Autor Wątek: 1.4 TSI 160 KM - dziwny dźwięk silnika  (Przeczytany 2089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geralt

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 160 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
1.4 TSI 160 KM - dziwny dźwięk silnika
« dnia: 23 - Sierpnia - 2019 - 16:26:54 »
Witam,

Bardzo proszę o radę/pomoc w sprawie istnienia lub nie problemu z moim silnikiem i podejrzeniami co może być przyczyną problemu (mam swoje podejrzenia, ale tak na prawdę nie znam się).

Moje auto: Golf 6 odebrany w grudniu 2010 (zamawiany z fabryki), silnik 1,4 TSI 160KM (z DSG), przejechane prawie 70 tys KM. Serwisowany co roku w salonie (ostatnio w marcu). Nic nie było wymieniane (poza częściami eksploatacyjnymi, już dość dawno temu akumulatorem i jeszcze na gwarancji sprzęgłem DSG jeszcze na gwarancji).

Główny potencjalny problem, który chciałem zweryfikować:

Nagranie dźwięku po prawie 4 dniach postoju w długi weekend (silnik odpalony od około 12 sek):

Można też porównać dźwięk na końcu i początku nagrania - w 2 części już wrócił raczej do normy.

Ostatnio zaczęło się pojawiać coś takiego, że po dłuższym postoju (dłuższym niż 24h), czyli np. przez weekend, raz nawet po 1 dniu i 15h po odpaleniu silnika słychać trochę inną pracę silnika, którą ją nazywam rozklekotaniem lub pracę trochę jak diesel. Problem ustępuje po 1-2 minutach. Najpierw to wystąpiło tylko raz, a po dłuższej przerwie zaczęło się pojawiać częściej. Nie ma jeszcze 100% skuteczności pojawiania się problemu po postoju w weekend (bo np. nic takiego nie wystąpiło w weekend poprzedzający długi weekend), ale na pewno już występuje częściej problem.
Nie zauważyłem problemu z dźwiękiem silnika po krótszym postoju niż 24h (np. od 17:30 do 8:30 kolejnego dnia). Pomijając jednak ten rozklekotany dźwięk to mam wrażenie (chociaż w tym przypadku mogę się mylić), że nawet po tych krótszych niż 24h postojach silnik jest odrobinę głośniejszy krótko po odpaleniu niż kiedyś - ale jak mowie to może być efekt wsłuchiwania się lub naturalnego starzenia auta i ten dźwięk, w odróżnieniu od tego po długim postoju, nie wydaje mi się dziwny/inny).

Bardzo oroszę o opinie i porady czy jest to syndrom jakiegoś większego problemu (czy jednak nie) + co to może być itd. Jeśli jest to prawdopodobnie problem (szczególnie groźny) to w przyszły piątek odwiedzę serwis volkswagena.

Z góry dziękuję za pomoc i porady.
Pozdrawiam

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
Odp: DZIWNY DŹWIĘK SILNIKA - 1.4 TSI 160 KM
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Sierpnia - 2019 - 00:45:43 »
@Geralt , nie jestem mechanikiem ale z tego co słyszałem, to w tych silnikach 1.4 TSI 160 KM, występuje problem z rozrządem a dokładnie z hydraulicznym napinaczem łańcucha i w twoim przypadku może tak właśnie być. Dobry mechanik znający te silniki powinien zdiagnozować to na poczekaniu. 

Offline Geralt

« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Sierpnia - 2019 - 07:47:21 »
Właśnie dlatego jestem wyczulony, bo wiem, że ten silnik 1.4 TSI 160KM jest problematyczny. Niestety admin, mimo mojego wyjaśnienia, chyba wyciął link do nagrania dzwięku (youtube), bo teraz piszę dopiero 3 post, a musze zrobić 5 :). I to podejrzenie o którym pisałem to właśnie napinacze.

Ps. Osiągnąłem 5 postów i link do youtube już widać.

Offline bookmajster

• Silnik: 1.6 ?
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WA
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Września - 2019 - 11:21:27 »
I jak, rozwiązałeś ten problem  :question: Byłes już u mechanika, jakaś diagnoza?

Offline Geralt

« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Września - 2019 - 09:31:49 »
Bylem (nie w ten ostatni tylko jeszcze wczesniejszy weekend). Zaplacilem 260 za sprawdzenie (i tak taniej niz w 2 serwisie gdzie chcieli z 360).
Nic nie wykryli i niby wszystko jest w porzadku. Inna sprawa, ze ostatnio ten dzwiek zanikl (ostatnio mialem go w ten dlugi weekend) i pomimo ze stal u mechanika caly weekend to nic nie slyszeli. Komputer tez nic nie wykazal. Wiec wiem, ze nic nie wiem (bo jednak na nagraniu jest dowod ze byl i to nie omamy :) ). Jeszcze sie niby umowilem ze podjade w inny weekend, ale jakos nie sadze zeby wtedy tez pojawil sie ten dzwiek.

Moja teoria jest taka, ze ten dzwiek chetniej wystepuje przy wysokich temperaturach, jak sa upaly. Bede dalej monitorowal sytuacje :).

Tagi wątku: