Autor Wątek: Kabel USB do smartfona - jak wybrać dobry ?  (Przeczytany 1298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GDA
Kabel USB do smartfona - jak wybrać dobry ?
« dnia: 28 - Lipca - 2019 - 13:39:20 »
Cześć, odkąd posiadam na smartfonie aplikacje ostrzegające i nawigacyjne (Y/TT), mam spory problem z ładowaniem smartfona.
Ładowanie ogólnie przebiega bardzo różnie i raz ładuje dobrze i doładowuje w czasie nawigowania a innym razem pojawia się komunikat o braku zgodności ładowarki i kabla. Nie używam org. ładowarki samochodowej, tylko od 2-miesięcy - taką z firmy Baseus, poleconą przez znajomego elektronika. Niestety widzę, że zmiana samej ładowarki na firmową 3A, nie przyniosła oczekiwanego skutku i pomimo 3A dalej pojawia się komunikat o nieoryginalnym kablu i problemie z ładowaniem.

Zadzwoniłem ponownie do kolegi i doradził zmianę kabla na taki firmowy (jak zakupiona ładowarka samochodowa) i omijanie tanich kabelków szerokim łukiem, bo podobno przy szybko ładującej ładowarce (Quick Charge) i tanim Chińskim wyrobie - bardzo łatwo można zepsuć swoje urządzenie.

Znalazłem kabelek który chciałbym zakupić i mam prośbę o konsultację od kogoś kto ma o tym pojęcie i wie co mi doradzić.
Konkretnie chodzi mi o ten kabelek z aukcji na Allegro: BASEUS YIVEN KABEL OPLOT USB TYPE-C USB-C 3A 1.2M

Mój smartfon ma org. ładowarkę z szybkim ładowaniem i wejściem USB-C, dodatkowa ładowarka samochodowa, to Baseus z dwoma portami USB:
- USB1: DC QC3.0 3.6V-6.5V/3A; 6.5-9V/2A; 9V-12V/1.5A
- USB2: 5V/2.4A (max)

Czy ten kabel się nada i w końcu akumulator będzie doładowany przy dużym obciążeniu ?

Offline src

• VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
Odp: Kabel USB do smartfona - jak wybrać dobry ?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 08:59:52 »
Cześć @ant327 ,
Posiadam ładowarkę samochodową Baseus (ta sama firma co Twoja) i polecany gruby kabel w szmacianym oplocie do szybkiego ładowania. Używam Janosika i Google w "trasach", odkąd mam ten zestaw - accu smartphona jest dobrze ładowane.
Możesz spokojnie kupić ten kabel, firma Baseus to takie Ferrari od ładowarek i kabli do elektroniki przenośnej ;)

Podziękował: ant327

Offline Kucinia

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASV
  • Rej: CBR
« Odpowiedź #2 dnia: 29 - Lipca - 2019 - 14:44:35 »
Ja polecam kable firmy Aukey, ja i moi znajomi używają od dłuższego czasu i nie ma z nimi najmniejszych problemów!  :D

Offline kefir

• Silnik: 1.9 TDi
  • Kod: ASZ
  • Rej: OKR
« Odpowiedź #3 dnia: 30 - Lipca - 2019 - 20:26:23 »
Baseus bardzo spoko. Patrz raczej an kable z obsługą QC 3.0. Prędzej czy później będziesz miał taki telefon, a jednak wygoda to wygoda :D. Nie ma nic bardziej denerwującego w trasie, jak podłączony do ładowania telefon + włączona navi, a procenty maleją :).

Offline ant327

• VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Sierpnia - 2019 - 13:26:50 »
Panowie, bardzo dziękuję za odzew  :thumbup:
Zamówiłem kabel z podanej wyżej aukcji i już od środy mam go w domu  ;)
Na razie pp podłączeniu zestawu Baseus (ładowarka+kabel 3A) i uruchomieniu na smartfonie tego co zwykle (Y+TT), akumulator ładuje się w trybie ekspresowym  a ja mam banana na twarzy :D :D :D

Ja polecam kable firmy Aukey, ja i moi znajomi używają od dłuższego czasu i nie ma z nimi najmniejszych problemów!
Nie znam tej firmy ale dzięki za polecenie  :thumbup:

Offline kub4

• VW: Passat B7
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG-6
  • Rej: DW
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Sierpnia - 2020 - 14:44:56 »
Mnie bardzo do gustu przypadły wszelkie kable oraz ładowarki marki UGREEN i mogę serdecznie polecić. Wysyłka jest zazwyczaj szybka, a akcesoria dobrej jakości.
Zamawiam zazwyczaj z oficjalnego sklepu - idzie dość szybko:

UGREEN Direct Store na AliExpress

Offline strongu

• :: StartLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Grudnia - 2020 - 13:39:56 »
Zgadzam się ze słowami przedmówcy  :D Polecam Ugreen, bardzo dobra jakość. Ja kupiłem kabel z ładowarką na AliExpress 11 listopada od tego sprzedawcy (święto handlu w Chinach, najwięcej zamówień). Paczka była u mnie po tygodniu i dwóch dniach

Tagi wątku: