym). B96 odnosi się tylko do zestawu do 4250 kg, powyżej musisz robić "E" do "B"
Musisz jednak pamiętać że jadąc autem o DMC 3500 kg + przyczepka lekka po określonych drogach zaczyna obowiązywać Cię system via TOLL
Twoje auto zostało zmienione konstrukcyjnie więc moim zdaniem F.1 też powinno być zmienione do wartości F.2
W Polsce jest trochę inne nazewnictwo tych mas i stąd powstają różne nieporozumienia przy ich interpretacji.
Żeby zostać policjantem wcale nie trzeba być wybitnie uczonym ani inteligentnym ja na Twoim miejscu zawsze miał bym w aucie kopię pierwszego badania technicznego.
Co poza wbitym "hakiem" chciałbyś mieć w dowodzie ? Masę przyczepy z hamulcem określa O.1, bez hamulca O.2
Zmian konstrukcyjnych pojazdu w polskich dow. rej. się nie umieszcza.
Osobiście to przy napotkaniu "Kulsonów" z drogówki zatrzymywał bym się i zadawał pytania odnośnie rozbieżności w rubrykach jak oni to interpretują, uważnie słuchając co mówią, obawiam się że każda para "Kulsonów" podawałaby różne odpowiedzi.
Przyznam że pytania dla mnie dość ciężkie ale "zagmatwanie" z danymi mas bardzo interesujące dlatego prosiłbym Cię autorze pytań byś drążył ten temat mas (spróbuj na stacji diagnostycznej) i opisywał w tym wątku co ustaliłeś, co wynikło z dociekań ?
VWFan