Autor Wątek: PANORAMADACH-ROLETA - programowanie, obsługa, problemy techniczne  (Przeczytany 14926 razy)

Offline Marcinik

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PP
PANORAMADACH-ROLETA - programowanie, obsługa, problemy techniczne
« dnia: 25 - Sierpnia - 2019 - 19:16:47 »
Temat na wszelkie problemy z PANORAMADACH w modelu Tiguan I [2007-2016]

Witam,
Otóż Tiguana mam od roku, poszła roleta dachowa - odkleiła się z metalowej listwy/sprężyny - udało mi się ją wymienić (kupiłem z ali…) i trzeba było zdjąć podsufitkę, ale bez zdejmowanie całej panoramy. Jest ok naciągnięta itp., jednak po wymianie nie dochodzi do końca, brakuje około 2cm, nie jest to jakoś uciążliwe, ale jednak lubię jak jest zrobione do końca.
Wyczytałem w internecie, że w Peugaut i w Insignii to jest programowe i kwestia operowania pokrętłem, przytrzymaniem itp.
Szyberdach zamyka się do końca, ale tylko od środka, domykanie z pilota nie działa do końca (szyberdach pozostaje lekko uchylony).
Do sedna: czy w jakiś sposób programuje się (bez użycia komputera) zamykanie rolety (i szyberdachu) w Tiguanie?

Dodano: 27 - Sierpień - 2019 - 21:32:26
Wpisałem do szukajki w języku angielskim i problem już rozwiązany - korzystałem z ytb nazwa:
Audi sunshade and sunroof calibration
Jak wynika z opisu:
- kalibracja rolety - wystarczy przycisnąć przycisk (zamykania) rolety, trzymać cały czas i czekać aż sama się cofnie do tyłu (trochę) i wróci do pozycji zamkniętej, odnośnie szyberdachu to samo tylko trzymamy wciśnięty przycisk do tyłu (otwierania rolety).
U mnie zadziałało :D

Mam nadzieję, że też przyda się komuś.

Dodano: 02 - Wrzesień - 2019 - 23:12:12
Jestem zobowiązany przeprosić szanownych forumowiczów, jeżeli ktoś miał problem z kalibracją szyberdachu. Instrukcja dotycząca rolety jest prawidłowa, natomiast szyberdach kalibrujemy poprzez naciśnięcie w dół pokrętła (zamykanie uchylonego szyberdachu) i przytrzymanie (to trwa, więc cierpliwości) aż szyberdach otworzy się prawie do połowy i ponownie zamknie się. Po tej procedurze zaczyna działać też domykanie szyberdachu z pilota.

Podziękował: krychawolina

Offline Maniekpst

• :: StartLine
  • Napęd: 4x4
Roleta panoramy nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 - Września - 2020 - 08:43:04 »
Siemanko.
Mam problem z roleta panoramy.
Kupilem auto z odpięta kostka od strrowania dachem i roleta.
Po podpieciu kostki dach dziala normalnie ale roleta nawet nie drgnie.
Ktos wie w czym moze byc problem?

Problem rozwiazany.
Wypieta byla kostka przy silniku od rolety.
Jest kolejny problem...da rade wymienic rolete albo cos co ja nawija?
Bo cala rolka byla poza metalowa obudowa i nie wiem co mam z tym zrobic

Offline Marcinik

• :: TrendLine
  • Kod: CBAB
  • Napęd: FWD
  • Rej: PP
Odp: SZYBERDACH-ROLETA DACHOWA - programowanie, obsługa, problemy techniczne
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Września - 2020 - 23:27:18 »
Sorki, że nie odpowiadałem, ale nie miałem powiadomień (musiałem chyba wyłączyć lub nie włączyć).
Odnośnie części, to do zamówionej rolety były dołączone dwa plastiki i tyle z części, to wystarczyło, aby roletę wymienić i aby działała (w moim przypadku).
Maniekpst: roleta zwija się sama z racji działania taśmy sprężynowej, ja miałem natomiast odklejoną w niektórych miejscach roletę (materiał) od tej taśmy miedzianej i kleiłem kropelką, jakiś czas wytrzymało, ale taśma w niektórych miejscach była mocno pogięta, w materiale rolety też już były dziurki gdzie nie gdzie, więc wymieniłem całość.
Jeżeli roleta jest cała i taśma też, jak również plastiki (mocowane do taśmy sprężynowej przy rolecie) które wpina się (wprowadza) do prowadnicy przy dachu, to skręconą roletę włóż do metalowej obudowy (jeżeli dobrze pamiętam, to aby kostkę wpiąć do silniczka i tak musiałeś ją odkręcić, więc wiesz, że metolową obudowę odkręca się) i wprowadź roletę (plastiki mocowane do taśmy) do prowadników przy dachu, powinno działać. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisałem. Trochę zabawy z wymianą rolety było, ważne żeby te plastikowe (ślizgi) dobrze włożyć w prowadnice.
Tu bardziej aktualne oferty, ale trzeba upewnić się, że będzie pasować do modelu (szerokość rolety , ewentualnie długość też), ta z linku co podałem na początku, niby do poliftowych Tigów, ale do mojego pasowało również.

Tagi wątku: